Mythic Blades

Μυθικές μάχες στην Αρχαία Ελλάδα

 

Είδος: Fighting
Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Vermillion Entertainment
Εκδότης: Cartel Games
Παίκτες: Ένας ή δύο παίκτες (offline)
Έτος κυκλοφορίας: 2005
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7
Επεξεργαστής: 600 MHz
Μνήμη: 64 MΒ
Σκληρός δίσκος: 112 ΜΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 100% Συμβατή με OpenGL 64 MΒ
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
CD-ROM Drive


Εισαγωγή – Σενάριο


To Mythic Blades, αποτελεί την πρώτη και μοναδική προσπάθεια της δημιουργού εταιρείας Vermillion games. Πιθανότατα οι δημιουργοί του παιχνιδιού, ενθουσιασμένοι από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 θέλησαν να φτιάξουν ένα παιχνίδι – αφιέρωμα στην Αρχαία Ελλάδα και στην εξαιρετικά πλούσια και συναρπαστική Ελληνική μυθολογία.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Άρης εποφθαλμιά την εξουσία του πατέρα του Δία, κοινώς θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη! Στην προσπάθειά του να τον εκθρονίσει σκέφτεται ένα σατανικό σχέδιο: Του προτείνει να μαζέψει τους πιο άξιους και ξακουστούς ήρωες - πολεμιστές του για να δώσουν μάχη ενάντια στα μυθικά τέρατα που θα παρατάξει απέναντί τους ο Άρης και όποιος από τους δύο νικήσει θα εδραιώσει την κυριαρχία του στον Όλυμπο.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς μας ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας είναι εδώ: Αταλάντη, Οδυσσέας, Ιάσωνας, Περσέας κ.α. Εκτός από τα τέρατα που θα παρατάξει ο Άρης, μαζί τους θα πολεμήσει και μία γυναίκα, που δεν είναι άλλη από την θρυλική αμαζόνα Ιππολύτη, κόρη του Άρη. Όμως για να μπορέσουν οι ήρωες του Δία να έχουν ίσες ευκαιρίες απέναντι στα θηριώδη τέρατα, θα χρειαστούν τη βοήθεια των θεών.

Έτσι, αφού ο ίδιος ο Δίας χαρίσει μία υπεράνθρωπη δύναμη στους ήρωές του, διατάζει τον Ήφαιστο να κατασκευάσει όπλα για αυτούς ώστε να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση του Άρη. Τα όπλα αυτά διαθέτουν απαράμιλλη δύναμη αλλά και ομορφιά. Ο νικητής θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον Δία όποια χάρη θέλει. Στην μάχη αυτή θα συμμετάσχουν εμμέσως και οι θεοί του Ολύμπου. Περισσότερα για αυτό θα πούμε στο gameplay.

Η υπόθεση του παιχνιδιού παρουσιάζεται στον παίκτη μέσω φωτογραφιών υψηλής ποιότητας που πρέπει να έχουν σχεδιαστεί με το χέρι. Προσωπικά, βρήκα το σενάριο του παιχνιδιού πολύ ενδιαφέρον και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η πολύ σωστή μυθολογική έρευνα που έχει γίνει για το παιχνίδι.

Όλα τα ονόματα των ηρώων και η κάθε πληροφορία που θα συναντήσετε στο παιχνίδι έχει σωστή και αρκετά ακριβή μυθολογική βάση.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καθαρά, στιλπνά αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τελευταίας τεχνολογίας. H κίνηση των  χαρακτήρων γίνεται σε δύο διαστάσεις αλλά τα μοντέλα των χαρακτήρων καθώς και τα background των πιστών είναι 3Δ. Τα σώματα των πολεμιστών έχουν αποδοθεί πολύ όμορφα και εντυπωσιάζει η λάμψη που βγάζουν με τη βοήθεια του glow effect.

Η ανάλυση της οθόνης μπορεί να επιλεγεί από το μενού που εμφανίζεται πριν ξεκινήσει το παιχνίδι (video setup) καθώς και όλες οι βασικές επιλογές που αφορούν τα γραφικά. Τα 3Δ backgrounds είναι αρκετά εντυπωσιακά με κινούμενα στοιχεία μέσα τους (π.χ. φυτά). Στο παιχνίδι υπάρχουν καιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα βροχή και αυτές έχουν αποδοθεί αρκετά καλά.

Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιεί το παιχνίδι είναι μεγάλες και ευδιάκριτες και σίγουρα διευκολύνουν τον παίκτη στο διάβασμα των κειμένων. Στο παιχνίδι υπάρχει απεικόνιση αίματος αλλά αυτή δεν έχει αποδοθεί καθόλου καλά και φαίνεται πρόχειρη. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της βίας αλλά όχι με χρήση parental lock, όπως μας έχουν συνηθίσει τα βίαια παιχνίδια. Αυτό σίγουρα αποτελεί μειονέκτημα του παιχνιδιού.

Παρόλα αυτά, αν ο χαρακτήρας σας έχει δεχθεί αρκετά χτυπήματα, το αίμα εμφανίζεται στο σώμα και πάνω στα όπλα του. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς μπορείτε ανά πάσα στιγμή και χωρίς να κοιτάξετε την μπάρα ζωής να καταλάβετε αν κερδίζετε ή όχι.

Ένα σημαντικό bug που εντοπίζεται στα γραφικά και αφορά τις περιγραφές των ηρώων είναι το εξής: Κάποιες φορές τα γράμματα κόβονται στην δεξιά πλευρά της οθόνης του μενού “profiles” δημιουργώντας ένα κακό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά ωστόσο θα μπορέσετε να καταλάβετε τι θέλει να πει το κείμενο.

Γενικά τα γραφικά του τίτλου είναι πολύ όμορφα και στιλπνά αλλά δίνουν την αίσθηση ότι δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής. Αξιοσημείωτη πάντως είναι η καλαισθησία τους και η καθαρότητά τους.


Ήχος

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι μάλλον αμφιλεγόμενος. Η μουσική είναι πολύ ταιριαστή, ενδιαφέρουσα και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι που παίζει σε κάθε πίστα και σε κάθε μενού, όσο μικρό κι αν είναι.

Τα ηχητικά εφέ είναι μάλλον απλοϊκά αφού οι ήχοι είναι σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβανόμενοι. Έτσι, κάθε φορά που χτυπάτε έναν εχθρό, ανεξαρτήτως του είδους και της δύναμης του χτυπήματος θα ακούτε τον ίδιο ήχο και αυτό μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό.

Στον ήχο υπάρχουν επίσης και σημαντικές παραλείψεις. Πιο συγκεκριμένα: Αν εσείς ή ο αντίπαλος κερδίσει με perfect, το παιχνίδι δεν το ανακοινώνει καθόλου. Δεύτερη και τελευταία παράλειψη είναι ότι δεν ανακοινώνεται το όνομα της κάθε πίστας στο Single Player.

Συνολικά, ο ήχος εντυπωσιάζει στο κομμάτι της μουσικής, αλλά απογοητεύει όσον αφορά στα ηχητικά εφέ.


Gameplay – Χειρισμός

Πριν  αναλύσουμε τον χειρισμό και το gameplay, θα πρέπει να σας συστήσω ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσετε κάποιο gamepad για αυτό το παιχνίδι. Γιατί αν προσπαθήσετε να το παίξετε με το πληκτρολόγιο θα ταλαιπωρηθείτε πολύ. Τα πλήκτρα που θα χρησιμοποιήσετε είναι εξαιρετικά λίγα οπότε ένα απλό, φτηνό gamepad των 10 πλήκτρων θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού διακρίνεται από την απλότητα και την ευκολία του και αυτό, σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ατού. Ακόμα και αν δυσκολευτείτε με τον χειρισμό του, υπάρχει το πολύ όμορφο εγχειρίδιο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σας αποκαλύψει τις κινήσεις όλων των χαρακτήρων, δίνοντάς σας παράλληλα και λίγες πληροφορίες για τον κάθε μυθολογικό χαρακτήρα.

Τα επίπεδα δυσκολίας του παιχνιδιού είναι τα εξής: Very Easy, Easy, Normal και Hard. Γενικά από το Normal επίπεδο και πάνω το παιχνίδι γίνεται δύσκολο, έτσι το προτεινόμενο επίπεδο δυσκολίας για τους αρχάριους είναι το easy. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αρχηγός του παιχνιδιού αλλάζει ανάλογα με την επιλογή επιπέδου δυσκολίας.

Η αλλαγή αυτή αφορά στο τελευταίο επίπεδο δυσκολίας, όπου ο τελικός αρχηγός είναι ο ίδιος ο αιμοχαρής Άρης! Όμως ανάλογα με το επιλεγμένο επίπεδο δυσκολίας αλλάζει και κάτι άλλο πολύ ουσιαστικότερο. Η αλλαγή αφορά στους τερματισμούς. Πιο συγκεκριμένα, τερματισμούς θα μπορείτε να βλέπετε στα δύο τελευταία επίπεδα δυσκολίας μόνο.

Αν καταφέρετε να τερματίσετε το παιχνίδι στο hard, τότε θα έχετε το προνόμιο να δείτε τους μεγάλους, πλήρεις τερματισμούς. Οι τερματισμοί αυτοί είναι πολύ ενδιαφέροντες, επικοί και παρουσιάζονται στον παίκτη με τη μορφή εικόνων, όπως και η υπόθεση του παιχνιδιού.

Αυτή η επιλογή της εταιρίας προφανώς έγινε για να αυξηθεί η αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο αλλά ταυτοχρόνως είναι και αρκετά άδικη για τους παίκτες που δεν έχουν τις ικανότητες για να τερματίσουν το παιχνίδι στο hard. Οι χαρακτήρες, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο (manual), χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Γρήγοροι αλλά αδύναμοι και δυνατοί αλλά αργοί. Υπάρχουν όμως και πολλοί μυστικοί παίκτες που θα τους ξεκλειδώνετε παίρνοντας πόντους από την κάθε φορά που θα τερματίζετε το παιχνίδι.

Σε όσο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας τερματίζετε, τόσο περισσότεροι θα είναι οι πόντοι με τους οποίους θα σας ανταμείβει το παιχνίδι. Εκτός όμως από τους μυστικούς παίκτες που θα μπορείτε να ξεκλειδώνετε υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις προς εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε μερικές πανέμορφες φωτογραφίες καθώς και artwork, από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού (ήρωες και θεούς).

Επίσης θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε και τις προσωπικές τους μυθολογικές ιστορίες στο “profiles” μενού. Τα προφίλ αυτά θα τα αγοράζετε με τους προαναφερθέντες πόντους από το μενού “shop”.

Στα θετικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το παιχνίδι καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο σκληρό δίσκο. Άλλο θετικό είναι ότι όταν αμύνεσαι σε οποιοδήποτε χτύπημα (ακόμα και χτύπημα θεού) δεν χάνεις καθόλου ενέργεια όπως στα περισσότερα Fighting games.

Μιας και αναφερθήκαμε στους θεούς ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τι ρόλο παίζουν στο παιχνίδι μας. Στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης υπάρχει μία απλή μπάρα ενέργειας. Η μπάρα αυτή γεμίζει καθώς δέχεστε χτυπήματα από τον αντίπαλό σας. Όταν η μπάρα γεμίσει και αρχίσει να αναβοσβήνει, τότε μπορείτε με έναν απλό συνδυασμό πλήκτρων (που αναφέρεται στο προαναφερθέν εγχειρίδιο) να καλέσετε σε βοήθεια έναν από τους θεούς.

Ο θεός αυτός κάνει μια επίθεση μεγάλης δύναμης εναντίον του αντιπάλου σας. Ας πούμε ο Δίας, κατακεραυνώνει τον αντίπαλο. Μία ένσταση που έχω εδώ είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ της δύναμης των χτυπημάτων του κάθε θεού, πράγμα που κάνει τα πράγματα κάπως άδικα για τον παίκτη που είναι υπό την προστασία κάποιου πιο «αδύναμου» θεού. Συγκρίνετε ας πούμε την επίθεση του Δία με αυτή του Ποσειδώνα και θα δείτε τι εννοώ.

Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω κάθε χαρακτήρας βρίσκεται υπό την προστασία κάποιου συγκεκριμένου θεού. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι το να αμυνθεί κανείς σε αυτές τις επιθέσεις είναι δύσκολο και γίνεται ακόμα δυσκολότερο στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Επίσης, σημαντική παράλειψη είναι ότι όταν αγοράζετε κάτι από το “shop”, δεν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης της επιλογή σας. Αυτό δεν συνηθίζεται στα παιχνίδια και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στους παίκτες.

Συνεχίζοντας με τα αρνητικά του τίτλου, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει κουμπί για screenshots. Βέβαια, υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειρα προγράμματα για screenshots και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους gamers αλλά νομίζω ότι κάθε σωστό παιχνίδι πρέπει να έχει ένα καθορισμένο κουμπί για screenshots σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το κατεβασμένο πρόγραμμα.

Το πιο μεγάλο και σοβαρό αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ανυπαρξία δυνατότητας online multiplayer. Ενώ ο τίτλος διαθέτει multiplayer, αυτό ακολουθεί το πρότυπο του MAME (!), δηλαδή βάζει τους δύο παίκτες να παίζουν σε έναν υπολογιστή. Νομίζω ότι αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το παιχνίδι δεν έκανε καθόλου καλές εισπράξεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο μενού για να ξαναβλέπεις τους τερματισμούς. Τελειώνοντας με τα αρνητικά πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσεις το χρονικό περιθώριο στις μάχες όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα παιχνίδια από την εποχή των πρώτων Street Fighter.

Συμπερασματικά, το gameplay του Mythic Blades κερδίζει εύκολα τον παίκτη με την  απλότητά του παρά τις αρκετές παραλείψεις.


Συμπεράσματα

Το Mythic Blades είναι ένα αρκετά απολαυστικό παιχνίδι που θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά με τον πανεύκολο χειρισμό του, την πολύ καλή μυθολογική έρευνα και τα καλαίσθητα  γραφικά του.

Ενώ σίγουρα είναι ένα προσεγμένο και ενδιαφέρον παιχνίδι, συνάντησε μεγάλη εμπορική αποτυχία κυρίως λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από παιχνίδια όπως αυτά της σειράς Soul Calibur.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η αποτυχία του εν λόγω τίτλου έγκειται στο γεγονός ότι στο εξωτερικό, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα για την υπέροχη Ελληνική μυθολογία και έτσι ένα τέτοιο παιχνίδι ήταν λογικό και αναμενόμενο να πατώσει. Σίγουρα όμως δεν του άξιζε η τύχη που είχε. Ως λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας, βρήκα το παιχνίδι αυτό να έχει όλες τις περγαμηνές για να σημειώσει αρκετά υψηλές πωλήσεις.

Μακάρι να γινόντουσαν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες από άλλες εταιρίες προς την κατεύθυνση της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Ενδεικτικό του μηδαμινού ενδιαφέροντος που υπήρξε για το παιχνίδι είναι το γεγονός ότι παρά τα ελαττώματα του τίτλου η εταιρεία δημιουργίας δεν μπήκε καν στον κόπο να διαθέσει στο διαδίκτυο κάποιο patch.

Τέλος πρέπει να ειπωθεί, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να στηρίξω την πειρατεία, ότι αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε το παιχνίδι ούτε μέσω κάποιου website στο διαδίκτυο, αφού δεν πωλείται πουθενά. Ο μόνος τρόπος να το βρείτε είναι να το κατεβάσετε μέσω torrent ή σε μορφή συμπιεσμένου φακέλου.

Αν είστε λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας παίξτε το οπωσδήποτε. Αν σας αρέσουν τα fighting games, αλλά δεν σας ενδιαφέρει η Ελληνική μυθολογία, τότε το παιχνίδι αυτό θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα μεγάλα και ακριβού προϋπολογισμού fighting games που κυκλοφορούν στο εμπόριο.


Θετικά

·         Ενδιαφέρον σενάριο
·         Καλή μουσική
·         Απλός και εύκολος χειρισμός
·         Η αισθητική των γραφικών


Αρνητικά

·         Απουσία parental lock
·         Bug στα γραφικά
·         Ηχητικά εφέ
·         Διαφορετικοί τερματισμοί ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας
·         Διαφορές στη δύναμη των χτυπημάτων των θεών
·         Offline multiplayer
·         Απουσία μενού προβολής τερματισμών


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7,4/10

No comments:

Post a Comment