Call of Duty 4: Modern Warfare

Η πιο δραματική πολεμική εμπειρίαΕίδος: First Person Shooter (FPS)
Πλατφόρμα: PC, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, Nintendo DS, Mac OS X
Ανάπτυξη: Infinity Ward
Εκδότης: Activision
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9/11/2007
Χώρα Προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Προτεινόμενες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows XP/Vista/7
Επεξεργαστής: 2,4
GHz διπύρηνος
Μνήμη: 2
GB
Σκληρός δίσκος: 8
GΒ ελεύθερος χώρος
DirectX 9.0c
6X DVD-ROM συσκευή


ΕισαγωγήΣενάριο


Η δημιουργός εταιρεία του Call of Duty 4: Modern Warfare, Infinity Ward είναι πολύ επιτυχημένη και αφιερωμένη στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά video games, Call of Duty. Έχει παραγάγει ως τώρα τους εξής τίτλους: Call of Duty 1 (2003), Call of Duty 2 (2005), Call of Duty 4: Modern Warfare (2007), Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009), Call of Duty: Classic (2009), Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011), Call of Duty: Ghosts (2013) και Call of Duty: Infinite Warfare (2016).

To σενάριο του Call of Duty 4 έχει ως εξής: Ένας εμφύλιος πόλεμος ταλανίζει την Ρωσία μεταξύ της κυβέρνησής της και των δυνάμεων των εθνικιστών. Εν τω μεταξύ, στην Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία) γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας Yasir Al-Fulani και ο τελευταίος εκτελείται σε δημόσια θέα.

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος, Khaled Al-Asad (που ο ίδιος εκτελεί τον Al-Fulani) είναι πολύ εχθρικός προς τη Δύση και ειδικά τις Η.Π.Α. και αυτό αναγκάζει τις τελευταίες και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του. Εσείς θα αναλάβετε τους ρόλους δύο κυρίως στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων. Έναν Βρετανό ονόματι John "Soap" MacTavish και έναν Αμερικανό που ακούει στο όνομα Paul Jackson.

Πάντως ο λόγος του Al-Asad  είναι φλογερά πατριωτικός και φαίνεται ότι είναι ισχυρός ηγέτης για τη χώρα του. Μία μεγάλη μερίδα του λαού τον στηρίζει παρότι είναι δικτάτορας. Το αν είναι τελικά καλός ή κακός αυτό θα το κρίνετε εσείς φυσικά.


Το σενάριο του Call of Duty 4 είναι πολύ δραματικό με ανατροπές που κρατάνε τον παίκτη σε αγωνία. Ο ρεαλισμός του σεναρίου είναι επίσης υψηλός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι σε ορισμένα σημεία έχει και συναισθηματική φόρτιση. Πρόκειται για ένα αρκετά καλό story που συνοδεύει καλά την καταιγιστική δράση του παιχνιδιού.


Γραφικά – Ήχος


To Call of Duty 4 διαθέτει τη δική του μηχανή γραφικών που λέγεται IW έκδοση 3.0. Την τελευταία ανέπτυξαν οι εταιρίες: Infinity Ward, Treyarch και Sledgehammer games ειδικά για την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών Call of Duty. Η πρώτη έκδοση αυτής της μηχανής γραφικών ήταν η IW 2.0 για το Call of Duty 2 του 2005.

Τα γραφικά του τίτλου είναι προοπτικής πρώτου προσώπου και προβάλλονται σε πλήρη οθόνη. Αυτό που θα βλέπετε μόνιμα στο κάτω μέρος της οθόνης είναι μία διακριτική πυξίδα με σημαδεμένα τα επόμενα objectives σε απόσταση μέτρων. Οι υπόλοιπες ενδείξεις εμφανίζονται στιγμιαία όταν πατάτε κάποιο σχετικό πλήκτρο και τις αλλάζετε.

Έτσι η ορατότητά σας είναι πολύ καθαρή σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς (βλ. Call of Duty 1).  Τα μοντέλα των NPCs είναι πολύ καλοσχεδιασμένα και η κίνησή τους στο χώρο είναι πειστική. Επίσης πολύ καλοσχεδιασμένα είναι και τα ογκώδη μοντέλα των όπλων που κρατάτε. Τα βίντεο του παιχνιδιού είναι όλα pre-rendered και προβάλλονται στην αρχή κάθε νέας αποστολής. Η ποιότητά τους είναι πολύ καλή.

Όμως άλλα πράγματα στο χώρο όπως π.χ. αυτοκίνητα είναι χοντροκομμένα. Μιλώντας για αυτοκίνητα, αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι όλα τα πράγματα στις πίστες του παιχνιδιού μπορούν να καταστραφούν από τα όπλα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Θετική εντύπωση μου έκανε το ότι αν πυροβολήσετε την ρόδα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου αυτή σκάει και το όχημα χάνει ύψος. Επίσης τα τζάμια των οχημάτων τρυπάνε και καταστρέφονται από τις σφαίρες των όπλων ενώ τα τελευταία είναι καλοσχεδιασμένα.

Η απεικόνιση των καιρικών συνθηκών είναι κι αυτή πολύ καλή. Όπως και αυτή του νερού. Αν και δεν υπάρχουν πίστες με χιόνι αλλά υπάρχουν με βροχή. Οι άδειοι κάλυκες των όπλων που πέφτουν κάτω είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι. Το αίμα και γενικά η βία του Call of Duty 4 κινούνται σε πολύ ανεκτά επίπεδα και είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχουν καθόλου ακρωτηριασμοί και η προβολή αίματος είναι η  μικρότερη δυνατή.

Οι ουρανοί όμως φαίνονται εντελώς ψεύτικοι και δεν κινούνται καθόλου. Γενικά τα γραφικά του Call of Duty 4 είναι αρκετά καλά αν και αυτά του παιχνιδιού Soldier of Fortune: Payback (τίτλος της ίδιας χρονιάς) είναι  καλύτερα σε όλους τους τομείς. Υπήρχαν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης αλλά μάλλον θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους παίκτες.

Ας δούμε και τον ήχο. Καταρχάς όλοι οι εχθροί σας μιλούν την μητρική τους γλώσσα. Οι Ρώσοι σύμμαχοί σας μιλούν Αγγλικά με Ρώσικη προφορά. Επίσης θα ακούσετε και Σκωτσέζικη προφορά από συμπολεμιστές σας.

Οι διάλογοι που λέγονται από τους αντιπάλους σας όταν δεν είναι στα Αγγλικά αλλά και όταν είναι υποτιτλίζονται κανονικά. Οι ήχοι περιβάλλοντος είναι πολύ ρεαλιστικοί. Οι ήχοι των όπλων είναι αρκετά καλοί αλλά τα όπλα ακούγονται λίγο χαμηλά σε ένταση σε σχέση με άλλα παιχνίδια. Επίσης κάποια όπλα ακούγονται πιο δυνατά από άλλα κάτι που όμως νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Γενικά το παιχνίδι καταφέρνει με τον ήχο του να δημιουργήσει πραγματική ατμόσφαιρα πολέμου. Και σίγουρα θα το απογειώσετε αν χρησιμοποιήσετε ακουστικά.

Την μουσική του Call of Duty 4 έχει γράψει ο συνθέτης Stephen Barton και είναι αρκετά καλή. Συνοδεύει όμορφα την καταιγιστική δράση του παιχνιδιού αν και λίγα κομμάτια ξεχωρίζουν από το όλο έργο.

Τα συναισθήματα και ο πανικός της μάχης αποδίδονται αρκετά καλά από τους ηθοποιούς. Ο ήχος λοιπόν του Call of Duty 4 είναι πολύ καλός και δημιουργεί πραγματικό σκηνικό μάχης και ολέθρου.


Gameplay – Χειρισμός

Ο χειρισμός του Call of Duty 4 είναι από τους πιο απλούς που έχω δει σε FPS. Είναι ακόμα πιο απλοποιημένος σε σχέση με το πρώτο Call of Duty και μπορείτε πολύ εύκολα να ρυθμίσετε τα πλήκτρα ώστε να σας ταιριάζουν αν δεν σας ικανοποιεί η προεπιλεγμένη διάταξη.

Αυτή τη φορά μπορείτε να κουβαλάτε μόνο δύο διαφορετικά όπλα κάθε φορά συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών των όπλων (και τα πιστόλια ή τα μπαζούκας). Αυτό σίγουρα θα ενοχλήσει αρκετούς PC gamers αλλά από ένα σημείο και μετά συνηθίζεται και ίσως κάνει το παιχνίδι πιο απλό. Οι χειροβομβίδες και οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης χρησιμοποιούνται πολύ γρήγορα με αντίστοιχα πλήκτρα και αυτό είναι θετικό για το παιχνίδι.

Το παιχνίδι ακολουθεί το σύστημα των checkpoints για να αποθηκεύει την πρόοδό σας. Δεν είναι δυνατόν να σώσετε από μόνος σας (ούτε υπάρχει λειτουργία quicksave). Παρόλα αυτά τα checkpoints είναι αρκετά συχνά οπότε το παιχνίδι δεν είναι υπερβολικά δύσκολο. Κάθε φορά που φτάνετε σε κάποιο checkpoint το παιχνίδι θα αναγράφει πάνω αριστερά στην οθόνη “game saved”.

Αν οι εχθροί σάς πετάξουν μία χειροβομβίδα (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά), μπορείτε εύκολα να τους την επιστρέψετε, αν φυσικά προλάβετε και δεν εκραγεί δίπλα σας. Αυτή η επιστροφή εχθρικών χειροβομβίδων γίνεται με το ίδιο πλήκτρο με το οποίο πετάτε εσείς τις δικές σας χειροβομβίδες.

Εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά – απλούστευση του χειρισμού σε σχέση με το πρώτο Call of Duty. Δεν υπάρχουν firing modes στα όπλα. Δηλαδή τα όπλα είναι είτε πλήρως αυτόματα και ρίχνουν για όση ώρα κρατάτε το πλήκτρο βολής πατημένο, είτε είναι ημιαυτόματα και ρίχνουν μία βολή με κάθε πάτημα του πλήκτρου. Αυτό έγινε προφανώς εσκεμμένα για να απλοποιηθεί το παιχνίδι περαιτέρω. Προσωπικά όμως θα προτιμούσα να είχαν κρατηθεί τα firing modes. Αφού τα πραγματικά όπλα, όλα σχεδόν, διαθέτουν τέτοιες λειτουργίες.

Ένα από τα περισσότερο λατρεμένα μου στοιχεία του εξαιρετικού gameplay του Soldier of Fortune 2: Double Helix ήταν ακριβώς τα firing modes. Επίσης με τη χρήση των τελευταίων μπορεί κανείς να κάνει και σημαντική οικονομία και πιο λογική χρήση των πυρομαχικών.

Το πλήκτρο του sprint (γρήγορο τρέξιμο) είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένο. Το πατάτε μία φορά και τρέχετε μέχρι να εξαντληθεί η αναπνοή σας ή να σταματήσετε να τρέχετε εσείς.

Για να δείτε τα πάμπολλα σύγχρονα όπλα που υπάρχουν στο παιχνίδι θα πρέπει να σηκώνετε αυτά των σκοτωμένων σας αντιπάλων ή να ασχοληθείτε με το multiplayer. Γενικά συμφέρει να σηκώνετε όπλα από κάτω ή ακουμπισμένα σε τοίχους. Αφού έτσι κι αλλιώς τα πυρομαχικά των όπλων που σάς δίνει το παιχνίδι στην αρχή κάθε αποστολής κάποια στιγμή τελειώνουν.

Μια βασική συμβουλή που θα σάς έδινα είναι να προσπαθείτε να είστε συνέχεια σε κίνηση γιατί αν κάθεστε σε ένα σημείο θα είστε εύκολος στόχος για τις χειροβομβίδες των αντιπάλων σας. Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι εκτός από τις χειροβομβίδες υπάρχουν κι άλλα πράγματα που εκρήγνυνται δίπλα σας και απειλούν τη ζωή σας. Όπως κόκκινα εύφλεκτα βαρέλια ή αυτοκίνητα που έχουν δεχτεί πυρά και έχουν πάρει φωτιά.

Πολύ βασικό είναι να προσπαθείτε να ολοκληρώνετε τα objectives της κάθε αποστολής. Και να κινείστε πάντα προς το/α σημείο/α που θα είναι σημαδεμένο/α στον χάρτη σας στο κάτω μέρος της οθόνης. Μην στέκεστε ποτέ σε ένα σημείο γιατί αν δεν ολοκληρώνετε τα objectives οι εχθροί θα πολλαπλασιάζονται αιωνίως κι έτσι η αποστολή δεν θα τελειώνει ποτέ.

Η Τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών σας είναι αρκετά καλή. Οι τελευταίοι καλύπτονται αποτελεσματικά, οπισθοχωρούν ή σας επιτίθενται την κατάλληλη στιγμή κ.ο.κ. Κάτι που με εντυπωσίασε είναι ότι αν ένας εχθρός έχει χτυπηθεί και έχει πέσει κάτω αλλά είναι ακόμα ζωντανός συνεχίζει να σας πυροβολεί μέχρι να πεθάνει. Έχω δει όμως στο παιχνίδι Soldier of Fortune 2 (2002) και πιο εξελιγμένη και ανώτερη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το παιχνίδι σάς δίνει αρκετά πυρομαχικά για τα όπλα σας στην αρχή κάθε αποστολής αλλά και αν σάς τελειώσουν μπορείτε πάντα να σηκώσετε κάποιο όπλο από κάτω ή όπου το βρείτε. Αν κατά λάθος πυροβολήσετε κάποιο συμπολεμιστή σας θα χάσετε την αποστολή, κάτι που ίσως εκνευρίσει αρκετούς gamers (κι εμένα με κούρασε πολύ). Αλλά προσθέτει όμως στον εν γένει ρεαλισμό του παιχνιδιού.

Στο Call of Duty 4 έχουμε την επιστροφή των λόγων μεγάλων ανδρών για τον πόλεμο αλλά αυτή τη φορά πολλοί χρήστες δεν θα μπορέσουν τα τους διαβάσουν. Αυτά τα λόγια εμφανίζονται στην οθόνη κάθε φορά που χάνετε. Όμως προβάλλονται για πολύ λίγη ώρα κι έτσι είναι δύσκολο να προλάβετε να τα διαβάσετε. Ειλικρινά αμφιβάλλω και αν ακόμα είναι μητρική γλώσσα κάποιου τα Αγγλικά αν θα τα προλαβαίνει.

Το manual του τίτλου είναι μικρό και δεν περιγράφει επαρκώς αρκετά πράγματα όπως το multiplayer. Αλλά έχουμε δει και πολύ μικρότερα manual σε σύγχρονα παιχνίδια οπότε μάλλον θεωρείται φυσιολογικό για τα σημερινά δεδομένα.

Το Single player του Call of Duty 4  θεωρώ ότι είναι μεσαίας – κανονικής διάρκειας και αποτελείται από 18 συνολικά αποστολές. Όταν τερματίσετε το παιχνίδι για πρώτη φορά και ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας που επιλέξατε θα ξεκλειδωθεί το λεγόμενο arcade mode. Το τελευταίο σας δίνει τη δυνατότητα να ξαναπαίξετε όλες τις αποστολές του παιχνιδιού προσπαθώντας να κάνετε ρεκόρ πόντων.

Πόντους παίρνετε από το πώς σκοτώνετε τους αντιπάλους σας (ακρίβεια βολών, συνεχόμενα kills κ.λπ.) Επίσης οι πόντοι αυξάνονται αν επιλέξετε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας. Έχετε όμως υπόψη σας ότι στο arcade mode θα έχετε μόνο τρεις προσπάθειες (τρεις ζωές) στη διάθεσή σας για να ολοκληρώσετε την κάθε μία αποστολή. Αν χάσετε αυτές τις τρεις τότε πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.

Το Random Mission Generator του Soldier of Fortune 2 (2002) ήταν όμως κατά πολύ ανώτερο και πιο εθιστικό από το arcade mode του Call of Duty 4. Αξίζει να σημειώσω ότι με το arcade mode ασχολήθηκα λίγο ενώ με το RMG του Soldier of Fortune 2 είχα ασχοληθεί πάρα πολύ. Επίσης, το RMG είχε απείρως περισσότερη δουλειά για να φτιαχτεί από την Raven Software σε σχέση με το arcade mode του Call of Duty 4 της Infinity Ward.

Τα reload των όπλων του Call of Duty 4 είναι μάλλον αργά αλλά εξαρτώνται και από το συγκεκριμένο μοντέλο. Ας πούμε το M4 έχει πολύ γρηγορότερο reload από το Καλάσνικωφ.

Κάτι που λάτρεψα στο παιχνίδι είναι ότι κάποια όπλα έχουν σκοπευτικά red dot (κόκκινης τελείας). Πραγματικά αν τα χρησιμοποιήσει κάποιος η σκόπευση γίνεται πανεύκολη και είναι άκρως διασκεδαστικά. Ειδικά αν έχετε αρκετή μυωπία όπως εγώ θα σας λύσουν τα χέρια. Κρίμα που δεν έχουν όλα τα όπλα του παιχνιδιού τέτοια σκοπευτικά.

Αν δεν κάνω λάθος στο Call of Duty: Modern Warfare 2 γίνεται πιο εκτενής χρήση των red dot.

Στο Call of Duty 4 σας επιτίθενται και λυκόσκυλα! Αυτά τρέχουν πολύ γρήγορα και μπορείτε να τα εξουδετερώσετε είτε πυροβολώντας τα από μακριά είτε σπάζοντας το λαιμό τους με τα χέρια σας αν σας πιάσουν. Πραγματικά πολύ δύσκολοι αντίπαλοι.

Το Call of Duty 4 είναι ένα πάρα πολύ δημοφιλές παιχνίδι που ακόμα και σήμερα σημειώνει πολύ υψηλές πωλήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω το παρακάτω περιστατικό: Τηλεφώνησα στο μαγαζί από το οποίο το αγόρασα και μου είπαν αρχικά ότι είχε εξαντληθεί. Σε μία εβδομάδα περίπου είχαν ξαναφέρει άλλα 10 αντίτυπα. Τελικά αναγκάστηκα να δεσμεύσω με το ονοματεπώνυμό μου το δικό μου παιχνίδι. Μου είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ότι δεν ήξερε αν σε δύο – τρεις μέρες θα είχε απομείνει έστω και μία κόπια!

Προτιμήστε αν θέλετε να αγοράσετε την “Game of The Year Edition” του παιχνιδιού αντί της απλής. Αφού έτσι δεν θα χρειαστεί να κατεβάσετε δυσεύρετα patches του παιχνιδιού από το διαδίκτυο (αν υπάρχουν πια αυτή τη στιγμή). Επιπλέον θα πάρετε δώρο και μερικούς εξτρά χάρτες για το πολύ καλό multiplayer του τίτλου.

Ας δούμε λίγο και το πλούσιο multiplayer. Το multiplayer τρέχει σαν ξεχωριστό πρόγραμμα και έχει δικό του εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Προσέξτε όμως πολύ την εξής λεπτομέρεια: Για να μπορέσετε να μπείτε στο πρόγραμμα του Call of Duty 4 Multiplayer θα πρέπει να συνδέσετε στον υπολογιστή σας δύο «καρφιά» 3.5 mm ακουστικά και μικρόφωνο. Αν δεν το κάνετε αυτό δεν θα ξεκινήσει καν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θα σας συμβούλευα (αν δεν έχετε ήδη) να αγοράσετε κάποιο Headset (ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο). Υπάρχουν και πολύ οικονομικά στην αγορά οπότε δεν είστε υποχρεωμένοι να βάλετε αναγκαστικά το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα μεταφρασμένο στα Ελληνικά από την περιγραφή του Multiplayer από την Αγγλική Wikipedia.

Το Call of Duty 4 προσφέρει team-based και Deathmatch είδη παιχνιδιού σε διάφορους χάρτες. Οι παίκτες μπορούν να καλέσουν αναγνωριστικά αεροσκάφη που σαρώνουν την πίστα και σας δείχνουν την θέση των αντιπάλων σας στο χάρτη με την ολοκλήρωση σειράς 3 συνεχόμενων kills. Με την επίτευξη 5 kills μπορείτε να πραγματοποιήσετε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον αντίπαλων στόχων. Με την επίτευξη 7 kills στη σειρά μπορείτε να καλέσετε ελικόπτερα μάχης για να βάλλουν εναντίον των εχθρών σας.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν μία ομάδα ή ο παίκτης φτάσει ένα προκαθορισμένο όριο πόντων ή τελειώσει ο χρόνος παιχνιδιού. Αν τελειώσει ο χρόνος, ο παίκτης ή η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει. Αν οι πόντοι είναι ίσοι όταν ο χρόνος τελειώσει, ενεργοποιείται ο ξαφνικός θάνατος. Σε αυτή την περίπτωση δεν επανεμφανίζονται οι παίκτες αφού σκοτωθούν στην πίστα. Η ομάδα που έχει τον τελευταίο ζωντανό άνδρα ή που πετυχαίνει πρώτη το objective είναι η νικήτρια.

Η επίδοση των παικτών στο multiplayer mode καταγράφεται με τους πόντους εμπειρίας (experience points). Αυτοί μπορούν να κερδηθούν σκοτώνοντας αντίπαλους παίκτες, ολοκληρώνοντας challenges (προκλήσεις) ή ολοκληρώνοντας ένα γύρο ή παιχνίδι. Αυξάνοντας την εμπειρία του ο παίκτης, ανεβαίνει σε επίπεδο και μπορεί να ξεκλειδώσει νέα όπλα, perks, challenges και gameplay modes. Το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εμπειρίας είναι το 55ο.

Η ολοκλήρωση μίας πρόκλησης (challenge) δίνει πόντους εμπειρίας και μπορεί να ξεκλειδώσει αξεσουάρ όπλων. Όσο το επίπεδο του παίκτη αυξάνεται κερδίζοντας πόντους εμπειρίας, ξεκλειδώνονται νέα όπλα, perks και challenges.

Τα perks συμπεριλαμβάνουν (μεταξύ άλλων): Εξτρά πυρομαχικά, αύξηση της δύναμης των σφαιρών του παίκτη ή την ρήψη μίας ζωντανής χειροβομβίδας στο σημείο όπου σκοτώνεται ο παίκτης. Στον παίκτη δίνεται επίσης η επιλογή να ολοκληρώσει challenges με σκοπό να λάβει ακόμα περισσότερους πόντους εμπειρίας. Αυτά τα challenges περιλαμβάνουν: Την επίτευξη ενός προκαθορισμένου αριθμού kills με ένα συγκεκριμένο όπλο. Την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου ή την εκτέλεση ενός αριθμού βολών στο κεφάλι (head shots).

Αν και υπάρχουν σχετικά λίγοι ενεργοί servers για το multiplayer του Call of Duty 4 σήμερα, αξίζει πολύ να ασχοληθεί κανείς με αυτό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο και εθιστικό διαδικτυακό παιχνίδι που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους λάτρεις αυτού του είδους gaming. Σίγουρα ξεπερνάει το single player κομμάτι. Άλλωστε στα σύγχρονα shooters δίνεται τις περισσότερες φορές περισσότερο βάρος στο διαδικτυακό παιχνίδι παρά στο single player.

Αυτό όμως κατά την άποψή μου είναι λάθος. Αφού το πραγματικά πολύ καλό shooter game διαθέτει τόσο καλό single player όσο και multiplayer κομμάτι. Αυτό συνέβαινε στα παλιά παιχνίδια αλλά δεν το βλέπουμε συχνά στα σημερινά παιχνίδια δράσης.

Συνολικά το gameplay του Call of Duty 4 είναι σαφώς το πιο δυνατό χαρτί του τίτλου και αυτό μετράει για πολλούς gamers και ειδικά για τους σκληροπυρηνικούς actionάδες.


Συμπεράσματα


To Call of Duty 4: Modern Warfare είναι ένα παιχνίδι που θεωρώ ότι είναι απλώς καλό και δεν κατάφερε να με κερδίσει σαν σύνολο. Και εξηγούμαι.

Πρώτα απ’ όλα έχω δει πολύ καλύτερα σενάρια σε παλιά – κλασικά παιχνίδια (τέλη δεκαετίας του 90’ και αρχές 2000). Παιχνίδια που σε απορροφούσαν από την αρχή ως το τέλος. Τίτλοι όπως Half Life 1, Soldier of Fortune 1 και 2, Unreal 1 κ.α. Εκείνα τα games είχαν πολύ ωραιότερα στόρι και σου καρφώνονταν στη μνήμη με τους ξεχωριστούς και cult ήρωές τους. Ήρωες όπως ο John Mullins των Soldier of Fortune, ο Duke Nukem και ο Gordon Freeman του πρώτου Half Life.

Το Call of Duty 4 είναι βέβαια ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι χωρίς αμφιβολία. Αλλά με άφησε ανικανοποίητο σαν παλιό gamer που έχω παίξει πραγματικά τρομερά FPS στο παρελθόν και δεν συμβιβάζομαι εύκολα με κάτι λιγότερο. Το κριτήριό μου είναι αυτό του κλασικού action gamer και όχι του μοντέρνου που δεν έχει παίξει και πολλά παιχνίδια για να συγκρίνει.

Υπήρξε μία μεγάλη περίοδος της gaming ζωής μου όπου ασχολιόμουν σχεδόν αποκλειστικά με shooters. Όπως τώρα ασχολούμαι κυρίως με adventures. To Call of Duty 4 προσφέρει σε σχέση με εκείνα τα κλασικά games μία πολύ πιο επίπεδη εμπειρία που γρήγορα ξεχνιέται από τον παίκτη.

Τι δεν έχει λοιπόν το Call of Duty 4 που είχαν τα κλασικά shooters του παρελθόντος; Η απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: Μεράκι και φαντασία.

Τέλος, να σημειώσω ότι το single player του Call of Duty 4 παίζει χωρίς πρόβλημα αν δεν κάνω λάθος στα Windows 10 αλλά για το multiplayer πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις πρώτα. Είναι δυνατόν ακολουθώντας οδηγίες άλλων χρηστών να το κάνετε να παίξει και στο πιο πρόσφατο Λειτουργικό Σύστημα της Microsoft. Ψάξτε στο αγγλικό ίντερνετ για «Call of Duty 4 Windows 10». Υπάρχουν στο YouTube βίντεο – tutorials που σας δείχνουν ακριβώς πώς θα κάνετε το multiplayer να τρέξει στα Windows 10. Η όλη διαδικασία είναι εφικτή χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.

Νομίζω ότι ουσιαστικά αυτό που αξίζει για να ασχοληθεί κανείς είναι το multiplayer κομμάτι του Call of Duty 4. Το αν θα το αγοράσετε και αν αξίζει τελικά σαν παιχνίδι η απόφαση δική σας…


Θετικά


·         Καλό gameplay
·         Απλός και ξεκούραστος χειρισμός
·         Πολύ καλό και πλούσιο multiplayer
·         Υψηλός συνολικός ρεαλισμός
·         Ποικιλία όπλων
·         Τα red dot σκοπευτικά


Αρνητικά


·         Μέτριο σενάριο
·         Απουσία firing modes στα όπλα
·         Δεν συγκρίνεται με τα παιχνίδια της χρυσής εποχής των FPS


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7,8/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου