Secret Files 3

Αρχαίος κόσμος, σύγχρονος κόσμος και η Νίνα μας παντρεύεται;



Είδος: Adventure (Point and click)
Πλατφόρμα: Microsoft Windows
Πλατφόρμες ψηφιακής διανομής: Steam, Διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα (δείτε εδώ)
Ανάπτυξη: Animation Arts
Εκδότης: Deep Silver
Παίκτες: Single Player
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Σεπτεμβρίου 2012 (Βόρεια Αμερική), 12 Οκτωβρίου 2012 (Ευρώπη)
Χώρα Προέλευσης: Γερμανία
Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος:
Λειτουργικό Σύστημα: Windows XP/Vista/7/8/10
Επεξεργαστής: Pentium IV 2GHz μονοπύρηνος ή 100% συμβατός επεξεργαστής
Μνήμη RAM: 512 MB
Σκληρός δίσκος: 2 GB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: Συμβατή με DirectX 9 με τουλάχιστον 128 MB μνήμη
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 9.0c 16 Bit κάρτα ήχου (προαιρετικά)
DirectX: 9.0c
Ποντίκι
Πληκτρολόγιο
DVD-ROM Drive
Ηλικιακή ταξινόμηση: 12 (https://pegi.info/)
Ψηφιακά μέσα: Διαδικτυακό κατέβασμα, DVD-ROM

Εισαγωγή – Σενάριο


Το Secret Files 3 είναι το προτελευταίο βιντεοπαιχνίδι της πολύ καλής γερμανικής σειράς παραδοσιακών point and click adventure, Secret Files. Τα games αυτής της σειράς είναι τα εξής 4 με χρονολογική σειρά από το παλαιότερο ως το πιο καινούργιο: Secret Files: Tunguska [2006], Secret Files 2: Puritas Cordis [2009], Secret Files 3 [2012], Secret Files: Sam Peters [2013].

Πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη σειρά adventure με υπέροχα γραφικά και ήχο, ενδιαφέροντα σενάρια και που εισήγαγε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, Secret Files: Tunguska του 2006 την καινοτομία να βλέπεις όποια στιγμή θέλεις τα hotspots και τις πιθανές εξόδους από την κάθε οθόνη ώστε να εξαλείφει ουσιαστικά το δυσβάσταχτο pixel hunting που έχουν τα περισσότερα adventure, παλιά και καινούργια.

Δυστυχώς όμως τα πρώτα 2 παιχνίδια της σειράς και ιδιαίτερα το πρώτο υπέφεραν από μη λογικούς, αυθαίρετους πολλές φορές γρίφους. Εντούτοις, τα 2 τελευταία, Secret Files 3 και Secret Files: Sam Peters διόρθωσαν και βελτίωσαν πολύ αυτό το πρόβλημα.

Τα 2 από αυτά τα 4 παιχνίδια που ξεχώρισα και μου άρεσαν περισσότερο είναι το πρώτο, Secret Files: Tunguska και το τελευταίο, Secret Files: Sam Peters. Και τα 2 αυτά videogames έχουν πολύ καλά σενάρια, λεπτομερέστατα και θαυμάσια γραφικά με πλούσια χρώματα που σε ζαλίζουν και δημιουργικούς και όμορφους γρίφους.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η σειρά Secret Files έχει επηρεαστεί από κλασικές παλαιότερες σειρές adventure games όπως τα Βρετανικά Broken Sword, τη σειρά The Longest Journey και σαφώς την θρυλική σειρά Syberia και γενικότερα τα videogames του Benoit Sokal.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, για παράδειγμα ότι η βασική πρωταγωνίστρια της σειράς Secret Files είναι η νεαρή Nina Kalenkov, μία όμορφη κοκκινομάλλα Ρωσίδα. Αφού και τα Syberia διαδραματίζονται στην Σιβηρία.

Παρά όμως τις επιρροές που έχει κάθε έργο τέχνης όπως είναι και τα καλά και αξιόλογα βιντεοπαιχνίδια, το Secret Files δεν αντέγραψε ποτέ στεγνά κάποιον άλλο δημιουργό. Απλώς δανείστηκε ορισμένες καλές ιδέες. Και ενώ μπορεί να σας θυμίσει ένα από τα προαναφερθέντα ή κάποιο άλλο game, η σειρά αυτή έχει ασφαλώς τη δική της σφραγίδα και προσωπικότητα.

Έτσι κι αλλιώς, παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει. Δηλαδή όλοι οι καλλιτέχνες κάτι βλέπουνε, διαβάζουνε ή ακούνε και μετά όλη αυτήν την γνώση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τα χωνεύουν μέσα στο μυαλό τους και φτιάχνουν αυτό που θέλουν.

Το σενάριο του Secret Files 3 έχει ως εξής: Στην αρχή του παιχνιδιού μεταφερόμαστε στην αρχαία Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 48 προ Χριστού. Εκεί αναλαμβάνεις το ρόλο κάποιου σκοτεινού και μυστηριώδους Αιγυπτίου, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει από έναν πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε αυτή την χώρα. Στόχος του είναι να μπει στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και να βάλει φωτιά στα βιβλία [ή παπύρους] εκείνης της εποχής.

Τώρα γιατί το κάνει και αν είναι ηθικό αυτό που βούλεται να πράξει δεν μας εξηγεί το παιχνίδι αργότερα. Μετά από αυτό η Νίνα βλέπει στο όνειρό της τον πολυπόθητο γάμο της [καιρός της ήτανε να νοικοκυρευτεί!] με τον παλιό αγαπητικό της [από το πρώτο Secret Files: Tunguska] γερμανό Max Gruber. Όμως ο ιερέας αντί για το συνηθισμένο τροπάριο των γάμων αρχίζει να τους διαβάζει κάποια τρομακτικά λόγια μάλλον από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Μετά από αυτό, η Εκκλησία πιάνει φωτιά και αρχίζει να γκρεμίζεται.

Ο Μαξ μένει παθητικά και παράξενα ατάραχος μπροστά στα συνταρακτικά αυτά γεγονότα και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Έτσι, η Νίνα μένει μόνη της και προσπαθεί να επιβιώσει από τη φωτιά και να βρει την έξοδο από την Εκκλησία που καταστρέφεται σιγά – σιγά.

Αφού καταφέρνει και γλυτώνει, η Νίνα ξυπνάει στο κρεβάτι του σπιτιού στο οποίο μένουν εκείνη και ο Μαξ. Ακολουθεί μία συζήτηση όπου ο Μαξ της λέει ότι ανησυχεί για την αγαπημένη του Νίνα και ότι από τα γεγονότα της Tunguska και μετά η τελευταία βλέπει συνεχώς εφιάλτες. Μετά από μία σχετικά σύντομη συζήτηση του ζευγαριού, μπαίνουν στο σπίτι τους κάποιοι τύποι ντυμένοι σαν αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων με αλεξίσφαιρα γιλέκα και πιστόλια στα χέρια και απαγάγουν τον Μαξ με την αυθαίρετη κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Ένας από τους σκοπούς του παιχνιδιού είναι τώρα για την Νίνα να ανακαλύψει τι απέγινε ο Μαξ και ποιός στο καλό τον απήγαγε αφού σίγουρα είναι αθώος και δεν θα έπρεπε να έχει μπλεξίματα με τον νόμο.

Στο στόρι του Secret Files 3 εμπλέκονται ο αρχαίος έλληνας πανεπιστήμονας, Αρχιμήδης, ο ιταλός σπουδαίος καλλιτέχνης και επίσης πανεπιστήμονας της ιταλικής Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο Φυσικών, πυρηνικών και σωματιδιακών ερευνών CERN και άλλα.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως του Secret Files 3 είναι ότι το σενάριο πάσχει από ασυνέπεια. Και εξηγούμαι. Για παράδειγμα αναφέρει τους προαναφερθέντες κλασικούς επιστήμονες και αρτίστες, αλλά όταν προχωράει το παιχνίδι δεν μας λέει καθόλου γιατί τους μνημόνευσε στην αρχή του. Και τι σχέση έχουν με την σύγχρονη εποχή και με αυτά που αναφέρει το παίγνιον αργότερα στην πλοκή του.

Εάν είχαν καταφέρει οι δημιουργοί να συνδέσουν σωστά όλα τα μέρη θα είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και καλό σενάριο. Εγώ πάντως σε πολλά σημεία αισθάνθηκα να λύνω γρίφους για να λύνω γρίφους και το όλο game μού φάνηκε βαρετό και σαν ανάμεικτη σαλάτα χωρίς συνέπεια και συνέχεια.

Άρα έχει το χειρότερο και πιο αχρείαστα περίπλοκο σενάριο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα 3 videogames της σειράς Secret Files. Και λόγω του ότι η καρδιά κάθε adventure game είναι το σενάριό του, το Secret Files 3 σαφώς υστερεί σαν παιχνίδι, σε μία κατά τα άλλα πολύ καλή και διασκεδαστική σειρά παιχνιδιών.


Γραφικά – Ήχος


Τα γραφικά του Secret Files 3 είναι προοπτικής 3ου προσώπου. Δηλαδή βλέπεις και κινείς ολόκληρο το σώμα της πρωταγωνίστριας. Η ανάλυση [resolution] , το anti-aliasing, καθώς και η συνολική ποιότητά τους μπορούν να ρυθμιστούν με απόλυτη ακρίβεια από το μενού “configuration” πριν μπείτε στο παιχνίδι αυτό καθαυτό.

Σας συνιστώ να μπείτε στο προαναφερθέν μενού και να ρυθμίσετε σωστά το παιχνίδι πριν αρχίσετε να παίζετε ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming. Μην αφήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις [defaults] γιατί δεν είναι καλές. Το game υποστηρίζει όλων των ειδών τις οθόνες τέλεια. Από πολύ παλιές και μικρές μέχρι πολύ μεγάλες και καινούργιες. Εγώ το δοκίμασα σε μία πολύ παλιά τεχνολογίας φθορίου 17 ιντσών και σε μία πιο καινούργια LED 24’’ ιντσών FullHD [1920X1080] οθόνες και δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι κέρσορες του ποντικιού είναι ακριβώς ίδιοι με του Secret Files: Sam Peters. Γενικά, όσο μεγαλύτερη οθόνη έχετε στον υπολογιστή σας, τόσο ογκωδέστεροι αλλά και ευκρινέστεροι θα φαίνονται οι κέρσορες. Οι τελευταίοι είναι πολύ καλαίσθητοι και σας οδηγούν στο παιχνίδι.  Άρα δεν θα χρειαστείτε manual για να καταλάβετε τον χειρισμό του Secret Files 3 και κατ’ επέκταση όλων των υπολοίπων παιχνιδιών της σειράς Secret Files.

Οι σκιές των ανθρώπων στο χώρο είναι προσεγμένες. Αυτό που παρατήρησα αμέσως, στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού είναι ότι το πρόσωπο της Νίνα είναι πιο παχουλό και άσχημο στο Secret Files 3. Επίσης και οι αναλογίες του σώματός της άλλαξαν λίγο προς το πιο ευτραφές. Προτιμώ  ασφαλώς την εμφάνιση της Νίνας στα Secret Files 1 & 2.

Μάλλον θέλησαν οι δημιουργοί να δείξουν ότι η Νίνα μεγάλωσε και άλλαξαν λίγο τα χαρακτηριστικά της. Κανένας άνθρωπος δεν μένει εντελώς ίδιος μεγαλώνοντας. Όλοι οι άνθρωποι παραμορφώνονται γερνώντας. Άλλοι περισσότερο και άλλοι, πιο ανθεκτικοί, λιγότερο. Μαζί με τα επιπλέον κιλά που πήρε η Νίνα μας, φούσκωσε λίγο και το μπούστο της. Αυτό θα αρέσει σε αρκετούς άντρες adventure gamers, αφού τώρα είναι ίσως πιο σέξι απ’ ότι στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Τα γραφικά του τίτλου είναι πολύ πλούσια σε λεπτομέρειες, εντυπωσιακότατα με άφθονα, πολύ ζωντανά χρώματα. Κάτι που βάσει της εμπειρίας μου με διάφορα γερμανικά games το περίμενα απολύτως και μου άρεσε πολύ αυτή η ζωντάνια τους!

Επίσης πρόσεξα ότι τα εικονίδια των αντικειμένων του inventory είναι πιο τετραγωνισμένα σε σχέση με όλα τα άλλα videogames της σειράς Secret Files. Το inventory εμφανίζεται μόνο αν μετακινήσετε το ποντίκι σας προς την κάτω πλευρά της οθόνης και μετά εξαφανίζεται αυτόματα.

Οι γραμματοσειρές των διαλόγων και των εγγράφων του Secret Files 3 είναι ευανάγνωστες και κλασικές στην όψη τους. Δεν μου άρεσαν τόσο όσο οι πιο παιδικές και χαρούμενες του Secret Files: Sam Peters, αλλά δεν είναι και άσχημες εντέλει.

Στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετά pre rendered videos αλλά όπως συμβαίνει και με αυτά του Secret Files: Sam Peters φαίνονται εντελώς ξεπερασμένης τεχνολογίας και θολά. Αν τα συγκρίνω με αυτά του Sinking Island του 2007 [πολύ παλαιότερου παιχνιδιού], είναι πολύ φτωχά σε ποιότητα. Σαφώς και δεν είναι βίντεο που αρμόζουν σε ένα παιχνίδι του 2012. Τα μοντέλα όλων των πρωταγωνιστών είναι καλοσχεδιασμένα.

Ας δούμε και τον ήχο του Secret Files 3. Ο συγχρονισμός των χειλιών με την ομιλία των πρωταγωνιστών είναι από τους χειρότερους που έχω δει ως τώρα. Μαντεύοντας για το πήγε στραβά, πιστεύω ότι πιθανόν μετέφεραν το lipsync της γερμανικής έκδοσης και στην Αγγλική και γι’ αυτό το τόσο άσχημο αποτέλεσμα.

Η μουσική υπόκρουση είναι πολύ καλή και υπάρχει και μουσικό χαλί για το κεντρικό μενού το οποίο είναι πολύ χαλαρωτικό και συμπαθητικό. Καθώς και για όλες τις περιοχές του παιχνιδιού. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες που δεν μιλούν τα Αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα τα εκφέρουν με ιδιαίτερη προφορά, π.χ. Τούρκοι, Άραβες ή Ιταλοί.

Τα ηχητικά εφέ είναι εξαιρετικά, πλούσια και δημιουργούν έντονη ατμόσφαιρα. Ανάλογα σε ποια περιοχή του κόσμου θα βρεθεί η Νίνα. Ο ήχος επίσης αλλάζει όμορφα ανάλογα με τη γεωμετρία του χώρου.

Η φωνή της ηθοποιού που υποδύθηκε τη Νίνα δεν είναι πειστική και ακούγεται σαν να βαριέται όταν μιλάει. Και στα 3 games της σειράς Secret Files με πρωταίτια την Νίνα Καλένκοφ άλλαξαν οι παραγωγοί την φωνή της τελευταίας. Αυτό όμως δεν ήταν καθόλου σωστό κατά την άποψή μου. Αφού η φωνή της στο πρώτο Secret Files: Tunguska ήταν η καλύτερη σαν χροιά, ερμηνεία και απόδοση συναισθημάτων. Επίσης, εκείνη η ηθοποιός είχε πιο γλυκιά, ζεστή και θηλυκή φωνή.

Γενικά όταν κάτι ή κάποιος άνθρωπος κάνει καλά τη δουλειά του, καλό είναι να τον κρατάμε. Και να μην κάνουμε αλλαγές για να κάνουμε αλλαγές. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους σε σχέση με αυτήν που παίζει την Νίνα. Αλλά, μιας και η Νίνα είναι η βασική πρωτοστάτης το πρόβλημα του voice acting για το Secret Files 3 είναι εμφανές δυστυχώς.

Το Secret Files 3 θα το βρείτε στο Steam, όπου διατίθεται σε 2 μόνο γλώσσες: Αγγλικά και Γερμανικά. Άλλα παιχνίδια μεταφράζονται σε πάρα πολλές γλώσσες όπως τα περισσότερα παιχνίδια του Sokal για παράδειγμα. Το Syberia 3 ας πούμε έχει μεταφραστεί επίσημα σε 11 γλώσσες παρακαλώ! Και το Sinking Island σε 5. Γενικά, σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να φτάσει την απαράμιλλη ποιότητα των παιχνιδιών του Benoit Sokal. Τουλάχιστον στην κατηγορία των adventure games.


Χειρισμός – Πλοκή – Γρίφοι


Ο χειρισμός του Secret Files 3 είναι ο απλούστερος δυνατός. Αφού ο ίδιος ο σχεδιασμός των κερσόρων σάς εξηγεί τα πάντα. Αν θέλετε να μάθετε πώς χρησιμοποιούνται οι λειτουργίες quicksave, quickload, take screenshot, display FPS κλπ. Σας συνιστώ να διαβάσετε το manual του παιχνιδιού το οποίο θα το βρείτε στο Steam.

Στο παιχνίδι επιστρέφει η λειτουργία GAMEHELP, δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορείτε να βλέπετε όλα τα hotspots στην οθόνη καθώς και τις εξόδους από κάθε μία οθόνη προς την επόμενη/ες. Παρόλα αυτά, δυστυχώς και για άγνωστο λόγο, δεν υπάρχει πλέον καμία βοήθεια για τους γρίφους σκέψης και γενικά για καμία σπαζοκεφαλιά. Το παιχνίδι σάς αφήνει να λύσετε όλους τους γρίφους χωρίς καμία βοήθεια επίτηδες ώστε όπως λέει το φυλλάδιο οδηγιών, να μην σας χαλάσει τη χαρά του καλού γριφολύτη.

Συνάμα, στο Secret Files 3 δεν υπάρχει ημερολόγιο. Όμως, στο μεταγενέστερο, Secret Files: Sam Peters υπάρχει diary καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα videogames της σειράς Secret Files. Αυτή η βλακώδης αφαίρεση δεν μου άρεσε καθόλου.

Με διπλό κλικ σε μία έξοδο αλλάζεις οθόνη κατευθείαν. Επίσης αν κλικάρετε κάπου που είναι μακριά για να πάει ο πρωταγωνιστής, θα τρέξει προς το σημείο αυτόματα. Αν κλικάρετε κάπου κοντά θα βηματίσει προς τα κει.

Το Secret Files 3 εισάγει νέου είδους αινίγματα τύπου πάζλ όπου θα πρέπει να ενώσετε κομμάτια για να συμπληρωθεί μία εικόνα ή ένα έγγραφο. Αυτοί οι γρίφοι δεν είναι πολύ δύσκολοι αλλά είναι αρκετά ενδιαφέροντες και διασκεδαστικοί. Είναι η δεύτερη φορά που βλέπω τέτοιους γρίφους σκέψης μετά το μεταγενέστερο Secret Files: Sam Peters.

Κάτι που κατακρίθηκε από πολλούς είναι ότι σε αντίθεση με τα Secret Files 1 & 2, στο Secret Files 3 αφαιρέθηκαν οι σπαζοκεφαλιές συνεργασίας μεταξύ Νίνας και Μαξ, ή Μαξ και  Sam Peters. Θυμηθείτε όσοι έχετε παίξει τα πρώτα games και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τούτο σημαίνει ότι σχεδόν στο 100% του τίτλου Secret Files 3 θα ελέγχετε αποκλειστικά και μόνο την Νίνα. Όπως και στο Secret Files: Sam Peters χειρίζεστε μόνο την Sam. Αυτό, ενώ κάνει το gameplay πιο απλό, αφαιρεί από την αίγλη και την ευελιξία του βιντεοπαιχνιδιού.

Το φυλλάδιο οδηγιών του Secret Files 3 φαίνεται πολύ φτωχαδιάρικο και σκέτο σε σχέση με τα manuals των 2 πρώτων παιχνιδιών της σειράς. Επιπροσθέτως, δεν έχει καθόλου υψηλής ποιότητας artwork όπως τα προαναφερθέντα 2 manuals. Πάντως, σε σύγκριση με το Secret Files: Sam Peters, το οποίο δεν έχει ούτε καν φυλλάδιο οδηγιών είναι καλύτερη η κατάσταση. Ακόμα θυμάμαι το πώς χάζευα τα manuals των Secret Files 1 & 2 με τα υπέροχα artwork, νεώτερος.

Το κεντρικό μενού του Secret Files 3 είναι πολύ ιδιόρρυθμο και αλλάζει ανάλογα με το πώς θα απαντήσετε σε ένα μικρό ερωτηματολόγιο που θα σας βγάλει όταν ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν δεν απαντήσετε καθόλου τότε η μορφή του κεντρικού μενού θα αλλάζει κάθε φορά που ανοίγετε το παιχνίδι.

Το περπάτημα της Νίνα είναι αυτή τη φορά πιο θηλυκό και λικνιστό. Ίδιο σχεδόν με αυτό της Sam Peters στο Secret Files: Sam Peters. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει αφού οι ηρωίδες δείχνουν πιο σέξι έτσι.

Σε ορισμένες σπαζοκεφαλιές σάς δίνεται από την αρχή η επιλογή αν θέλετε να λύσετε το αίνιγμα στο εύκολο ή στο δύσκολο επίπεδο [για τους πιο σκληροπυρηνικούς adventurers]. Πολύ έξυπνη προσθήκη αυτή που δεν την έχω ξαναδεί σε άλλο βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας, ούτε και στα υπόλοιπα της σειράς Secret Files.

Η πλοκή του Secret Files 3 προχωράει γρήγορα αν και το παιχνίδι είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια δράσης. Εμένα μου πήρε γύρω στις 12 ώρες για να το τελειώσω μία φορά.

Οι γρίφοι του Secret Files 3 είναι σχεδόν όλοι λογικοί και λύνονται με λίγη σκέψη. Όμως το τελευταίο αίνιγμα με τον στρογγυλό τροχό δεν μου άρεσε καθόλου. Το βρήκα κακοσχεδιασμένο και υπερβολικά δύσκολο. Αναγκάστηκα να λοξοκοιτάξω σε λυσάρι μετά απογοήτευσής μου. Σε άλλους παίκτες όμως μπορεί να αρέσει.

Στο Secret Files 3 υπάρχουν 4 διαφορετικοί τερματισμοί ανάλογα με 4 διακριτές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε σε 2 διλήμματα που θα σας θέσει το παιχνίδι στη μέση και κοντά στο τέλος του. Αν θέλετε να δείτε όλους τους τερματισμούς θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδι 4 φορές από την αρχή μέχρι το τέλος. Πολύ ενδιαφέροντα τα μενού που ξεκλειδώνονται μετά τον πρώτο τερματισμό. Ειδικά το achievements [κατορθώματα] είναι πολύ καλό.

Στο Secret Files 3, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα games της σειράς Secret Files, δεν υπάρχουν καθόλου κείμενα για να διαβάσετε. Αυτό προφανώς έγινε για να ξεκουράσει τους παίκτες. Αλλά τελικά αφαιρεί από την όποια μαγεία του τίτλου.

Η οθόνη δράσης του Secret Files 3 είναι πλήρης και για να χρησιμοποιήσετε το inventory θα πρέπει να κινήσετε τον κέρσορα προς το κάτω μέρος της οθόνης. Αφού τελειώσετε με το inventory, θα εξαφανιστεί αυτόματα η γραμμή αυτού, ώστε να μην εμποδίζεται το οπτικό σας πεδίο.

Στο Secret Files 3 υπάρχουν όλων των ειδών οι γρίφοι αλλά αυτοί που ίσως κυριαρχούν λίγο περισσότερο είναι οι γρίφοι συνδυασμού αντικειμένων του inventory μεταξύ τους ή χρήσης αυτών των αγαθών σε hotspots στον περιβάλλοντα χώρο. Το game σε αφήνει να σώσεις πάντοτε, ακόμα και στη μέση ενός γρίφου σκέψης. Αυτό είναι πολύ καλό και κάνει τα πράγματα ευκολότερα για τους adventurers.

Το Secret Files 3 δεν έχει κανενός είδους bug ή glitch και από λειτουργικής – τεχνικής άποψης είναι άριστο παιχνίδι. Συμπερασματικά, ο χειρισμός του Secret Files 3 είναι έξοχος και καθιστά το παιχνίδι πολύ εύχρηστο και γρήγορο. Οι γρίφοι είναι αρκετά όμορφοι και οι περισσότεροι λύνονται με την κοινή λογική. Θα μπορούσε όμως το παιχνίδι να προσφέρει λίγη βοήθεια για τα πιο δύσκολα αινίγματα. Και δεν ζητάω κάτι το υπερβολικό, απλά κάτι λίγο ίσα για να ξεκολλήσει το μυαλό των παικτών.


Επίλογος


Το Secret Files 3 είναι μετά βεβαιότητας ο πιο αδύναμος κρίκος όλων των βιντεοπαιχνιδιών της σειράς Secret Files. Ενώ διαθέτει πολύ στιλπνά, λεπτομερή γραφικά, καλό ήχο και μουσική και λογικούς γρίφους [με εξαίρεση τον τελευταίο γρίφο σκέψης]. Παρόλα αυτά το σενάριο πάσχει από ασυνέπεια και είναι κακογραμμένο και κακώς εκτελεσμένο.

Σας συνιστώ να παίξετε όλα τα υπόλοιπα 3 games της αξιόλογης σειράς Secret Files πρώτα. Το Secret Files 3 το προτείνω μόνο σε φανατικούς οπαδούς του σίριαλ αυτού και σε αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να δουν πώς τελειώνει η ιστορία του Μαξ και της Νίνα.

Εν κατακλείδι αξίζει το Secret Files 3 τα 9,99 ευρώ για την αγορά του από το Steam? Για μένα σίγουρα όχι σε αυτήν την αρχική τιμή. Όμως, αν σας τρώει να μάθετε το πώς τελειώνει μία πράγματι όμορφη συλλογή adventure όπως τα Secret Files αξίζει να το προσθέσετε κι αυτό στη συλλογή σας αν το πετύχετε σε έκπτωση.


Θετικά


·         Πολύ όμορφα, λεπτομερή, καλογυαλισμένα γραφικά
·         Καλή μουσική και ηχητικά εφέ
·         Θαυμάσιος χειρισμός
·         Το παιγνίδι εισάγει νέα είδη πρωτότυπων γρίφων
·         Δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας σε ορισμένους γρίφους
·         4 διαφορετικοί τερματισμοί
·         Το βιντεοπαιχνίδι λειτουργεί άψογα χωρίς bugs ή glitches


Αρνητικά


·         Ασυνεπές και κακώς εκτελεσμένο σενάριο
·         Παρωχημένα και θολά pre – rendered videos
·         Αφαιρέθηκε η βοήθεια για τους γρίφους σκέψης
·         Δεν υπάρχουν ημερολόγιο και κείμενα προς ανάγνωση
·         Η φωνή της ηθοποιού που υποδύεται τη Νίνα
·         Κακό lip sync
·         Φτωχαδιάρικο φυλλάδιο οδηγιών
·         Ο παίκτης ελέγχει μόνο τη Νίνα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 2,5/5



No comments:

Post a Comment