Secret Files 2: Puritas Cordis

Η καθαρότητα της καρδιάς θα σώσει τον κόσμο


Είδος: Adventure
Πλατφόρμα: PC, Wii, Nintendo DS, Android
Ανάπτυξη:
Fusionsphere Systems, Animation Arts, Keen Games (για τις εκδόσεις Wii και Nintendo DS)
Εκδότης: Deep Silver
Παίκτες: Single Player
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8/5/2009
Χώρα προέλευσης: Γερμανία
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 2000/XP/Vista/7/8
Επεξεργαστής: Pentium III 800 MHz ή συμβατός επεξεργαστής
Μνήμη: 256 MB
Σκληρός δίσκος: 2 GB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: AGP ή PCI Express κάρτα συμβατή με DirectX 9 (τουλάχιστον 32 MB)
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 9 16 bit (προαιρετικά)
Ποντίκι
DVD-ROM Συσκευή


Εισαγωγή – Σενάριο


Το Secret Files 2: Puritas Cordis είναι το δεύτερο καθαρόαιμο point and click adventure των Γερμανικών εταιριών Fusionsphere Systems και Animation Arts. Αποτελεί την επίσημη συνέχεια του πολύ καλού adventure του 2006, Secret Files: Tunguska. Οι παραγωγοί και εκδότες είναι ακριβώς οι ίδιοι με του πρώτου παιχνιδιού. Το έτος κυκλοφορίας του Secret Files 2 είναι το 2009, τρία χρόνια μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς Secret Files. Το 2012 κυκλοφόρησε το Secret Files 3 και το 2013 βγήκε στην αγορά το Secret Files: Sam Peters.

Ο τίτλος του παιχνιδιού, Puritas Cordis, είναι στα Λατινικά και σημαίνει «καθαρότητα της καρδιάς». Το σενάριο του Secret Files 2 έχει ως εξής: Η Nina Kalenkov και το αγόρι της ο Max Gruber έχουν πλέον χωρίσει λόγω μεγάλων εντάσεων μέσα στη σχέση τους. Ενώ η σχέση τους είχε ξεκινήσει εξαιρετικά καλά, αποφάσισαν με βαριά καρδιά και οι δύο να απομακρυνθούν για λίγο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κατηγορούν ο ένας τον άλλον μέσω των διαλόγων στην αρχή του παιχνιδιού αλλά παρά αυτά τα πικρά λόγια είναι προφανές ότι ακόμα αγαπιούνται. Ενδεικτικό είναι ότι και οι δύο κουβαλούν μία φωτογραφία ο ένας του άλλου στα πράγματά τους.

Η Νίνα αποφασίζει να χαλαρώσει πηγαίνοντας μία κρουαζιέρα προς την Πορτογαλία. Επιβιβάζεται σε ένα Γερμανικό κρουαζιερόπλοιο ονόματι Calypso (Καλυψώ). Όμως κατά την επιβίβασή της ένας πολύ αναστατωμένος άνδρας που την ρωτάει αν είναι επιβάτης του Calypso, παθαίνει ένα «ατύχημα» όταν ένα αυτοκίνητο στην προβλήτα τον χτυπάει και τον αφήνει νεκρό μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Νίνα. Κατά την παραμονή της στο πλοίο συμβαίνουν όλο περίεργα και ανεξήγητα πράγματα. Φαίνεται σαν ένα μονοπάτι θανάτου να την ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Πριν το παιχνίδι ασχοληθεί με την κρουαζιέρα της Νίνας, δύο ιερωμένοι προσπαθώντας να κρύψουν κάποια πολύ σημαντικά και αποκαλυπτικά θρησκευτικά έγγραφα δέχονται επίθεση και δολοφονούνται εν ψυχρώ. Οι επιτιθέμενοι φορούν στρατιωτικές στολές και ακριβό εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

Ο Μαξ ταξιδεύει εν τω μεταξύ στην Ινδονησία για επαγγελματικούς λόγους. Ο πατέρας της Νίνα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη. Ο τελευταίος, μαζί με άλλους σημαντικούς επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικούς προσπαθούν να ρίξουν φως στις τρομερές και αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές που δοκιμάζουν τον πλανήτη και πανικοβάλλουν τους ανθρώπους.

Το σενάριο του Secret Files 2 είναι καθαρά συνομωσιολογικό αλλά ασφαλώς δεν είναι τόσο ευφάνταστο και πρωτότυπο όσο αυτό του Tunguska. Είναι ένα, λίγο έως πολύ, χιλιοειπωμένο σενάριο και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μέχρι και υποτυπώδες. Μπροστά σε αυτό του Tunguska ασφαλώς ωχριά. Περισσότερα για το πώς εξελίσσεται η πλοκή θα πούμε παρακάτω.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι προοπτικής τρίτου προσώπου. Μπορείτε να επιλέξετε την ανάλυσή τους ανάλογα με την οθόνη που έχετε από την επιλογή configure του μενού που εμφανίζεται πριν τρέξετε το παιχνίδι από το σχετικό εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας σας. Άρα δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο υψηλή θα είναι η ανάλυση της οθόνης όπως υπήρχε στο Tunguska. Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε το anti-aliasing στον υψηλότερο δυνατό αριθμό ανάλογα με τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών σας. Αυτό θα βελτιώσει πολύ τα γραφικά του τίτλου.

Τα γραφικά του Secret Files 2 είναι κατώτερης ποιότητας σε σχέση με του πρώτου παιχνιδιού της σειράς και θα εξηγήσουμε το γιατί αμέσως. Τα βίντεο που προβάλλονται αρκετά συχνά δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά του προκατόχου του αφού φαίνονται κάπως θολά και τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι κακοσχεδιασμένα.

Για παράδειγμα, το πρόσωπο της Νίνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό των cinematics του Tunguska. Η Νίνα ήταν μία πραγματική Ρωσίδα κούκλα στα βιντεάκια του Tunguska και τα χαρακτηριστικά της φαινόντουσαν πεντακάθαρα. Στα cutscenes του Secret Files 2 η Νίνα φαίνεται σαν να πάσχει από εξοφθαλμία (τα μάτια της πετάγονται προς τα έξω)! Επιπλέον τα μαλλιά της δεν φαίνονται καθόλου φυσικά και όμορφα. Ασφαλώς και έχουμε δει καλύτερης ποιότητας βίντεο σε παλαιότερα παιχνίδια όπως τα Paradise (2006) και Sinking Island (2007). Ο συγχρονισμός των χειλιών όταν μιλούν οι χαρακτήρες είναι μετριότατος.

Γενικότερα τα in-game γραφικά του Secret Files 2 δεν έχουν τόσες λεπτομέρειες όσες είχαν του Tunguska και φαίνονται λίγο θολά. Είναι αντικειμενικά απαράδεκτο ένα παιχνίδι των ίδιων ακριβώς δημιουργών του 2009 να έχει χειρότερα γραφικά από έναν τίτλο του 2006. Κι όμως αυτό φαίνεται να συμβαίνει με το Puritas Cordis δυστυχώς. Παρόλα αυτά υπάρχουν και καλά στοιχεία στα γραφικά του τελευταίου.

Αυτή τη φορά όταν στρίψετε τον πρωταγωνιστή προς μία κατεύθυνση αυτός θα στρίψει κανονικά σαν άνθρωπος κάνοντας μικρά βηματάκια για να αλλάξει τη θέση του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την «ρομποτική» κίνηση που βλέπαμε στο Tunguska. Επίσης, τώρα το περπάτημα της Νίνα είναι πολύ πιο θηλυκό.  Η οθόνη δράσης είναι σχεδόν πλήρης με δύο μικρές οριζόντιες μαύρες λωρίδες πάνω και κάτω από αυτήν. Ο σχεδιασμός της οθόνης είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του Tunguska.

Δηλαδή στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν τα αντικείμενα του inventory. Κάτω δεξιά υπάρχουν τα εικονίδια menu, gamehelp και diary. Με το εικονίδιο menu αποκτάτε πρόσβαση στο κεντρικό μενού και μέσα από εκεί μπορείτε και να κάνετε save όποτε το θελήσετε. Το gamehelp, όπως και στο Tunguska, σας αποκαλύπτει τις θέσεις όλων των hotspots. Δηλαδή όλων των σημείων με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε καθώς και τις εξόδους από την οθόνη που βλέπετε.

Το εικονίδιο diary που είναι ολόιδιο με του Tunguska σας μεταφέρει στο ημερολόγιο που ενημερώνεται αυτόματα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στις τελευταίες σελίδες αυτού του ημερολογίου θα βρίσκετε, όταν είναι διαθέσιμη, πολύτιμη βοήθεια για τους πιο ακατανόητους γρίφους του παιχνιδιού.

Στα λίγα θετικά των γραφικών του τίτλου συγκαταλέγεται η απεικόνιση της βροχής και του νερού γενικά. Επιπρόσθετα οι κέρσορες του Puritas Cordis είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένοι και μεγαλύτεροι από αυτούς του Tunguska. Μια αρκετά όμορφη λεπτομέρεια είναι ότι όταν κάνετε διάλογο με κάποιον χαρακτήρα η κάμερα ζουμάρει στους δύο συνομιλητές.

Γενικά τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μάλλον απογοητευτικά για όσους έχουν δει και απολαύσει αυτά του πρώτου παιχνιδιού της σειράς. Χωρίς την παραπάνω σύγκριση όμως, τα γραφικά του Secret Files 2 κρίνονται ικανοποιητικά και καλογυαλισμένα. Απλά δεν συγκρίνονται με αυτά του προηγούμενου παιχνιδιού.


Ήχος


Μουσική στο Puritas Cordis υπάρχει μόνο στο κεντρικό μενού, στα βίντεο και ένα υποτυπώδες κομμάτι παίζει στην τελευταία περιοχή του παιχνιδιού πριν τον τερματισμό. Άρα το παιχνίδι είναι φτωχό από άποψη μουσικής επένδυσης και δεν προσφέρει καμία βελτίωση σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Παρά τα παραπάνω το κομμάτι που ακούγεται στο κεντρικό μενού είναι αρκετά καλής ποιότητας με επικό τόνο και σχετικά μεγάλης διάρκειας. Άρα για ακόμα μία φορά θα λύνετε τους γρίφους στα βουβά όπως και στο Tunguska.

Τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά σχετικά φτωχά και δεν συγκρίνονται με του Tunguska. Στο τελευταίο, ο ήχος ήταν απίστευτος και άλλαζε ακουστική ανάλογα με τον χώρο που βρισκόταν ο πρωταγωνιστής. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Secret Files 2. Οι ήχοι φύσης και περιβάλλοντος είναι πιο σπάνιοι για παράδειγμα. Οι ηθοποιοί που υποδύονται όλους τους χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών) έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι.

Η φωνή του Μαξ είναι αδιάφορη και δεν αποδίδει καλά τα συναισθήματα του ήρωα. Η φωνή της Νίνα είναι σημαντικά καλύτερη από του Μαξ. Ακούγεται λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία και πιο μπάσα σε σχέση με τη φωνή που είχε η ηρωίδα στο Tunguska. Προσωπικά προτιμώ την αρχική φωνή της Νίνα αφού απέδιδε καλά την εκάστοτε κατάσταση και ήταν και πολύ ευχάριστη αλλά και η νέα ηθοποιός κάνει καλά τη δουλειά της. Η ερμηνεία της τελευταίας με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στις πιο δραματικές σκηνές του παιχνιδιού. Την κατάσταση σώζει και η αρτίστα που υποδύθηκε την Sam Peters. Κρίμα ωστόσο που ο ρόλος της Sam είναι μικρός στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαν κρατήσει τους ίδιους ηθοποιούς αφού είχαν κάνει καλή δουλειά. Ο λόγος για τον οποίον τους άλλαξαν είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες αλλά και κριτικοί είχαν διαμαρτυρηθεί για την ποιότητα των ερμηνειών. Με λίγα λόγια έκαναν αλλαγές στο voice acting αλλά φαίνεται ότι αυτές τους βγήκαν σε κακό εντέλει.

Η αιτία για αυτή την αστοχία με τους ηθοποιούς είναι ότι οι παραγωγοί και εκδότες έδωσαν σε ξένα στούντιο να αναλάβουν την μεταγλώττιση χωρίς ωστόσο να αξιολογήσουν το τελικό αποτέλεσμα από άποψη ποιότητας. Εντούτοις οι συζητήσεις προφέρονται αργά και καθαρά από τους ηθοποιούς και αυτό βοηθάει πολύ ανθρώπους που έχουν δυσχέρεια στο “listening”.

Αν μιλάτε Γερμανικά προτιμήστε να αγοράσετε την Γερμανική έκδοση (Geheimakte 2: Puritas Cordis) αφού το παιχνίδι προέρχεται από αυτή τη χώρα και σίγουρα τα κείμενα των συνομιλιών και οι φωνές θα είναι καλύτερες. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τώρα ακούγονται καθαρά τα βήματα των πρωταγωνιστών όταν περπατούν. Ακόμα ο ήχος των βηματισμών αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του εδάφους.

Οι ήχοι των νέων αυτόματων εγγραφών στο ημερολόγιό σας έχουν παραμείνει οι ίδιοι με του Tunguska και αυτό είναι καλό. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και έξυπνοι και πολλές φορές έχουν και μία δόση χιούμορ. Όχι και τόσο καλής ποιότητος χιούμορ πάντα αλλά οπωσδήποτε ευπρόσδεκτο είναι. Συνολικά ο ήχος του Secret Files 2 είναι αρκετά καλός αλλά έχει και αρκετές αδυναμίες όπως έλλειψη soundtrack.


Χειρισμός – Πλοκή – Γρίφοι


Ο χειρισμός του Secret Files 2 είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν του Tunguska και είναι έξοχα απλός και εύκολος.  Οι νέοι, πολύ όμορφοι και μεγαλύτεροι κέρσορες συμβάλλουν ακόμα πιο πολύ στην κατανόησή του. Αν παρόλα αυτά σας φαίνονται δυσνόητοι, συμβουλευτείτε το manual του παιχνιδιού. Αν κάνετε κλικ σε ένα σημείο το οποίο είναι μακριά από τον χαρακτήρα που χειρίζεστε, εκείνος θα τρέξει γρήγορα προς αυτό.

Αυτή είναι μία από τις διαφορές με το Tunguska αλλά υπάρχουν κι άλλες. Στο Puritas Cordis ότι βίντεο προβάλλονται προχωρώντας το παιχνίδι θα τα βρείτε στο μενού “Cinema”, το οποίο υπάρχει σαν επιλογή από την πρώτη φορά που θα τρέξετε τον τίτλο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Tunguska στο οποίο έπρεπε πρώτα να τερματίσετε το παιχνίδι για να εμφανιστεί σαν επιλογή το μενού cinema και να δείτε όλα τα βίντεο μαζεμένα στο τέλος.

Στο Secret Files 2 έχει κρατηθεί η λειτουργία του autosave κατόπιν ερώτησης του χρήστη. Όμως αν θέλετε να έχετε πολλά σωσμένα στο τέλος του παιχνιδιού από διάφορα σημεία του δεν σας συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε. Είναι καλύτερο να σώζετε μόνοι σας όποτε το κρίνετε απαραίτητο.

Το πρόβλημα με το autosave είναι ότι καταλαμβάνει μία μόνο θέση (slot) και έτσι σώζει κάθε φορά πάνω στο προηγούμενο. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να επιστρέψετε σε όποια συγκεκριμένη περιοχή θέλετε αφού αν το χρησιμοποιείτε συνεχώς αντί να αποθηκεύετε μόνος σας την πρόοδό σας θα τελειώσετε το παιχνίδι έχοντας μόνο ένα save.

Στο παιχνίδι γίνεται και χρήση χαρτών για την πιο εύκολη μετακίνησή σας μεταξύ διαφόρων τοποθεσιών. Επίσης στο Secret Files 2 δεν θα συναντήσετε κανένα bug, κανενός είδους πρόβλημα πουθενά. Η λειτουργία του είναι άψογη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το υπερπλήρες manual των 56 σελίδων!

Αυτό είναι γεμάτο με όμορφες εικόνες και όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε αναλυτικότατα. Δεν νομίζω ότι κυκλοφορούν πολλά adventure games με τόσο πλούσια εγχειρίδια με μόνη εξαίρεση το Secret Files: Tunguska. Συνολικά ο χειρισμός του Puritas Cordis είναι περίφημος και κάνει το παν για να διευκολύνει το έργο του παίκτη.

Το Secret Files 2 είναι ένα παιχνίδι που θα σας κρατήσει σε μεγάλη αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό με τις συνεχείς ανατροπές του.  Οι περισσότερες από αυτές τις εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Η εναλλαγή μεταξύ των τοποθεσιών και των διαφορετικών πρωταγωνιστών όταν ένας από τους τελευταίους βρίσκεται σε κίνδυνο είναι μία έξυπνη επιλογή που αυξάνει την αγωνία στο κατακόρυφο. Αυτό το στοιχείο το κράτησαν από το Tunguska και έπραξαν σοφά.

Το σημαντικότερο είναι ότι το Secret Files 2 καταφέρνει να γεννήσει συναισθήματα στον παίκτη. Όχι με τον ίδιο θαυμάσιο λεπτό και λυρικό τρόπο όπως στα παιχνίδια του Benoit Sokal βέβαια αλλά το πετυχαίνει και αυτό είναι που μετράει. Το Secret Files 2 είναι ένα επικό παιχνίδι σε αντίθεση με τον έντονο λυρισμό που επικρατεί στα παιχνίδια του Sokal.

Η καλλίγραμμη, κοκκινομάλλα και πρασινομάτα Νίνα είναι μία έξυπνη και ικανή πρωταγωνίστρια και όχι καμιά άμυαλη σεξοβόμβα. Κάνει ακόμα και αρνητικά σχόλια για μία τέτοια κουτή κοπέλα όταν τη συναντά σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού. Η Νίνα είναι συν τοις άλλοις εκτός από ευφυής και πολύ καλοσυνάτη. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού κάνει συνεχώς καλές πράξεις και αγαθοεργίες. Η καλοψυχία της θυμίζει λίγο την Kate Walker του Syberia. Αληθινά πιστεύω πως η όμορφη Νίνα είναι μία ιδανική ηρωίδα για κάθε adventure game.

Σε αντίθεση με τα βαριά από άποψη διαβάσματος εγγράφων adventure του Benoit Sokal, τα κείμενα του Secret Files 2 είναι μικρά και εύπεπτα. Αυτό δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Είναι απλώς ζήτημα προτιμήσεων του κάθε δημιουργού και κατ’ επέκταση του κάθε παίκτη. Το παιχνίδι είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια δράσης, αν και έχω την αίσθηση ότι το Tunguska είναι λίγο μεγαλύτερο. Πάντως οπωσδήποτε θα αισθανθείτε γεμάτοι όταν το τελειώσετε.

Συνολικά η πλοκή του τίτλου είναι ένα από τα δυνατά του χαρτιά αφού κρατάει σε αγωνία τον παίκτη μέχρι τελευταίας στιγμής, οι χαρακτήρες είναι αρκετά ανεπτυγμένοι και οι διάλογοι καλογραμμένοι.

Στο Puritas Cordis υπάρχουν όλων των ειδών οι γρίφοι με τους πιο δύστροπους να είναι αυτοί του συνδυασμού των αντικειμένων του inventory με στοιχεία στην οθόνη όπως ακριβώς και στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Οι γρίφοι σκέψης είναι βατοί και για να τους λύσετε θα χρειαστεί να σκέφτεστε πιο απλά και όχι τόσο περίπλοκα. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σπαζοκεφαλιές του Secret Files 2 είναι πιο περιπεπλεγμένες από αυτές του προκατόχου του αλλά όχι υπερβολικά ζόρικες. Θα έλεγα ότι η δυσκολία τους είναι ιδανική. Στο παιχνίδι γίνεται πολύ πιο εκτενής χρήση των πάζλ συνεργασίας μεταξύ των πρωταγωνιστών που είχαμε δει στο Tunguska.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς θα χρειαστείτε hints (δείτε εδώ) ή walkthrough (δείτε εδώ). Θυμηθείτε να κάνετε συνδυασμό αντικειμένων του inventory και με στοιχεία στην οθόνη που δεν έχουν χεράκι στα αριστερά του κέρσορα. Αυτό ίσως μπερδέψει αρκετούς χρήστες. Για να λύσετε πολλές από τις σπαζοκεφαλιές του Secret Files 2 θα χρειαστεί να είστε παρατηρητικοί με τα δεδομένα που θα έχετε στη διάθεσή σας. Χωρίς επαρκή παρατηρητικότητα θα δυσχερανθεί το έργο σας.

Ένα παράδειγμα αινίγματος που χρειάζεται προσεκτική εξέταση είναι ο τελευταίος γρίφος σκέψης ο οποίος και είναι εύκολος αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λύση του είναι κάπως κρυμμένα. Επιπλέον μην ξεχνάτε να διαβάζετε τη γραπτή βοήθεια που σας παρέχει το ίδιο το παιχνίδι για τις πιο δύσκολες σπαζοκεφαλιές. Θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις.

Μετά το βίντεο του τερματισμού προβάλλονται όπως και στο Tunguska πληροφορίες για το μέλλον όλων των χαρακτήρων που θα συναντήσετε στο παιχνίδι. Το κακό είναι ότι δεν μπορείτε να ξαναπαρακολουθήσετε αυτές τις πληροφορίες από το μενού Cinema. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε στο Secret Files: Tunguska.

Επίσης, μόλις τερματίσετε το παιχνίδι θα δείτε μπροστά σας μία κάρτα συγχαρητηρίων και στατιστικών για το πώς παίξατε το παιχνίδι και η οποία μετά την πρώτη προβολή της θα αποθηκευτεί στον φάκελο εγκατάστασης του παιχνιδιού για να μπορείτε να την ξαναβλέπετε όποτε θέλετε.  

Οι περισσότεροι από τους γρίφους του Puritas Cordis είναι λογικοί και αυτό τους καθιστά ουσιαστικά καλύτερους από του Tunguska. Παρόλα αυτά υπάρχουν και μερικά αινίγματα που ακολουθούν την παράλογη συνταγή του προκατόχου της σειράς. Συνολικά οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι στο σωστό επίπεδο δυσκολίας και αποτελούν πρόκληση χωρίς να προβληματίζουν υπερβολικά τον χρήστη. Το άσχημο είναι ότι ορισμένοι από αυτούς είναι αυθαίρετοι.


Επίλογος


Το Secret Files 2: Puritas Cordis είναι ένα ευχάριστο, καλογυαλισμένο και πολύ ταξιδιάρικο adventure game. Επίσης είναι άριστα οργανωμένο και αυτό το κάνει πολύ ξεκούραστο. Μακάρι όλα τα adventure να είχαν την οργάνωση του Secret Files 2. Θα σας κρατήσει πολύ καλή παρέα με το γεμάτο ανατροπές και αγωνία σενάριό του, τους έξυπνους διαλόγους, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και τους όμορφους γρίφους του. Αυτό που είναι πολύ βασικό και πρέπει να ειπωθεί είναι ότι το Puritas Cordis καταφέρνει να δημιουργήσει συναισθήματα.

Βέβαια όχι τόσο λεπτά ή τόσο έντονα όσο με τα παιχνίδια του Sokal. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο Benoit Sokal είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης με τη δική του μακρά πορεία στον χώρο της τέχνης. Οι δημιουργοί του Puritas Cordis είναι απλοί σχεδιαστές και δεν έχουν καλλιτεχνική κουλτούρα και παιδεία. Είναι απαραίτητο εδώ να συγκρίνουμε το Secret Files 2 με τον προκάτοχό του, το Secret Files: Tunguska του 2006. Το Tunguska έχει σαφώς καλύτερα, πιο καθαρά και πιο λεπτομερή γραφικά και πιο εντυπωσιακό και πλούσιο ήχο.

Επίσης το σενάριο του Tunguska είναι πιο πρωτότυπο και ελκυστικό. Παρόλα αυτά οι γρίφοι του Puritas Cordis είναι σαφώς βελτιωμένοι και καλύτεροι και οι διάλογοι πιο καλογραμμένοι και έξυπνοι. Αν δεν έχετε δει το Tunguska, τότε σίγουρα θα σας ικανοποιήσει ο τεχνικός τομέας του Puritas Cordis. Η σύγκριση των δύο παιχνιδιών βγάζει νικητή τον πρώτο τίτλο.

Συνεπώς συμβουλή μου είναι να παίξετε πρώτα το Tunguska, το οποίο υπάρχει και σε έκδοση για android tablets και smartphones καθώς και για τις συσκευές της Apple. Έχετε υπόψη σας ότι θα βρείτε ευκολότερα το Puritas Cordis σε ψηφιακή μορφή σε διαδικτυακά καταστήματα (όπως adventure shop) παρά σε DVD. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα σύστημα προστασίας ονόματι Tages Protection. Είναι απαραίτητο να το κατεβάσετε από εδώ και να το εγκαταστήσετε πριν τρέξετε το αρχείο εγκατάστασης του Secret Files 2.

Προσέξτε όμως πολύ να τοποθετήσετε την έκδοση 32 ή 64 bit που ταιριάζει στην σύνθεση υπολογιστή και λειτουργικού συστήματος που έχετε. Αν δεν εγκαταστήσετε την κατάλληλη έκδοση δεν θα μπορέσετε να τρέξετε το παιχνίδι.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι έπαιξα το παιχνίδι στην έκδοση 1.02 και δεν συνάντησα το παραμικρό πρόβλημα. Άρα το παιχνίδι λειτουργεί άψογα χωρίς κανενός είδους bug. Συνοψίζοντας, να πω ότι αν σας άρεσε το Tunguska, τότε θα σας αρέσει σίγουρα και το Secret Files 2: Puritas Cordis. Είναι ένα adventure που συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις της σειράς Secret Files αλλά και σε κάθε adventurer.

 

Θετικά


·         Έξυπνοι διάλογοι
·         Βελτιωμένο animation
·         Υποδειγματική οργάνωση σε όλους τους τομείς
·         Πολύ όμορφοι κέρσορες
·         Αξιομίμητος χειρισμός
·         Απρόσκοπτη λειτουργία χωρίς bugs και προβλήματα
·         Γέννηση συναισθημάτων


Αρνητικά


·         Συνηθισμένο, μη πρωτότυπο σενάριο
·         Κατώτερα γραφικά σε σχέση με το Secret Files: Tunguska
·         Έλλειψη soundtrack
·         Αλλαγή ηθοποιών σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι
·         Κάποιες λεπτομέρειες με το μενού cinema


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7,8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου