Sinking Island: A Jack Norm Investigation

Όταν η τέχνη συναντά τις αστυνομικές ιστορίες...Είδος: Adventure
Δημιουργός: Benoît Sokal
Ανάπτυξη: White Birds Productions
Πλατφόρμα: Microsoft Windows
Παίκτες: Single Player
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Οκτωβρίου 2007 (Γαλλία), 12 Αυγούστου 2008 (Η.Π.Α.)
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Προτεινόμενες απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows XP/Vista/7/8/8.1/10
Επεξεργαστής: 2,2 GHz Pentium 4, AMD Athlon ή αντίστοιχος
Μνήμη: 1024 MΒ
Σκληρός δίσκος: 3 GΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 256 MB συμβατή με DirectX 9.0c. ATI Radeon 9600 Series ή NVidia Geforce 6 Series
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 9.0c
DirectX: 9.0c
Ποντίκι συμβατό με Windows
16 X DVD-ROM Drive ή καλύτεροΕισαγωγή – Σενάριο


Το Sinking Island, ή L'Île noyée όπως είναι ο τίτλος του στα Γαλλικά (μιας και το παιχνίδι προέρχεται από τη Γαλλία), είναι το 5ο κατά σειρά παιχνίδι του υπέροχα μελαγχολικού και σπουδαίου Βέλγου δημιουργού Benoit Sokal. Τα παιχνίδια που έχει δημιουργήσει ο Benoit Sokal μέχρι σήμερα είναι τα εξής: Amerzone: The Explorers Legacy (1999), Syberia (2002), Syberia 2 (2004), Paradise (2006), Sinking Island (2007), Nikopol: Secrets of the Immortals (2008) και το πολύ αναμενόμενο Syberia 3 (2017).

Το προτελευταίο από αυτά, Nikopol, δεν βασίζεται σε ιδέες και κόσμους που έχει δημιουργήσει ο Sokal. Αλλά πατάει πάνω σε μία πετυχημένη Κυβερνοπάνκ (Cyberpunk) και ζοφερή τριλογία του Σέρβου συγγραφέα, κομίστα και σκηνοθέτη, Enki Bilal. Είναι πολύ διαφορετικό σαν παιχνίδι από τις δουλειές του Sokal. Και επειδή δεν μου άρεσε και πολύ όταν το έπαιξα και το παράτησα στην αρχή του, θεωρώ ότι δεν χάνετε και τίποτα αν δεν το παίξετε το συγκεκριμένο.

Το Sinking Island είναι το 2ο από τα 3 παιχνίδια που έπλασε ο Sokal με την δική του εταιρεία White Birds Productions. Η White Birds Productions ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 από τους Benoît Sokal, Olivier Fontenay, Jean-Philippe Messian και Michel Bams.

Η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει τρία παιχνίδια για PC πριν το οριστικό κλείσιμό της στο τέλος του 2010. Τα παιχνίδια αυτά είναι τα: Paradise (2006), Sinking Island (2007) και Nikopol: Secrets of the Immortals (2008). Όλα τα προαναφερθέντα ανήκουν στο είδος των adventure. Επίσης, η εταιρεία ανέπτυξε και τίτλους για iOS και Nintendo DS.

Ο λόγος για τον οποίον έκλεισε η εν λόγω εταιρεία ήταν η αδυναμία των γαλλικών τραπεζών να δανειοδοτήσουν τους πελάτες τους εκείνη την περίοδο. Άρα η εταιρεία δεν έκλεισε λόγω κακών πωλήσεων των παιχνιδιών της όπως έχει ειπωθεί. Ακυρωμένα projects της είναι τα παιχνίδια Aquarica και Broadway.

Είναι πολύ εντυπωσιακό το ότι όλα αυτά τα παιχνίδια (πλην του Nikopol που δεν είναι στην ουσία παιχνίδι του Sokal) είναι από πολύ καλά έως αριστουργηματικά. Ο Benoit Sokal είναι ένας δημιουργός που έχει αποδείξει ως τώρα ότι δεν κάνει εκπτώσεις (όσο περνάει από το χέρι του) στη δουλειά του. Και ότι δουλεύει εξαντλητικά για να παράγει μόνο εξαιρετικά games.

Ο Benoit Sokal είναι ένας καλλιτέχνης και δημιουργός στου οποίου το ταλέντο και την ευφυΐα έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος και όχι απλά έξυπνος. Κυριολεκτικά πίνω νερό στο όνομά του εδώ και πολλά χρόνια. Και όσο βλέπω τις δουλειές του και παίζω τα παιχνίδια του τόσο περισσότερο τον θαυμάζω και τον αγαπάω.

Εδώ οφείλω να ομολογήσω το εξής: Για πολύ καιρό υποτιμούσα το Sinking Island σαν παιχνίδι, λόγω του ότι είναι ένα ντετεκτιβικό adventure game. Το πολύ παράξενο είναι ότι όταν ήμουν νεώτερος είχα διαβάσει όλα τα αστυνομικά βιβλία του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς από τις εξαιρετικές εκδόσεις Ερατώ. Και ήταν βιβλία που με είχαν συναρπάσει.

Παρόλα αυτά μεγαλώνοντας ξέχασα αυτή μου την αγάπη για τις αστυνομικές ιστορίες και άρχισα να βλέπω με κακό μάτι τα αστυνομικά adventure. Όμως, όταν άρχισα να παίζω το Sinking Island και πόσο μάλλον όταν το τελείωσα, κατάλαβα πόσο λάθος ήταν η προκατάληψη που είχα.

Αν και δεν έχω τελειώσει κανένα βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων Agatha Christie, νομίζω ότι το Sinking Island είναι εμφανώς επηρεασμένο από τα έργα της. Λόγω των πολλών υπόπτων (10 τον αριθμό) και της θεατρικότητας με την οποία παρουσιάζει ο Sokal το όλο παιχνίδι.

Έχω όμως παρακολουθήσει στην Ελληνική τηλεόραση σχετικά πρόσφατα έργα με πρωταγωνιστή τον τρομερό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό της Agatha Christie. Όμως εδώ οφείλω να τονίσω ότι το σενάριο και η πλοκή του Sinking Island είναι πολύ πιο κατανοητά από τα εξαιρετικά περίπλοκα αλλά και κουραστικά έργα της τελευταίας.

Το έξοχα πρωτότυπο και ελκυστικό σενάριο του Sinking Island έχει ως εξής: Σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού με το παράξενο όνομα Sagorah, ο ηλικιωμένος, παράλυτος, παρανοϊκός, φοβερά εγωπαθής και σκληρός δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επιχειρηματίας Walter Jones έχει χτίσει έναν γιγαντιαίο πύργο – ξενοδοχείο που σκοπεύει να φιλοξενήσει σε αυτόν το διεθνές τζετ σετ διάσημων και πλούσιων ανθρώπων. Η εμφάνιση αυτού του πύργου μού θύμισε αρκετά τον φάρο της Αλεξάνδρειας, τον πύργο του Άιφελ ή το Big Ben του Λονδίνου. Με έμφαση στο πρώτο.

Αλλά, τα πολύ φιλόδοξα σχέδια του Walter Jones, φτάνουν σε ένα άδοξο τέλος όταν ο ίδιος βρίσκεται νεκρός στην ακτή του νησιού που τού ανήκει. Την ίδια στιγμή, μία πολύ βίαιη καταιγίδα απειλεί να βυθίσει ολοσχερώς τον πύργο και το ίδιο το μικρό νησί Sagorah.

Πρώτο μέλημά σας είναι να ανακαλύψετε αν ο θάνατος του Walter Jones ήταν ατύχημα,  προήλθε από φυσικά αίτια ή ήταν προμελετημένος φόνος. Επίσης καλείστε να λύσετε το μυστήριο και να βρείτε τον ένοχο αν πρόκειται τελικά για δολοφονία πριν καταπιεί εντελώς το νησί η θάλασσα του ωκεανού.

Στο νησί υπάρχουν συνολικά 10 ύποπτοι. Τους οποίους πρέπει να ανακρίνετε ξανά και ξανά. Συλλέγοντας παράλληλα πολύτιμα στοιχεία που θα βοηθήσουν την έρευνά σας.

Το κείμενο που ακολουθεί μέσα σε εισαγωγικά (~~) είναι παρμένο από την εισαγωγή του εξαιρετικού όσο και τεράστιου (30 σελίδες) manual του Sinking Island. Και εξηγεί πολύ καλά την υπόθεση του παιχνιδιού. Η μετάφρασή του από τα Αγγλικά είναι δική μου.

~~ Μία λέξη από τον Benoit Sokal


Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες στις οποίες ο αστυνομικός ξεσκεπάζει έξυπνα τις απατηλές δράσεις της εγκληματικής νοημοσύνης. Μεθοδικές ανακρίσεις όπου φαίνεται ότι υπάρχει μόνο μία επιστημονική εξήγηση που μπορεί να ξεμπλέξει τον ιστό του τρόμου.

Η άκαμπτη λογική ενός καλού ντετέκτιβ φαίνεται να αφήνει λίγο χώρο για αυτοσχεδιασμούς. Αλλά ο δολοφόνος έχει ορισμένες φορές παράξενα κίνητρα. Και συχνά οι καλολαδωμένες διαδικασίες που θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν στις εγκληματικές μεθόδους δεν είναι αρκετές για να συγκρατήσουν το απύθμενο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.

Walter Jones, ένα ασυνήθιστο πεπρωμένο


Νέα Υόρκη, 24 Οκτωβρίου 1929. Γνωστή αλλιώς ως Μαύρη Πέμπτη. Η αρχή του Μεγάλου Κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Walter Jones είναι μόλις 5 χρονών. Όπως μελετάει την συλλογισμένη φιγούρα του πατέρα του. Ο οποίος κοιτάει έξω από τα παράθυρα των γραφείων της εταιρείας Jones. Χαζεύει το λιμάνι του Manhattan που το έχει καλύψει η ομίχλη.

Ο Samuel Jones είναι κατεστραμμένος. Θα του πάρει πάνω από 20 χρόνια για να ξαναχτίσει την περιουσία του. Στην πορεία, θα διδάξει το νεαρό Walter τα πάντα γύρω από την Αμερικανική επιτυχία. Ο Walter θα μάθει καλά το μάθημά του: Σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Λένε πως ότι ακουμπήσει γίνεται δολάρια.

Επίσης λέγεται ότι όσον αφορά στην δουλειά του, δεν δείχνει ούτε δισταγμούς ούτε έλεος. Και ότι δεν δείχνει καμία συμπάθεια ούτε καν για την οικογένειά του.

Ο Walter Jones είναι εγωκεντρικός, χειριστικός και παρανοϊκός. Ένας συναρπαστικός δράκος που φαίνεται να αγαπάει μόνο ένα πράγμα: Τη Νέα Υόρκη. Η πόλη στην οποία μεγάλωσε πάντα αποτελούσε μία πηγή ανεξάντλητης ενέργειας για αυτόν. Ένα περιβάλλον στην ίδια κλίμακα με τις υπερμεγέθεις φιλοδοξίες του.

Έτσι δεν εκπλήσσει καθόλου ότι το κολοσσιαίο σχέδιο που ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν στο κοραλλιογενές νησί της Sagorah, στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Ένα κοραλλιογενές νησί που αγόρασε για ψίχουλα από αγράμματους ιθαγενείς, φέρνει στο μυαλό την Art Deco αρχιτεκτονική των ουρανοξυστών του Manhattan.

Το σχέδιό του είναι ένας γιγαντιαίος πύργος. Που θα χρησιμοποιείται τόσο σαν ξενοδοχείο όσο και σαν παλάτι: Ένα μνημείο στην δόξα του μεγαλομανούς ιδιοκτήτη του. Ένας τεράστιος φάρος στη μέση του ωκεανού. Εδώ είναι που ο Walter Jones έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του.

Αυτήν την εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος έχει προσκαλέσει τους κληρονόμους του για να τον συναντήσουν στο νησί. Φαίνεται ότι θέλει να τους ενημερώσει σχετικά με την διαθήκη του. Ή τουλάχιστον αυτό είναι που σε κάθε περίπτωση θέλουν να πιστεύουν τα εγγόνια του. Τα οποία τόσο γρήγορα απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή του.

Σήμερα υπάρχουν έντεκα άνθρωποι στο νησί της Sagorah:

1.   O Walter Jones.
2.   Η Sonia Jones, η εγγονή του.
3.   Ο Martin Abruzzi, ο σύζυγος της Sonia.
4.   Ο Billy Jones, ο εγγονός του.
5.   Η Clara Jones, η σύζυγος του Billy.
6.   Ο Marco Jones, ο εγγονός του.
7.   Η Cristina Bromski, η σύντροφος του Marco.
8.   Ο Lorenzo Battaglieri, ο αρχιτέκτονας του πύργου της Sagorah.
9.   Ο Hubert De Nolent, ο δικηγόρος του Walter Jones.
10.   Ο Kolio Jumhu, ένας ιθαγενής ψαράς
11.   Η Baina Jumhu, η κόρη του ψαρά

Τελευταία νέα: Ο καιρός στον τομέα του νησιού είναι κακός. Βίαιες καταιγίδες θα χτυπήσουν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τις επόμενες μέρες.

Εισαγωγή στην ιστορία


Ο Jack Norm απολάμβανε καλά κερδισμένες με τον ιδρώτα του διακοπές. Όταν ο φίλος και συνάδελφός του, Victor Reeves, όντας ξαπλωμένος σε κρεβάτι νοσοκομείου για αρκετές μέρες, του ζήτησε να ηγηθεί μίας αστυνομικής έρευνας. Που αφορά στον θάνατο του υπερβολικά πλούσιου Walter Jones.

Ο τελευταίος πέθανε μετά από πέσιμο σε γκρεμό πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι κάτω από αμφίβολες συγκυρίες. Ο Jack Norm πακετάρει τα πράγματά του και πετάει απευθείας στο νησί της Sagorah και στον τεράστιο πύργο, το δεύτερο σπίτι του νεκρού δισεκατομμυριούχου. Επρόκειτο για φόνο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι το προανάκρουσμα στην έρευνα του Jack Norm και τελικά, το τελευταίο του διάταγμα. ~~

Το σενάριο του Sinking Island είναι πολύ πρωτότυπο, ελκυστικό και πανέμορφο. Μην γελιέστε, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο σενάριο αστυνομικού παιχνιδιού. Είναι πραγματική τέχνη. Είναι ένα από τα πολλά δυνατά χαρτιά του παιχνιδιού και, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι η μόνη καινοτομία του Sinking Island.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού τρέχουν σε ανάλυση 1024Χ768 και η ανάλυση αυτή δεν μπορεί να αλλαχθεί στα options. Αλλά είναι προεπιλεγμένη. Είμαι σίγουρος ότι ο Sokal και η ομάδα του επέλεξαν τη συγκεκριμένη ανάλυση επειδή: Από τη μία είναι αρκετά καθαρή η εικόνα. Και από την άλλη επειδή αν επέλεγαν μεγαλύτερη ανάλυση, ας πούμε 1280Χ1024 ή μεγαλύτερη, θα έχαναν την συμβατότητα με πολλές παλιές CRT τύπου οθόνες (αυτές τις βαριές με την μεγάλη πλάτη από πίσω). Που την εποχή που βγήκε το παιχνίδι πολλοί χρήστες είχαν. Ας μην ξεχνάμε ότι το Sinking Island κυκλοφόρησε την χρονιά του 2007.

Σοφή λοιπόν η επιλογή του Sokal για τα δεδομένα που είχε την εποχή εκείνη στα χέρια του. Ας μην ξεχνάμε ότι τα 2 Syberia και το Paradise τρέχουν σε ανάλυση 800Χ600 και ως εκ τούτου τα γραφικά δεν είναι και τόσο καθαρά. Έτσι, το Sinking Island έχει σημαντικά πιο στιλπνά γραφικά.

Στα γραφικά του Sinking Island κυριαρχεί ένα υπέροχο Σέπια χρώμα παντού. Κάτι που τους δίνει μεγάλη γοητεία. Τη γοητεία που θυμίζει παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Υπάρχει και χρώμα κανονικά στο παιχνίδι αλλά είναι πολύ απαλό.

Δεν έχω ξαναπαίξει ούτε έχω ξαναδεί παιχνίδι που να έχει σέπια χρωματισμούς στα γραφικά του. Και ενώ στην αρχή είχα τη γνώμη ότι θα έπρεπε να ήταν κανονικά χρωματισμένα τα γραφικά, στην πορεία άλλαξα γνώμη και άρχισα να γοητεύομαι από αυτά.

Τα γραφικά του τίτλου είναι ως επί το πλείστον ζωγραφιστά από το τρομερό χέρι του «μάγου» Sokal. Είναι 2D και έχουν απίστευτα πολλές λεπτομέρειες. Όλες οι τοποθεσίες είναι πολύ πλούσια απεικονισμένες. Π.χ. Στο μπάνιο: Το ποτηράκι με τις οδοντόβουρτσες και άλλα μικροαντικείμενα. Το πιστολάκι για τα μαλλιά. Τα διακοσμημένα συρτάρια. Και τέλος ο όμορφος καθρέφτης.

Οι κέρσορες του ποντικιού μοιάζουν πολύ με αυτούς των Syberia 1 & 2 αλλά είναι ακόμα ομορφότεροι! Υπέροχοι κέρσορες αλήθεια. Το ένα και μοναδικό ψεγάδι των γραφικών είναι το εξής: Σε κάποιες εκδόσεις του παιχνιδιού, όπως αυτή η Αγγλική που πουλάει το κατάστημα Big Fish games (δείτε εδώ) (και που ήταν αυτή στην οποία έπαιξα το 90% του παιχνιδιού) δεν κουνιούνται καθόλου τα χείλη των πρωταγωνιστών κατά τις ομιλίες. Πλην όμως, επειδή αγόρασα και μία Σκανδιναβική έκδοση του παιχνιδιού σε θήκη από το εξωτερικό, διαπίστωσα ότι σε εκείνη την version το lip-sync (ο συγχρονισμός των χειλιών κατά την ομιλία) λειτουργεί κανονικά.

Αλλά και να μην κουνιούνται τα χείλη (ανάλογα με ποια έκδοση του παιχνιδιού θα αγοράσετε), αυτό είναι κάτι που το συνήθισα αρκετά γρήγορα και δεν με πείραξε ιδιαίτερα. Η γραμματοσειρά των υποτίτλων είναι ίδια με αυτή του Paradise. Αλλά αυτή τη φορά το χρώμα της είναι ένα (χωρίς δυνατότητα αλλαγής αυτού), το κίτρινο. Δεν είναι και η πιο ευδιάκριτη και ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά που υπάρχει και δυσκολεύτηκα πολύ να τη συνηθίσω. Και μέχρι το τέλος του παιχνιδιού με προβλημάτισε.

Άλλο ένα πολύ μικρό ψεγάδι που ίσως αξίζει να αναφερθεί είναι ότι αν επιλέξετε να ξαναπαρακολουθήσετε ένα βίντεο από το μενού “View Cinematics”, τότε δεν προβάλλονται στην οθόνη οι υπότιτλοι. Αλλά, οι ομιλίες ακούγονται τόσο καθαρά που οι περισσότεροι από εσάς δεν θα έχετε πρόβλημα κατανόησης των όσων λέγονται.

Οι σκιές από τα σώματα των πρωταγωνιστών είναι οι ωραιότερες που έχω δει σε δισδιάστατο παιχνίδι ως τώρα. Πραγματικά κολλάς στη οθόνη χαζεύοντάς τες. Κάτι που με εντυπωσίασε είναι οι ρεαλιστικότατες κινήσεις των σωμάτων των χαρακτήρων. Και πιο συγκεκριμένα ο ντετέκτιβ Jack Norm ξύνει το κεφάλι του πολλές φορές. Μάλλον χρειάζεται ένα καλό μπανάκι! Επίσης, ο πρωταγωνιστής αστυνομικός τρώει ανά τακτά διαστήματα και κοιμάται στην σουίτα του! Πείτε μου εσείς σε πόσα παιχνίδια έχετε δει να τρώνε και να κοιμούνται οι ήρωες! Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό το Sinking Island. Επιπλέον τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών απεικονίζονται διακριτικά στα πρόσωπά τους.

Επίσης, όταν ο Jack τρώει το σάντουίτς του ζηλεύει τα πλούσια γεύματα των φιλοξενούμενων του πύργου. Και μάλιστα τούς το λέει κιόλας στις συζητήσεις του μαζί τους! Μπορείτε μέσω των options να φέρετε τα γραφικά στα μέτρα της οθόνης που διαθέτετε αν θέλετε και αν δεν το κάνει αυτόματα η οθόνη σας όπως στην περίπτωση του δικού μου πολύ παλιού monitor των 17 ιντσών.

Αν η οθόνη σας ρυθμιστεί αυτόματα και κάνει το απαραίτητο upscaling (αυτόματη μεγέθυνση των γραφικών για να ταιριάξουν καλά στην ανάλυση της οθόνης σας), σας συμβουλεύω να μην πειράξετε τίποτα. Αν και ακόμα και αν μεταβάλετε κάτι μπορείτε με ένα απλό κλικ να επαναφέρετε τα πάντα στην προηγούμενή τους κατάσταση.

Κάτι που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι ότι αν υπάρχει στο χώρο ένα αντικείμενο με το οποίo μπορείς να αλληλεπιδράσεις ο κέρσορας όχι μόνο αλλάζει σχήμα αλλά φωτίζεται κιόλας. Αυτό διευκολύνει σημαντικά το gameplay και μαλακώνει αρκετά το ήδη βαρύ pixel hunting.

Τα βίντεο του παιχνιδιού που είναι μόλις 2 στο σύνολο (βίντεο έναρξης και τερματισμού) είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά και φυσικά είναι pre rendered. Είναι από τα ωραιότερα και πιο φαντασμαγορικά cinematics που έχω αντικρίσει ποτέ σε βιντεοπαιχνίδι. Το βίντεο του τερματισμού διαρκεί γύρω στα 7 και λεπτά! Και είναι υπέροχο. Στ’ αλήθεια απογειώνει το φινάλε.

Βέβαια ο κος Sokal μάς έχει συνηθίσει σε πολλά cinematics σε όλα τα προηγούμενα games του. Αλλά το Sinking Island έχει κι άλλους τρόπους να ανταμείβει τον παίκτη όταν λύνει κάποιο mandate. Περισσότερα θα πούμε στο κεφάλαιο Χειρισμός – Πλοκή – Γρίφοι.

Τα μενού του Sinking Island είναι πανέμορφα και απίστευτα ευφάνταστα και καλλιτεχνικά. Το λέω αυτό διότι ο σχεδιασμός τους μιμείται στην ουσία την λειτουργία και την εμφάνιση των παλιών αναλογικών (αυτών με τη βελόνα) ραδιοφωνικών συσκευών. Απίστευτα δημιουργική και πανέξυπνη ιδέα!

Ο Sokal έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και με τις φυσιογνωμίες και τις ενδυμασίες των διαφόρων χαρακτήρων. Ο δικηγόρος του Walter Jones έχει την κλασική και χαρακτηριστική εμφάνιση νομικού. Ο Αστυνομικός φοράει ρούχα με πολλές τσέπες. Το πρόσωπό του είναι τετράγωνο και κάπως τραχύ και η φωνή του βαθιά, μπάσα και αρρενωπή.

Πολλά από τα έγραφα του Sinking Island έχουν γραφεί με τον γραφικό χαρακτήρα του ίδιου του Sokal. Ο οποίος είναι φοβερά όμορφος και καλλιγραφικός. Αλλά λόγω του ότι είναι πολύ δυσανάγνωστος θα δυσκολέψει πολλούς παίκτες στο διάβασμα των πάρα πολλών κειμένων. Εμένα με δυσκόλεψε πολύ. Ευτυχώς όμως δεν έχουν όλα τα έγγραφα τον συγκεκριμένη προσωπική γραφή.

Το Sinking Island είναι ένα game πολύ βαρύ σε ομιλίες και σε έγγραφα. Αυτό σε κάποιους θα αρέσει. Όπως σε εμένα και άλλους μπορεί να τους κουράσει. Λόγω και των δυσκολιών κατανόησης μιας ξένης γλώσσας που παρεμβάλλεται αναγκαστικά. Εφόσον τα βιντεοπαιχνίδια δεν μεταφράζονται σχεδόν ποτέ στα Ελληνικά δυστυχώς.

Κάτι που προσωπικά με στεναχωρεί. Αφού σε πολλούς Έλληνες αρέσει το gaming αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν. Λόγω του ότι ορισμένοι συμπατριώτες μας δεν μιλούν ξένες γλώσσες.

Κατάπληξη μου έκανε και η θήκη του παιχνιδιού που έχω στα χέρια μου. Διαθέτει επιπλέον χαρτονένιο κάλυμμα που μπαίνει σαν μανίκι από πάνω. Τα γράμματα αυτού του καλύμματος είναι ανάγλυφα μπρος – πίσω. Ειλικρινά δεν έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου τέτοιας ποιότητας και καλαισθησίας κουτί. Αληθινά υπέροχη δουλειά από πλευράς του Sokal που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Μου έχει μείνει στη μνήμη πολύ ζωντανά η σκηνή όπου η κάμερα εστιάζει στο νεκρό σώμα του Walter Jones. Πριν σκοτωθεί, ο τελευταίος χτύπησε το κεφάλι του σε έναν παραλιακό βράχο. Ο τρόπος που ο μάγος Sokal σχεδίασε το τραύμα στο κεφάλι και το αίμα είναι πολύ καλλιτεχνικός. Και δεν έχει καμία σχέση με τον ωμό και αποκρουστικό «ρεαλισμό» των Αμερικανικών ταινιών για παράδειγμα.

Το σχήμα του τραύματος μου θύμισε έντονα μαίανδρο ή αγκυλωτό σταυρό. Φυσικά ο τελευταίος είναι ένα καθαρά αρχαίο Ελληνικό σύμβολο. Και πιο συγκεκριμένα είναι σύμβολο του Ήλιου. Ασφαλώς και δεν είναι επινόηση του δικτάτορα και παράφρονα Χίτλερ.

Απλά ο Χίτλερ κάπου το είδε και το χρησιμοποίησε αντιγράφοντάς το με τελείως φθηνό τρόπο τύπου αντιγραφή – επικόλληση. Και όχι μόνο το αντέγραψε. Αλλά από ένα χαρούμενο σύμβολο του Ηλίου και του φωτός της Ελλάδας το μετέτρεψε και το καθιέρωσε σαν σύμβολο του μίσους και της απύθμενης κακίας των ναζιστών.

Συνολικά, τα γραφικά του Sinking Island είναι αξιοθαύμαστα. Η αισθητική των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και της αρχιτεκτονικής του πύργου είναι απίστευτα υψηλή και φοβερά εντυπωσιακή. Τα γραφικά αυτά στέκονται εξαιρετικά καλά και με βάση τα σημερινά δεδομένα. Σε πολύ λίγα σημεία του παιχνιδιού φαίνεται λιγάκι η ηλικία τους. Είναι τα ωραιότερα και με τις περισσότερες λεπτομέρειες γραφικά που έχω δει σε ζωγραφιστό, δισδιάστατο παιχνίδι ως τώρα. Οπωσδήποτε θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς από εσάς. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Sokal είναι εγγύηση στα γραφικά και όχι μόνο φυσικά. Το έχει αποδείξει αυτό ως τώρα.


Ήχος


Την μουσική του Sinking Island έχει γράψει ο καταξιωμένος Γάλλος μουσικοσυνθέτης, Christophe Jacquelin. Ο τελευταίος έχει γράψει πάρα πολλά soundtrack για ταινίες, για ντοκιμαντέρ και για videogames. Δείτε εδώ τον προσωπικό του ιστοχώρο.

Η μουσική λοιπόν του Sinking Island είναι εκπληκτική! Είναι φοβερά ατμοσφαιρική και αποτελείται από 16 συνολικά κομμάτια μεγάλης διάρκειας. Μου θύμισε αρκετά τη μουσική του πολύ μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ποιητή και στιχουργού Μάνου Χατζιδάκι. Με την έννοια ότι πρόκειται για πολύ απαλή, αργόσυρτη και χαλαρωτική μουσική. Χωρίς αμφιβολία είναι από τα ωραιότερα κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ σε όλα τα gaming χρόνια μου. Την ακούω συνεχώς σαν παλαβός! Και νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο από την σαφώς πιο μελαγχολική μουσική του Syberia 1, που επίσης την έχω λατρέψει.

Έχω ανεβάσει στο λογαριασμό μου στο YouTube την μουσική του Sinking Island και του Paradise καθώς και trailer του Sinking Island σε High Definition (HD). Τα trailers αυτά είναι από τα ομορφότερα που έχω δει ποτέ και η μουσική τους προσωπικά με ξετρελαίνει. Στα βίντεο με τα κομμάτια του Sinking Island έχω βάλει σαν φόντο πολύ σπάνιες εικόνες (artwork) που έχω στα χέρια μου με τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού που δημιούργησε ο ίδιος ο Sokal. Απλά ψάξτε στην αναζήτηση στο YouTube το όνομά μου, George Souvatzidis και βρείτε αυτό που θέλετε. Επίσης έχω δημιουργήσει και έτοιμες playlists με τις μουσικές τόσο του Sinking Island όσο και του Paradise. Είναι εύκολο να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας αν ξέρετε το πώς.

Οι ομιλίες του παιχνιδιού ακούγονται πολύ δυνατά και καθαρά. Όλοι οι ηθοποιοί κάνουν θαυμάσια δουλειά και αποδίδουν πολύ καλά τα συναισθήματα των διαλόγων. Οι διάλογοι, γραμμένοι από το χέρι του μάγου Sokal είναι έξοχοι. Είναι γραμμένοι με μεγάλη ακρίβεια αλλά και διακριτικότητα. Το παιχνίδι έχει πάρα πολλούς διαλόγους αφού οι 10 ύποπτοι πρέπει να ανακριθούν ξανά και ξανά από τον ντετέκτιβ Jack Norm. Στο παιχνίδι ακούγονται και πολύ λίγες σκληρές εκφράσεις. Κάτι που με εξέπληξε. Αφού ο Sokal δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια πράγματα στα προηγούμενά του games. Πιστεύω όμως ότι αυτό το έκανε για να αυξήσει τον ρεαλισμό και δεν ενοχλεί και τόσο εντέλει.

Το Sinking Island έχει μεταφραστεί - μεταγλωττιστεί πλήρως σε 5 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά. Αν αγοράσετε το παιχνίδι από το Steam θα μπορέσετε να το παίξετε σε μία από τις παραπάνω γλώσσες. Ανάλογα με αυτήν που θα επιλέξετε κατά την εγκατάστασή του. Περισσότερα για την έκδοση του Steam και τα προβλήματά της θα πούμε στο επόμενο κεφάλαιο.

Προς μεγάλη μου έκπληξη αναγνώρισα τις φωνές των ηθοποιών που είχαν υποδυθεί την Kate Walker και τον αξιαγάπητο Oscar στα Syberia 1 & 2. Αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά! Η φωνή του πρωταγωνιστή αστυνομικού Jack Norm είναι από τις ωραιότερες αντρικές φωνές που έχω ακούσει σε videogame. Είναι βαθιά, μπάσα και αντρίκια φωνή που ταιριάζει γάντι σε έναν επιθεωρητή της αστυνομίας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν έχετε ένα καλό ζευγάρι gaming ακουστικά θα μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο τον εκπληκτικό ήχο του Sinking Island. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είδα λίγο walkthroughs από το παιχνίδι στο YouTube από την Γαλλική έκδοσή του. Αλλά οι φωνές των Γάλλων ηθοποιών δεν μου άρεσαν καθόλου. Τις βρήκα πολύ λεπτές και ειδικά αυτή του Jack Norm.

Τα ηχητικά εφέ του τίτλου είναι επίσης έκτακτα. Ο ήχος της καταιγίδας. Ο μανιασμένος άνεμος που φυσάει στο νησί. Τα εφέ περπατήματος στις διάφορες επιφάνειες κ.ο.κ. Επίσης ο ήχος μεταβάλλεται ανάλογα με την γεωμετρία των διαφορετικών χώρων του παιχνιδιού, εσωτερικών ή εξωτερικών.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρέπει να πηδάτε (skip) τους διαλόγους πατώντας το δεξί κλικ του ποντικιού σας. Κι αυτό γιατί αν το επιχειρήσετε θα διακοπεί ολόκληρος ο διάλογος και θα τον χάσετε εντελώς. Αυτό, έχω την αίσθηση ότι έγινε σκόπιμα από τον Sokal. Μιας και οι διάλογοι σε αυτό το παιχνίδι είναι το παν και πρέπει να έχετε την υπομονή αλλά και τη χαρά να τους ακούσετε.

Συνολικά, ο ήχος του Sinking Island είναι σπουδαίος από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Παίρνει δικαίως άριστα 10 όπως και τα περίφημα γραφικά.


Χειρισμός – Πλοκή – Γρίφοι


Το Sinking Island εισάγει μία πολύ σημαντική καινοτομία στα ντετεκτιβικά adventure games. Αυτή ακούει στο όνομα, Personal Police Assistant ή PPA εν συντομία. Αντί να λύνετε τους γρίφους βάσει παραδοσιακών σημειωματαρίων και ούτω καθεξής τώρα έχετε έναν δυνατό ηλεκτρονικό βοηθό στη διάθεσή σας.

Η λειτουργία του PPA είναι αρκετά απλή αλλά χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο χρόνο εξερευνώντας τις εντυπωσιακές δυνατότητες και λειτουργίες του. Αυτό που πρέπει να θυμάστε και που θα σας βοηθήσει είναι ότι η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται και οι 10 ύποπτοι αναγράφεται στο PPA και αλλάζει σε πραγματικό χρόνο. Στην αρχική οθόνη του PPA κάνετε κλικ στο CHARACTERS DATABASE. Πάνω αριστερά γράφει την λέξη LOCATION. Εκεί αναγράφεται η θέση του κάθε υπόπτου. Οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνετε στα τυφλά να τους βρείτε.

Η βασική δουλειά που θα έχετε να κάνετε στο Sinking Island είναι να λύνετε τα πολλά mandates (εντολές θα μπορούσαμε να τα πούμε στα Ελληνικά) μέσω του PPA. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα. Είναι ένα νέο είδος γρίφου. Για να λύσετε λοιπόν τα mandates θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα μεθοδικοί και να σκέφτεστε σαν πραγματικοί αστυνομικοί.

Για να λύσετε κάποιο mandate θα πρέπει πρώτα να έχετε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το κάθε ένα από αυτά. Επάνω και αριστερά στην οθόνη υπάρχει μία κόκκινη μπάρα που σας δείχνει ανά πάσα στιγμή αν σας λείπουν πράγματα για το mandate ή αν τα έχετε συγκεντρώσει όλα. Επιπλέον, αν κλικάρετε στη μπάρα αυτή τότε μία γυναικεία φωνή (που τυχαίνει να είναι της ηθοποιού που υποδύεται την Kate Walker της σειράς Syberia) θα σας πει και με λόγια αν έχετε συγκεντρώσει ότι χρειάζεστε ή αν κάτι λείπει από τη συλλογή σας.

Η πλοκή και η δράση του Sinking Island προχωράει γενικά αργά και ομαλά όπως μας έχει συνηθίσει και σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια του ο κος Sokal. Όμως, οφείλω να πω πως στο τέλος του παιχνιδιού η δράση γίνεται πιο έντονη και τα δεδομένα είναι συγκλονιστικά και πολύ περισσότερα απ’ ότι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στο Sinking Island υπάρχουν συνολικά μόλις 2 γρίφοι σκέψης εκ των οποίων ο ένας είναι δύσκολος και ο άλλος αρκετά εύκολος. Ο γρίφος με τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του Walter Jones μού φάνηκε λιγάκι προβληματικός. Αφού το παιχνίδι δεν σας δίνει επαρκή βοήθεια για να τον λύσετε ή τα δεδομένα που σας δίνει δεν τονίζονται αρκετά. Παρόλα αυτά είναι από τους πιο ωραίους και δημιουργικούς γρίφους που έχω δει σε adventure game. Όπως προείπα όμως η βασική δουλειά σας είναι τα mandates του PPA. Και αυτά συνιστούν μεγάλη πρόκληση, να είστε σίγουροι γι’ αυτό.  

Αν χρειαστείτε βοήθεια εδώ θα βρείτε ένα πολύ καλό walkthrough. Ένα πρόβλημα που υπάρχει στο παιχνίδι και που υπάρχει σε πολλά adventure, ειδικά τα πιο παλιά είναι το εξής: Κάποιες φορές για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο παιχνίδι και για να αλλάξει κάτι στο χώρο που θα σας επιτρέψει να ξεκολλήσετε θα πρέπει να κάνετε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Επειδή αυτό είναι πρόβλημα στο Sinking Island θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό το σημείο το walkthrough που σας έδωσα λίγο πιο πάνω.

Inventory με διάφορα αντικείμενα που συλλέγετε υπάρχει αλλά δεν γίνεται να κάνετε συνδυασμούς αντικειμένων μεταξύ τους. Χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα κατευθείαν στο περιβάλλον. Το Sinking Island είναι ένα αρκετά καλά οργανωμένο game αν και τα μενού του έχουν ορισμένες ατέλειες είναι η αλήθεια.

Στο Sinking Island δεν υπάρχει χάρτης για να μετακινείστε μεταξύ των πολλών τοποθεσιών. Οπότε ετοιμαστείτε για πολύ και αρκετά κουραστικό πάνω – κάτω.

Η έκδοση του Steam είχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για χρόνια μετά την έκδοσή της σε αυτή την δημοφιλή πλατφόρμα gaming. Όταν κάποιος παίκτης έπαιζε το Sinking Island για 1 ώρα, το παιχνίδι κράσαρε και μετά δεν μπορούσες να το ξανατρέξεις καθόλου. Αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα εμφανιζόταν μόνο στην έκδοση του Steam. Το εντελώς απαράδεκτο είναι ότι τους πήρε πολλά έτη για να το διορθώσουν και ενώ οι χρήστες διαμαρτύρονταν έντονα εν τω μεταξύ. Γενικά δεν είμαι οπαδός της συγκεκριμένης εταιρείας αν και έχει κάποια καλά.

Για να πω την αλήθεια ενώ λένε ότι το έχουν φτιάξει το σφάλμα εγώ δεν θα τους εμπιστευόμουν καθόλου εύκολα για να αγοράσω το Sinking Island από αυτούς. Αν όμως εσείς τους εμπιστεύεστε να ξέρετε ότι κατά καιρούς κάνουν μεγάλες εκπτώσεις και δίνουν το Sinking Island για περίπου 1 ευρώ. Οπότε προσθέστε το στα παιχνίδια που παρακολουθείτε και στη λίστα επιθυμιών για να μπορέσει το Steam να σάς ειδοποιήσει όταν θα είναι το παιχνίδι σε περίοδο έκπτωσης. Μπορείτε όμως να το βρείτε και στο eBay ανά πάσα στιγμή σε εξευτελιστική τιμή. Μπείτε στο eBay και κάντε αναζήτηση για “Sinking Island Steam key”. Ή δείτε εδώ.

Εάν επιλέξετε να αγοράσετε το παιχνίδι σε φυσική μορφή με τη θήκη του πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής: Όπως και το Paradise, το Sinking Island χρησιμοποιεί ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που δήθεν πιστοποιεί ότι το DVD δισκάκι σας είναι αυθεντικό. Αυτό δεν λειτουργεί καθόλου σωστά με αποτέλεσμα οι νόμιμοι χρήστες να μην μπορούν να τρέξουν το παιχνίδι.

Όμως υπάρχει λύση. Μπείτε σε αυτό το site και κατεβάστε το κατάλληλο αρχείο που δίνει εντολή στο παιχνίδι να ξεκινήσει να τρέχει παρακάμπτοντας το προβληματικό πρόγραμμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να παίξετε είναι: Αφού κατεβάσετε τα αρχεία από την παραπάνω ιστοθέση, αντιγράψτε τα και επικολλήστε τα στον φάκελο του παιχνιδιού, στη θέση που εγκαταστήσατε το παιχνίδι. Π.χ. C:\Program Files\Sinking Island.

Αξίζει να αγοράσει κανείς το συγκεκριμένο παιχνίδι σε φυσική μορφή αφού μαζί θα πάρετε και το εντυπωσιακότατο manual των 30 σελίδων. Δυστυχώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε το Sinking Island ηλεκτρονικά δεν δίνουν το φοβερό αυτό εγχειρίδιο. Και, όπως προανέφερα πιο πάνω το κουτί του είναι σωστή υπερπαραγωγή!

Εδώ αξίζει να αναφέρω πως η έκδοση που εγώ έχω στα χέρια μου και που είναι Σκανδιναβική δεν είχε (περιέργως πως) το πρόβλημα αναγνώρισης του δίσκου που έχουν άλλες εκδόσεις. Μάλλον οι Σκανδιναβοί εντόπισαν το θέμα εγκαίρως και το επιδιόρθωσαν. Το Sinking Island δουλεύει σε Windows 8/8.1 και σε Windows 10 άψογα. 

Εντούτοις δεν θα συνιστούσα σε κανέναν το gaming σε Laptop. Γενικά να ξέρετε ότι τα περισσότερα παιχνίδια δεν είναι σχεδιασμένα από τους κατασκευαστές να παίζουν σε απλά τουλάχιστον Laptop. Και ειδικά τα πιο παλιά παιχνίδια. Εγώ που το έπαιξα σε σταθερό PC δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως θέμα και το παιχνίδι δούλεψε άριστα από την αρχή ως το τέλος του. Το Sinking Island είναι ένα adventure που έχει αρκετά βαρύ pixel hunting και αυτό ενδέχεται να προβληματίσει αρκετούς παίκτες.

Όταν θα ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε 2 εντελώς διαφορετικά είδη παιχνιδιού. Το πρώτο λέγεται Adventure και πρόκειται για κλασικό τύπο παιχνιδιού χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Το παίξιμο γίνεται στον ρυθμό του ίδιου του παίκτη και τα γεγονότα ενεργοποιούνται από τις πράξεις του.

Το δεύτερο λέγεται Race Against Time. Πρόκειται για παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο. Ο παίκτης έχει υποχρεώσεις και η ανακριτική διαδικασία πρέπει να προχωράει γρήγορα. Κάθε mandate πρέπει να λύνεται μέσα σε περιορισμένο χρόνο. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ντετέκτιβ Jack Norm απομακρύνεται από τις ανακρίσεις και ο χρήστης χάνει το παιχνίδι. Όσο για τους άλλους χαρακτήρες του παιχνιδιού, θα ζήσουν κανονικά τις ζωές τους. Και τα γεγονότα θα συμβαίνουν σε ακριβείς χρόνους.

Εγώ έπαιξα και ολοκλήρωσα το Sinking Island στο πρώτο mode. Το δεύτερο μού φάνηκε φοβερά δύσκολο και αγχωτικό. Ήθελα να απολαύσω στο έπακρο τα υπέροχα γραφικά του τίτλου και να ακούσω όλους τους διαλόγους προσεκτικά. Αν όμως εσείς είστε ειδικοί στα αστυνομικά adventure ή αισθάνεστε τυχεροί μπορείτε να δοκιμάσετε το δεύτερο τύπο παιχνιδιού. Ίσως όμως η τελική εμπειρία για τον χρήστη είναι αρκετά πιο περιορισμένη έτσι.

Στο Sinking Island υπάρχουν ακριβείς περιγραφές για όλα τα αντικείμενα του inventory σας σε αντίθεση με το Paradise του Sokal που δεν είχε καθόλου. Μάλιστα αυτές οι περιγραφές σάς βοηθούν κάποιες φορές να καταλάβετε ποια είναι η ενδεδειγμένη χρήση των διαφόρων αντικειμένων. Το Sinking Island αποθηκεύει αυτόματα την πρόοδό σας μετά από την λύση κάθε ενός από τα mandates. Αυτό είναι κάτι που με ξεκούρασε και μου άρεσε πάρα πολύ.

Το παιχνίδι δίνει σχεδόν άπειρες θέσεις για save μιας και είναι και πολύ μεγάλο σε διάρκεια δράσης. Δεν δίνεται όμως η δυνατότητα να διαγράψεις κάποιο σωσμένο. Κάτι που εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε και το έχω δει σε πολλά άλλα adventure games.

Πολύ σημαντικό είναι το εξής: Όταν προχωρήσετε λίγο στο παιχνίδι θα μπορείτε να διαλέγετε ποιο mandate θα λύνετε κάθε φορά μεταξύ 2 ή 3 επιλογών. Επίσης θα σας βοηθούσε να σημειώνετε σε ένα χαρτί ποιοι από τους υπόπτους απαντούν στα mandates και σε ποια και πόσα από αυτά απαντάει ο καθένας κάθε φορά. Αν και το εξαιρετικό PPA κρατάει τέτοιες πληροφορίες με έναν τρόπο.

Εδώ πρέπει να εκφράσω για ακόμα μία φορά τον θαυμασμό μου για τις τρομερές γνώσεις και ικανότητες του κου Sokal. Στο παιχνίδι υπάρχουν ακριβέστατες και σωστότατες πληροφορίες για διάφορα είδη όπλων και των διαμετρημάτων αυτών και των σφαιρών. Ίσως ο Sokal υπήρξε λάτρης των όπλων σαν νεώτερος. Ή πολύ πιθανόν να έχει υπηρετήσει και στον Βελγικό στρατό.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς αφού έχω μελετήσει για χρόνια τη λειτουργία των όπλων και έχω παρακολουθήσει πολλά βίντεο για την ιστορία και τη λειτουργία των πυροβόλων όπλων και όχι μόνο. Ακόμα έχω διαβάσει και το πολύ αξιόλογο βιβλίο του Θεόδωρου Δημόπουλου, «Διάσημα Φορητά όπλα από όλο τον κόσμο». Θα βρείτε την βιβλιοκριτική μου για το συγκεκριμένο σύγγραμμα εδώ.

Στο Sinking Island υπάρχουν εντυπωσιακά έγγραφα όπως, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διάφορα νομικά έγγραφα. Ο Sokal και η ομάδα των συνεργατών του θα πρέπει να έκαναν πολύ ενδελεχή έρευνα πριν δημιουργήσουν αυτό το εκπληκτικό παιχνίδι. Ο Sokal είναι και απίστευτος στην ανθρώπινη ψυχολογία. Είναι στα αλήθεια ένας μαέστρος των ανθρώπινων αντιδράσεων, σχέσεων και κινήτρων. Τα ξέρει όλα στην κυριολεξία!

Οι χαρακτήρες του Sinking Island αναλύονται σε πολύ μεγάλο βάθος μέσα από τους πάμπολλους διαλόγους του τίτλου. Και αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία για κάθε adventure game. Άλλωστε ο κος Sokal έχει αποδείξει μέσα από τις δουλειές του όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ο κορυφαίος σε αυτό το κομμάτι. Και όχι μόνο φυσικά.

Ακολουθεί μία μικρή περιγραφή των 11 ανθρώπινων χαρακτήρων του παιχνιδιού όπως τους είδα και τους «έζησα» εγώ: Η ντόμπρα, πολύ ειλικρινής αλλά και οξύθυμη Sonia Jones. Η πολύ γοητευτική Ρωσίδα Cristina Bromski. Ο υπερασπιστής των αδυνάτων, των φτωχών και των γυναικών Lorenzo Battaglieri. Που είναι και ο πιο ευαίσθητος και συμπαθής από όλους του αρσενικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού. Ο δολοπλόκος και πονηρός δικηγόρος του αποθανόντος Walter Jones, Hubert De Nolent.

Η πολύ ευαίσθητη και μουγκή ιθαγενής Baina Jumhu. Ο φαινομενικά σκληρός και γεροδεμένος αλλά τελικά καλόκαρδος ψαράς Kolio Jumhu, πατέρας της Baina. Ο τζογαδόρος, ολίγον πότης αλλά και καλοσυνάτος πιανίστας Billy Jones. Η γλυκύτατη, αξιαγάπητη αλλά και καλή νοικοκυρά και εξαιρετική μαγείρισσα Clara Jones. Που πάντα κάθεται και διαβάζει ήσυχα ένα βιβλίο. Δεν σας κρύβω ότι παρατηρώντας την Clara και ακούγοντας την πολύ γλυκιά και τρυφερή φωνούλα της, τής είπα αυθόρμητα σ’ αγαπώ!! Τώρα θα μου πείτε, μα καλά, εκφράζεις συναισθήματα αγάπης για ένα ψηφιακό χαρακτήρα; Ε, ο καθένας με την τρέλα του επιτρέψτε μου να σας πω!

Ο ζηλιάρης σύζυγος της Sonia Jones, Martin Abruzzi. Ο πολιτικός και στρατιωτικός αλλά και αφοσιωμένος σύντροφος της Ρωσίδας Cristina Bromski, Marco Jones. Και φυσικά, τελευταίος αλλά όχι περιφρονημένος, ο μαλακός, ευγενής, συμπαθέστατος και ευφυής ντετέκτιβ της αστυνομίας Jack Norm.

Ο οποίος αγαπάει πολύ τη γυναίκα του και της μιλάει πολύ όμορφα και τρυφερά στο τηλέφωνο. Η οποία όμως, όπως πολλές γυναίκες αστυνομικών, ανησυχεί πολύ για τη ζωή του άντρα της. Δεδομένης και της μεγάλης επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος.

Ο νεκρός, Walter Jones ήταν στ’ αλήθεια άθλιος χαρακτήρας. Πολύ επιθετικός και βίαιος. Εξουσιαστικός και με απολυταρχικές τάσεις. Όλοι οι 10 ύποπτοι που βρίσκονται στο νησί είχαν σοβαρούς λόγους ο καθένας ξεχωριστά για να τον δολοφονήσουν. Αφού ο Walter Jones είχε ανοικτές διαμάχες και αντιπάθειες με όλους όσους γνώριζε. Δεν σας κρύβω ότι ο χαρακτήρας του μού θύμισε 2 πρόσωπα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος.

Να θυμάστε να ψάχνετε εξονυχιστικά τους εξωτερικούς χώρους και το ισόγειο του πύργου για στοιχεία. Επειδή το νερό της θάλασσας σιγά – σιγά ανεβαίνει και καλύπτει το νησί, μπορεί να χάσετε κάποιο στοιχείο και να μην μπορέσετε να συνεχίσετε το παιχνίδι. Επιπρόσθετα, να ξέρετε ότι υπάρχουν παντού συρτάρια που περιέχουν πολύτιμα αντικείμενα. Ακόμα και στα μπάνια και εκεί που δεν φαίνεται στα γραφικά ότι υπάρχουν. Ψάχνετε πολύ καλά παντού.

Μετά από πολλά χρόνια adventure gaming και μετά και τον τερματισμό του Sinking Island συνειδητοποίησα ότι το να λύνεις γρίφους και γενικά το να παίζεις videogames είναι μία πολύ δημιουργική απασχόληση.

Από τους διαλόγους του τίτλου φαίνεται ότι τον Sokal τον απασχολεί το ζήτημα της καλοσύνης. Το να είναι δηλαδή κάποιος καλός άνθρωπος. Όπως απασχολεί πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους και διανοουμένους. Και εμένα με απασχολεί το θέμα αυτό πολύ συχνά, καθημερινά θα έλεγα. Συν τοις άλλοις φαίνεται μέσα από το game ότι ο Sokal είναι ένας ιδιαίτερα δημοκρατικός και δίκαιος άνθρωπος. Κάτι που είχα καταλάβει και μέσα από τις προηγούμενες δουλειές του και ιδιαίτερα από το εκπληκτικό πρώτο του παιχνίδι, Amerzone.

Το Sinking Island είναι ένα αρκετά σκοτεινό αλλά σίγουρα όχι ζοφερό και δυσάρεστο παιχνίδι. Αυτή είναι όμως και η μεγάλη, η σπουδαία τέχνη γενικότερα. Ότι ο καλλιτέχνης και δημιουργός παίρνει κάτι μελαγχολικό και θλιβερό ή ακόμα και βίαιο και το μετατρέπει μαγικά σε ομορφιά. Φυσικά μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης όπως πραγματικά είναι ο κος Sokal μπορεί να το κάνει αυτό και όχι ο οιοσδήποτε.

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα games του ο Sokal έχει φυλάξει και στο Sinking Island το καλύτερο για το τέλος. Ως ανταμοιβή για τους ομολογουμένως πολύ επίμονους και υπομονετικούς παίκτες που θα τελειώσουν το παιχνίδι αυτό.

Ο τερματισμός του παιχνιδιού με έκανε να σκεφθώ και να συνειδητοποιήσω την λαϊκή φράση «Μετά φταίει ο φονιάς». Θα καταλάβετε τι εννοώ όταν φτάσετε στο τέλος του.

Στο Sinking Island πέφτουν ακόμα και μπουνιές μεταξύ 2 ανδρών που διεκδικούν την ίδια γυναίκα αλλά στο τέλος οι 2 άνδρες γίνονται καλοί φίλοι. Όπως συμβαίνει συχνά στις σχέσεις μεταξύ ανδρών. Το περιστατικό αυτό με έκανε να ανακουφιστώ, να γελάσω και να χαρώ.

Η συμπεριφορά του πολύ ευαίσθητου όπως είπα και πιο πάνω Lorenzo Battaglieri στο τέλος του παιχνιδιού με έκανε να τον λυπηθώ, να τον αγαπήσω αλλά και να θαυμάσω το θάρρος, την αυτοθυσία αλλά και την τελική του στάση στα πράγματα. Ο τερματισμός του Sinking Island διέψευσε πλήρως τις πολύ απαισιόδοξες προσδοκίες μου. Τον βρήκα αρκετά αισιόδοξο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Εν κατακλείδι, οι γρίφοι του Sinking Island είναι έξοχοι και πολύ δημιουργικοί καθώς και αρκετά δύσκολοι. Η πλοκή προχωράει αργά αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ο χειρισμός μαθαίνεται αρκετά γρήγορα αλλά απαιτεί λίγο ψάξιμο και χρόνο για να τον μάθεις πολύ καλά.


Επίλογος


O Benoit Sokal, για ακόμα μια φορά διαπραγματεύεται δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις: Απώλεια, θάνατος, δύσκολες σχέσεις, πράγματα που ήταν ή θα γινόντουσαν σπουδαία αλλά έχουν χάσει πια την αίγλη τους. Καθώς και δικτατορικούς – αυταρχικούς χαρακτήρες (βλ. Walter Jones). Λίγο έως πολύ αυτά μας επικοινωνεί σε κάθε παιχνίδι του ο κος Sokal.

Το Sinking Island είναι ένα game που με έκανε να το ερωτευτώ αλλά όχι αμέσως. Όχι από τα πρώτα λεπτά παιξίματος. Το ερωτεύτηκα στην πορεία. Από ένα σημείο και μετά επαναλάμβανα συνεχώς το όνομα του παιχνιδιού. Τόσο πολύ με συνεπήρε.

Είναι ένα παιχνίδι που μου άρεσε πολύ περισσότερο από το Paradise του Sokal. Είναι συνολικά και σε όλους τους τομείς πολύ πιο προσεγμένο και καλύτερο παιχνίδι από το τελευταίο. Ακόμα, το Sinking Island λειτουργεί άψογα, χωρίς bugs και προβλήματα. Κάτι που δεν μπορώ να πω για το Paradise.

Το Sinking Island είναι ένας τίτλος που όπως και όλα τα άλλα έργα του Sokal γεννά έντονα συναισθήματα. Αυτή ακριβώς είναι και η προσωπική σφραγίδα που βάζει σε όλες τις δουλειές του ο μάγος των συναισθημάτων Benoit Sokal. Όπως έχει άλλωστε δηλώσει και ο ίδιος σε μία πολύ παλιά συνέντευξη. Που αφορούσε στο πρώτο Syberia.

Το Sinking Island είναι ένα αξιοθαύμαστο παιχνίδι. Με πρωτότυπο και εκλεκτό σενάριο. Θαυμάσια γραφικά. Σπουδαίο ήχο και μουσική. Πολύ ενδιαφέροντες, δημιουργικούς και αρκετά δύσκολους γρίφους. Σπουδαίους και πλήρεις ανθρώπινους χαρακτήρες. Φοβερή, υποβλητική ατμόσφαιρα. Χειρισμό με σημαντικότατες καινοτομίες (βλ. PPA).

Όμως, την ίδια στιγμή, το gameplay του είναι αρκετά κουραστικό. Λόγω κυρίως του υπερβολικού πήγαινε – έλα και των πάμπολλων διαλόγων και κειμένων. Γι’ αυτό και προσωπικά έπαιξα το Sinking Island με αργούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά είναι ένα game που σίγουρα θα ενθουσιάσει όλους τους λάτρεις των έργων του Sokal όπως κατέπληξε και εμένα που ακολουθώ πιστά τις δουλειές του δημιουργού αυτού.

Δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα θλίψη και στεναχώρια όταν τελείωσα το Sinking Island. Ίσως ήθελα να κρατήσει κι άλλο. Αλλά δυστυχώς όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Κλαψ!!

Γιατί προτιμώ τον Sokal σε σχέση με άλλους σημαντικούς δημιουργούς video games όπως ο εξαιρετικός Ragnar Tornquist της σειράς The Longest Journey? Τι παραπάνω έχει λοιπόν αυτός ο Sokal? Ο Sokal έχει μία απόλυτα σφαιρική γνώση και άποψη για τα πάντα γύρω από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Δημιουργεί υπερπλήρη παιχνίδια που έχουν: Δημιουργικούς και όμορφους γρίφους. Φοβερή καλαισθησία και απίστευτα υψηλή αισθητική άποψη. Ποιοτικά και ποιητικά κείμενα και εικόνες. Υπέροχες μουσικές. Απίστευτα πλούσια φαντασία. Έντονα και ευφυή συναισθήματα. Ατμόσφαιρα που μαγνητίζει και αιχμαλωτίζει τον παίκτη. Περίφημη πρωτοτυπία. Και, τέλος μεράκι και πολλή δουλειά.

Αξίζει λοιπόν με τα χίλια να ασχοληθεί κανείς και να τελειώσει το Sinking Island. Αφού είναι ένα ακόμα απόλυτα πρωτότυπο και πραγματικά πανέμορφο παιχνίδι από τον μετρ του είδους, την καλλιτεχνική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Benoit Sokal. Απολαύστε το!


Θετικά


·         Ακόμα ένα πρωτότυπο και γοητευτικό σενάριο
·         Αξιοθαύμαστα γραφικά με εκπληκτική αισθητική άποψη
·         Σπουδαία μουσική και ήχος
·         Εξαιρετικό voice acting με υπέροχες φωνές ηθοποιών
·         Καινοτόμο gameplay (PPA)
·         Όμορφοι και δημιουργικοί γρίφοι
·         Πολύ υψηλός ρεαλισμός
·         Εντυπωσιακά βίντεο – cutscenes
·         Υπέροχο και τεράστιο manual
·         “Adventure” και “Race Against Time” play modes
·         Χαρακτήρες που αναλύονται σε μεγάλο βάθος
·         Το παιχνίδι γεννά έντονα συναισθήματα


Αρνητικά


·         Pixel hunting
·         Κάποιες οργανωτικές ατέλειες στα μενού
·         Δυσανάγνωστα κάποια από τα έγγραφα
·         Πολύ πήγαινε – έλα
·   Προβληματικό το πρόγραμμα πιστοποίησης της αυθεντικότητας των νόμιμων αντιτύπων του παιχνιδιού (για τις φυσικές εκδόσεις σε θήκη μόνο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 4,5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου