Duke Nukem ForeverΒασιλιάς της δράσης για πάντα!Είδος: First Person Shooter (FPS)
Πλατφόρμα: PC, PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Cloud (OnLive)
Ανάπτυξη: 3D Realms, Gearbox Software, Triptych Games, Piranha Games
Εκδότης: 2K Games, Aspyr Media (Mac)
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10/6/2011
Προτεινόμενες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows XP/Vista/7/10
Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo @ 2,4 GHz ή AMD Athlon 64 X2 @ 2,6 GHz
Μνήμη: 1 GΒ
Σκληρός δίσκος: 10 GΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: nVidia GeForce 8800 GTS ή ATI Radeon HD3850
Μνήμη γραφικών: 512 MB
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι


Εισαγωγή – Σενάριο


Όταν ο ανεκδιήγητος πρόεδρος της Αμερικής σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε μια μεγάλη εξωτερική απειλή… Όταν ο ίδιος ο παντοδύναμος στρατός των Η.Π.Α. τα βρίσκει σκούρα, ποιον θα καλέσετε; Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να στείλει τα εξωγήινα καθάρματα πίσω στις μαμάδες τους; Μα, ο Duke Nukem φυσικά!

Μπορεί ο Δούκας να είναι λίγο γερασμένος πια αλλά κρατιέται πάντα σε φόρμα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να σώσει για ακόμα μια φορά τον κόσμο. Άλλωστε ποτέ δεν έχαψε τις «ειρηνικές» διαθέσεις που λένε πως έχουν αυτή την φορά οι «φίλοι» μας οι εξωγήινοι. Αφήστε που τα εξωγήινα φρικιά μας κλέβουν τις καλύτερες γκόμενες! Ο Duke δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι αυτό και φαντάζομαι ούτε κι εσείς!

Ο Duke ζει αυτή τη φορά σε έναν κόσμο όπου όλοι τον λατρεύουν και τον επευφημούν. Άντρες, γυναίκες, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Οι γυναίκες είναι έτοιμες να παρατήσουν τους άντρες τους για χάρη του και όλοι οι άντρες θέλουν να γίνουν σαν κι αυτόν! Σας φαίνεται περίεργο; Σκεφτείτε απλώς πόσες φορές έχει σώσει ο Duke τον πλανήτη στο παρελθόν και θα καταλάβετε προς τι όλη αυτή η υστερία γύρω από το όνομά του.

Ο Duke είναι εκτός από σούπερ ήρωας και ένας πετυχημένος αθλητής και επιχειρηματίας. Όλοι οι υπάλληλοι που δουλεύουν για αυτόν είναι πανευτυχείς. Απ’ όπου κι αν περάσει ο Duke, οι άνθρωποι τον χαιρετούν με ενθουσιασμό και του ζητούν την παρέα του! Στην νέα αυτή περιπέτεια του Δούκα εκτός από τους πολύτιμους, όπως θα αποδειχθεί, συστρατιώτες σας αρωγός θα είναι και ο στρατηγός Graves. Ο τελευταίος, σε αντίθεση με τον γκρινιάρη και άκρως εκνευριστικό πρόεδρο των Η.Π.Α. θα σας στηρίζει και θα σας εμψυχώνει σε κάθε σας βήμα. Ετοιμαστείτε λοιπόν να σώσετε τον κόσμο από την εξωγήινη απειλή για ακόμα μία φορά!


Γραφικά


Τα γραφικά του Duke Nukem Forever θα απογοητεύσουν αυτούς που περίμεναν ότι θα ακολουθούσαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Φαίνονται αρκετά παλιότερα από το 2011 (την χρονιά κυκλοφορίας του τίτλου). Παρόλα αυτά είναι όμορφα και εξαιρετικά λειτουργικά γραφικά. Πέρα από την αρχική απογοήτευση που θα γευτείτε όταν θα μπείτε στο παιχνίδι για πρώτη φορά, παίζοντας περαιτέρω θα αντιληφθείτε την ομορφιά τους γρήγορα. Η ομορφιά των γραφικών του DNF έγκειται στην μεγάλη προσοχή που έχουν δώσει οι δημιουργοί στη λεπτομέρεια.

Τα πάντα στο παιχνίδι μπορούν να καταστραφούν από τα πυρά και τα χτυπήματά σας. Οι πολύ καλοσχεδιασμένοι κάλυκες των πυροβόλων όπλων μένουν στο έδαφος για πάντα και το ίδιο συμβαίνει και με τα πτώματα των εχθρών σας. Αυτό συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στον ρεαλισμό όσο και στην τελική απόλαυση του παίκτη και είναι κάτι που δεν βλέπουμε καθόλου συχνά στα διάφορα action games.

Η μηχανή γραφικών του DNF είναι η Unreal Engine με εκτεταμένες τροποποιήσεις. Οι ουρανοί των εξωτερικών χώρων είναι κινούμενοι και αρκετά ρεαλιστικοί και όμορφοι. Καιρικές συνθήκες δεν υπάρχουν στο παιχνίδι και αυτό είναι από τα ελάχιστα αρνητικά των γραφικών. Τα μοντέλα των εχθρών και φίλων είναι καλοσχεδιασμένα αλλά δεν έχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες όπως έχουμε δει στο Half-Life 2 για παράδειγμα.

Γενικά τα γραφικά του Half-Life 2 είναι απίστευτα λεπτομερή και δεν συγκρίνονται παρά με ελάχιστα παιχνίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα γραφικά του DNF στερούνται λεπτομερειών. Απλά τα μοντέλα των NPCs δεν έχουν υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες αλλά το υπόλοιπο παιχνίδι έχει και πολλές μάλιστα. Τα μοντέλα των όπλων που κρατάει ο Duke είναι ογκώδη και πολύ όμορφα. Εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο είναι και το ίδιο το σώμα του Δούκα, όταν αυτό φαίνεται στην κάμερα. Προσέξτε τις κινήσεις των χεριών του και θα δείτε τι εννοώ.

Η οθόνη δράσης είναι πλήρης όπως στα περισσότερα FPS. Στην πάνω δεξιά γωνία αναγράφεται πρώτα ο συνολικός αριθμός των πυρομαχικών και δίπλα με τη μορφή μικρών κάθετων γραμμών ή κουκίδων τα πυρομαχικά που υπάρχουν στο γεμιστήρα. Δυστυχώς, ο τρόπος που γίνεται αυτή η απεικόνιση ίσως μπερδέψει αρκετούς χρήστες στην αρχή αλλά εν τέλει συνηθίζεται. Εμένα τουλάχιστον με μπέρδεψε αρκετά.

Στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης υπάρχει η ζωή του Duke ή αλλιώς, το γνωστό από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Ego. Τέλος στην κάτω αριστερή γωνία θα εμφανίζονται τα εικονίδια των Power ups, που είναι τρία για το Single Player: Η Beer (μπύρα), το Holoduke (ολόγραμμα του Δούκα) και τα Steroids (αναβολικά). Περισσότερα για αυτά θα πούμε στο κεφάλαιο Gameplay – Χειρισμός.

Κάθε όπλο έχει το δικό του στοχάκι, κάτι που κάνει την εναλλαγή μεταξύ των όπλων αρκετά ευκολότερη. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε τα όπλα μεταξύ τους με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση, απλά κοιτάξτε το στοχάκι τους. Τα φυτά, όπου αυτά υπάρχουν κινούνται από τον άνεμο συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στον ρεαλισμό του τίτλου.

Μία ακόμα τρομερή λεπτομέρεια είναι ότι τα χάπια αναβολικών (steroids) που καταπίνει χωρίς αύριο ο Duke έχουν πάνω τους το σήμα κατατεθέν του Duke, δηλαδή το σήμα των πυρηνικών. Το ίδιο σήμα υπάρχει και στα κομμένα γάντια γυμναστηρίου που φοράει ο Duke, καθώς και στην αγκράφα της ζώνης του παντελονιού του. 

Το animation των χαρακτήρων και των εχθρών είναι πολύ καλό και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους σκοτώνονται οι εχθροί. Στο DNF υπάρχουν ακρωτηριασμοί και είναι άκρως εντυπωσιακοί και ρεαλιστικοί! Μάλιστα, το ίδιο το παιχνίδι σας παροτρύνει (γραπτώς) να τους επιδιώκετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Επίσης υπάρχει και απεικόνιση τραυμάτων στο σώμα των εχθρών σας και είναι αρκετά ρεαλιστική η απόδοσή της.

Πολύ εντυπωσιακά είναι τα εφέ λερώματος της οθόνης από αίμα, νερό χώμα κ.ο.κ. Στις πίστες όπου θα κληθείτε να οδηγήσετε Monster Truck (Αμερικάνικο φορτηγό θηρίο), εντυπωσιάζουν πάρα πολύ τα εφέ όταν περνάτε πάνω από λάσπες ή νερό. Ο τρόπος που πετάγεται η λάσπη από τις ρόδες είναι το κάτι άλλο! Όταν θα δέχεστε πυρά από κάποια κατεύθυνση θα υπάρχει η καθιερωμένη σε όλα τα σύγχρονα shooters (από την εποχή του Half-Life 1) που θα σας δείχνει την κατεύθυνση των εισερχόμενων βολών.

Ο συγχρονισμός των χειλιών είναι καλός. Επίσης πολύ ρεαλιστική και εντυπωσιακή είναι η απεικόνιση της φωτιάς και των εκρήξεων. Η απεικόνιση του αίματος επίσης είναι πολύ καλή και υπάρχει πολύ αίμα στο DNF. Η βία του DNF είναι πιο ρεαλιστική από αυτήν του γενικά πιο αθώου Duke Nukem Manhattan Project του 2002. Παρόλα αυτά δεν την θεωρώ και τόσο προσβλητική. Τα λιγοστά (δύο για την ακρίβεια) βίντεο/cutscenes του τίτλου δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα. Τα αρχικά pre-rendered όμως βίντεο που παίζουν μόλις μπείτε στο παιχνίδι είναι, αν και φτωχά σε τεχνολογία, ελκυστικά.

Συνολικά, τα γραφικά του DNF είναι το ασθενέστερο κομμάτι του τίτλου λόγω κυρίως του ότι δεν είναι η αιχμή του δόρατος από πλευράς τεχνολογίας. Παρότι λοιπόν φαίνονται παλιά στο μάτι έχουν πάρα πολλές πανέμορφες λεπτομέρειες και είναι πολύ λειτουργικά. Υπάρχει όμως το υπαρκτό ενδεχόμενο, οι δημιουργοί του DNF να έφτιαξαν αυτά τα ξεπερασμένα γραφικά επίτηδες, έτσι ώστε να κατεβάσουν τις απαιτήσεις συστήματος σε πόρους. Έχουν υπάρξει και άλλα παιχνίδια στην ιστορία που έκαναν κάτι τέτοιο ηθελημένα και για πολλές περιπτώσεις παικτών, αυτό θεωρείται ατού.

Άρα το DNF μπορεί να παιχτεί και σε αρκετά παλιά και όχι τόσο ισχυρά μηχανήματα σε σύγκριση με άλλα μοντέρνα παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση κάτι κερδίζεις με αυτόν τον τρόπο και κάτι χάνεις. Δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα.


Ήχος

Ο ήχος του DNF είναι καλός αν και έχει ορισμένες αρνητικές λεπτομέρειες. Μουσική επένδυση υπάρχει σε όλο το παιχνίδι, από τα μενού επιλογών μέχρι τα Boss Fights. Η μουσική του τίτλου είναι δυναμική, δηλαδή αλλάζει ανάλογα με το αν υπάρχει μάχη στο παιχνίδι ή ηρεμία. Αυτό βέβαια είναι απολύτως αναμενόμενο από ένα σύγχρονο shooter.

Τη μουσική του DNF έχει γράψει ο συνθέτης Lee Jackson, ο οποίος είχε γράψει τη μουσική του επικών διαστάσεων Duke Nukem 3D! Η ποιότητα αυτής της μουσικής είναι αρκετά καλή και ορισμένα κομμάτια είναι πολύ καλά και ξεχωρίζουν. Μάλιστα τα κομμάτια που έγραψε ο παραπάνω συνθέτης είναι πάρα πολλά σε αριθμό και δούλεψε πολύ για να βγάλει το project που του ζητήθηκε.

Τα ηχητικά εφέ είναι πολύ καλά και ακούγονται καθαρά. Εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα οι διάλογοι και οι φοβερές ατάκες που λέει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο θρυλικός ηθοποιός Jon St. John! Οι ήχοι των όπλων ακούγονται καθαρά και αρκετά δυνατά και οι ήχοι περιβάλλοντος και φύσης είναι εκεί και δεν θα σας απογοητεύσουν. Πλάκα έχουν τα πολλά και δυνατά ρεψίματα που ρίχνει ο Duke όταν πίνει κάποιο ποτό και ιδιαίτερα μπύρα!

Υποτιτλισμός υπάρχει σε όλους τους διαλόγους με τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε στο παιχνίδι και ορισμένες φορές υπάρχει και στις ατάκες του Δούκα. Παρότι πολλές από αυτές δεν υποτιτλίζονται, η εγγραφή τους αλλά και η καθαρότατη ομιλία του Jon St. John δεν αφήνουν στον χρήστη περιθώρια παρανόησης. Απλά θα ήταν πιο σωστό να υπάρχουν υπότιτλοι για όλες ανεξαιρέτως τις ατάκες του Duke.

Οι διάλογοι ταιριάζουν απόλυτα με το ανώριμο αλλά πολύ αστείο ύφος του παιχνιδιού και η λιγοστή πλοκή γίνεται εύκολα κατανοητή μέσω αυτών. Οι φωνές των ηθοποιών που παίζουν στους διαλόγους είναι πολύ καθαρές και αποδίδουν αρκετά καλά το συναίσθημα της στιγμής. Οι στιγμές όπου οι NPCs ενθουσιάζονται ή φοβούνται είναι πράγματι απολαυστικές!

Οι ατάκες του Duke θα προσπαθήσουν να σας θυμώσουν, τις περισσότερες φορές, καθώς και να σας κάνουν να γελάσετε. Απλά το χιούμορ του Δούκα αυτή τη φορά δυστυχώς δεν είναι τόσο καλής ποιότητας όσο στο Duke Nukem: Manhattan Project. Όσοι από εσάς θέλετε περισσότερο γέλιο αγοράστε μέσω Steam (μόνο εκεί θα το βρείτε) το expansion pack «Duke Nukem Forever: The Doctor Who Cloned Me”. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο παλιός γνώριμος του Duke, Doctor Proton και υπόσχεται μια πολύ πιο κωμική εμπειρία.

Ένα από τα λίγα ουσιαστικά αρνητικά του ήχου του DNF είναι ότι ο ήχος των καλύκων των όπλων όταν απορρίπτονται είναι πολύ υποτονικός σε σημείο που να ακούγεται με μεγάλη δυσκολία. Όσοι από εσάς δεν έχετε 100% ακοή ενδέχεται να μην τον ακούτε καν. Συνολικά ο ήχος του DNF είναι καλός και θα ικανοποιήσει τους περισσότερους παίκτες. Υπήρχαν όμως και ορισμένα περιθώρια βελτίωσης παρόλα αυτά.


Gameplay – Χειρισμός

Ο χειρισμός του DNF είναι αρκετά απλός και βολικός. Το παιχνίδι υποστηρίζει και τα gamepads και έχει έτοιμες ρυθμίσεις για το δημοφιλέστερο των gamepads, το Xbox 360 PC Controller. Αν θα παίξετε το παιχνίδι με gamepad ή χωρίς είναι δική σας επιλογή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο χειρισμός ενός shooter με ποντίκι και πληκτρολόγιο είναι πάντα πιο εύκολος και άνετος. Μπορείτε να ρυθμίστε όλα τα πλήκτρα μέσω του μενού options εκτός από τη ροδέλα του ποντικιού. Η ροδέλα έχει ρυθμιστεί ως προεπιλογή από το ίδιο το παιχνίδι ώστε να αντιστοιχεί στην εναλλαγή μεταξύ των όπλων.

Μιλώντας για τα όπλα, σε όλο το παιχνίδι θα μπορείτε να κουβαλάτε μόνο δύο όπλα. Αυτή ήταν μία συνειδητή επιλογή των δημιουργών για να απλοποιήσουν το gameplay του DNF για τις κονσόλες. Παρόλα αυτά, αν ψάξετε λίγο τα options θα δείτε μία επιλογή που σας επιτρέπει να σπάσετε αυτόν τον περιορισμό και να έχετε τέσσερα όπλα στη διάθεσή σας. Πιστεύω ότι τέσσερα όπλα είναι μάλλον αρκετά για αυτό το παιχνίδι αλλά σίγουρα η προεπιλογή των δύο μόνο όπλων είναι προβληματική, τουλάχιστον για το PC. Γενικά, πριν αρχίσετε να παίζετε, ψάξτε καλά τα options και ενεργοποιήστε οτιδήποτε μπορεί να κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο για εσάς.

Το λέω αυτό διότι το DNF είναι ένα δύσκολο παιχνίδι ειδικά για παίκτες που δεν παίζουν συχνά shooters. Συστήνω το μέτριο επίπεδο δυσκολίας (Lets Rock) και όλα τα ανώτερα μόνο σε έμπειρους παίκτες και το εύκολο (Piece of Cake) στους όχι και τόσο φανατικούς action gamers. Το DNF είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει την παλιά σχολή shooter με στοιχεία μοντέρνων παιχνιδιών δράσης αλλά και με εντελώς δικές του προσθήκες. Έτσι, ακολουθώντας την παλιά σχολή του Duke Nukem 3D θα συναντήσετε Bosses.

Για να τα αντιμετωπίσετε επιτυχώς θα χρειαστείτε τα πιο δυνατά όπλα του παιχνιδιού τα οποία και είναι τα μόνα που μπορούν να καταφέρουν χτυπήματα στους αρχηγούς αυτούς. Αυτά τα όπλα είναι τα εξής με σειρά από το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό στο πιο αδύναμο: Devastator, Enforcer gun και RPG (Rocket Launcher).

Συμβουλή μου είναι να κρατάτε πάντα κάποιο από τα τρία αυτά όπλα στο οπλοστάσιό σας των τεσσάρων έτσι ώστε να είστε πάντα έτοιμοι για ένα ακόμα Boss Fight. Κάποια από τα όπλα (κυρίως τα κλασικά, παρμένα από το Duke Nukem 3D) έχουν μικρές χωρητικότητες γεμιστήρα άρα θα πρέπει να κάνετε συχνά reload και κατά προτίμηση πριν τις μάχες.

Στα Boss fights πολύ χρήσιμα θα σας φανούν τα power ups του παιχνιδιού τα οποία είναι τρία για το Single Player: Steroids, Beer και Holoduke όπως τα έχουμε προαναφέρει. Τα steroids αυξάνουν την ταχύτητα με την οποία κινείται ο Duke. Επίσης σας δίνουν την δυνατότητα να εξοντώσετε τους εχθρούς σας με τις πολύ δυνατές γροθιές σας και όχι με τα όπλα. Όλα τα power ups παραμένουν ενεργοποιημένα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Η μπύρα (Beer) σας χαρίζει πολύ μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα των εχθρών. Στην ουσία σας κάνει σχεδόν άτρωτους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορείτε να ρίχνετε κανονικά και με τα όπλα σας. Προσέξτε όμως γιατί η μπύρα σας θολώνει αρκετά την όραση οπότε η χρήση της έχει και μειονεκτήματα. Το Holoduke δημιουργεί ένα ολόγραμμα του Duke, το οποίο αποσπά την προσοχή των εχθρών (συμπεριλαμβανομένων των Bosses). Έτσι, για όση ώρα το χρησιμοποιείτε όλοι σας οι εχθροί θα ρίχνουν σε αυτό το ολόγραμμα και όχι σε εσάς. Αυτό θα σας δίνει πολύτιμο χρόνο για να ρίξετε ανενόχλητοι τις βολές σας. Το αστείο με το Holoduke είναι ότι αυτό πυροβολεί με άσφαιρα και λέει διάφορες χιουμοριστικές ατάκες όπως και ο ίδιος ο Duke!

Το μόνο από τα τρία power ups που θα σας είναι άχρηστο στα Boss fights είναι τα Steroids. Γενικά μην σπαταλάτε άσκοπα τα power ups και να έχετε πάντα στο νου σας ότι θα τα χρειάζεστε οπωσδήποτε στους αρχηγούς. Γενικά στο DNF θα βρίσκετε αρκετά εύκολα όπλα και πυρομαχικά σκορπισμένα. Επίσης σε κάθε Boss fight θα βρίσκεται κάπου εκεί κοντά και ένα EDF (Earth Defense Force) ammo crate. Δηλαδή ένα κουτί που σας ανανεώνει τα πυρομαχικά για όλα τα όπλα που κουβαλάτε πολύ γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μαζί με τα όπλα και τα power ups θα έχετε και δύο ακόμα βοηθούς: Τα Trip Mines και Pipe Bombs. Τα trip mines είναι εκρηκτικά τύπου  laser, τα οποία προσκολλώνται αυτόματα σε όλες τις επιφάνειες και εκρήγνυνται όταν κάποιος εχθρός (ή εσείς!) περάσει μέσα από τη ακτίνα laser που ρίχνουν. Το διασκεδαστικό με αυτά είναι ότι μπορείτε να τα ρίχνετε και πάνω στα σώματα των εχθρών σας. Έχει πολύ πλάκα να κολλήσετε μία τέτοια νάρκη σε έναν εχθρό και να τον βλέπετε καθώς τρέχει να ξεφύγει από την  έκρηξη! Οι trip mines, αν και διασκεδαστικές, δεν είναι και πολύ χρήσιμες αφού αργούν πολύ να ενεργοποιηθούν κοστίζοντας στον παίκτη πολύτιμο χρόνο.

Πολύ πιο χρήσιμες όμως και πιο διασκεδαστικές είναι οι pipe bombs. Πρόκειται για χειροβομβίδες ουσιαστικά με τη μορφή κυλίνδρου, οι οποίες δεν έχουν χρονοδιακόπτη έκρηξης αλλά ενεργοποιούνται μέσω ενός πυροκροτητή – τηλεκοντρόλ με μεγάλη ευκολία. Αυτό που είναι πολύ καλό και κάνει την χρήση αυτών των εκρηκτικών ευκολότερη είναι ότι τις πετάτε πατώντας απλώς ένα κουμπί και άρα δεν σχετίζονται με τη χρήση των όπλων.

Το παιχνίδι σας επιτρέπει να κουβαλάτε μόνο τέσσερις pipe bombs και trip mines. Αυτός ο περιορισμός προφανώς υπάρχει για να αυξήσει την δυσκολία του τίτλου αν και θα βρείτε αρκετά εκρηκτικά στις πίστες αν ψάχνετε καλά. Οι pipe bombs είναι χρήσιμες και στα Boss fights.

Η τελευταία βοήθεια που σας προσφέρει το παιχνίδι στο δύσκολο έργο σας είναι η Duke Vision. Πρόκειται απλώς για την γνωστή μας νυχτερινή όραση που αυτή τη φορά είναι μπλε (αντί για την πιο συνηθισμένη πράσινη). Το καλό με αυτήν είναι ότι δεν υπάρχει μπαταρία ή κάποιος άλλος χρονικός περιορισμός χρήσης της. Η Duke Vision θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη καθώς πολλές πίστες και περιοχές του παιχνιδιού είναι πολύ σκοτεινές.

Στο DNF θα συναντήσετε και πολλά ego boosts. Αυτά έχουν ως στόχο τόσο να σας διασκεδάσουν, όσο και να αυξήσουν την Ego bar σας ώστε να σας προετοιμάσουν για τις όλο και πιο δύσκολες μάχες που θα έχετε μπροστά σας. Τα ego boosts αυτά είναι ποικίλα: Από το να σηκώνετε βάρη και να χτυπάτε σάκους του Μποξ στο γυμναστήριο μέχρι φλιπεράκια και κουλοχέρηδες. Μην ξεχνάτε ότι ο Duke είναι από το Λας Βέγκας και λατρεύει τα τυχερά παιχνίδια! Κάποια από αυτά τα ego boosts είναι πανεύκολο να τα πετύχετε και άλλα, όπως τα mini games είναι αρκετά δύσκολα και απαιτούν προσπάθεια και συγκέντρωση.

Η ego bar στο DNF δουλεύει ως εξής: Όσο δέχεστε πυρά μειώνεται η μπάρα. Αν η μπάρα σας κοντεύει να αδειάσει και άρα ο Duke είναι κοντά στον θάνατο, πρέπει να καλυφθείτε για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι η μπάρα σας θα ξαναγεμίσει στο πλήρες με την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχτείτε άλλα χτυπήματα την ώρα που καλύπτεστε. Αυτή είναι μία καλή επιλογή για το παιχνίδι αφού ακολουθεί τη μόδα των σύγχρονων shooters και κάνει το gameplay ευκολότερο και πιο ξεκούραστο σε σχέση με την παλιά μόδα αναζήτησης health packs.

Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στην μεγαλύτερη δυσκολία του παιχνιδιού που δεν είναι άλλη από την εύρεση των πολύ σημαντικών ego boosts. Στο DNF θα πρέπει να ψάχνετε εξονυχιστικά όλες τις πίστες για τα περιβόητα ego boosts. Όμως οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι πολλά από αυτά είναι τόσο καλά κρυμμένα που χωρίς τη βοήθεια από κάποιο walkthrough δεν θα τα βρείτε ποτέ! Ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές του παιχνιδιού, προφανώς γνωρίζοντας τις δυσκολίες του πνευματικού παιδιού τους σας παροτρύνουν προς αναζήτηση λύσεων στο ίντερνετ.

Αυτό το κάνουν μέσω των hints που παρέχουν γραπτώς όσο φορτώνουν οι πίστες. Αυτά τα hints είναι πολύ εύστοχα και βοηθούν τον παίκτη συνεχώς επί της ουσίας. Εδώ θα πρέπει να σας διευκολύνω λίγο δίνοντάς σας κάποιες διευθύνσεις ιστοσελίδων στις οποίες θα βρείτε τα walkthroughs. Οι καλύτερες είναι οι εξής: IGN ego boost guide και gamefaqs.

Το DNF εγκαθίσταται και παίζει μόνο μέσω Steam, άρα θα πρέπει να κατεβάσετε την πλατφόρμα της Steam και να φτιάξετε λογαριασμό ώστε να μπορέσετε να το εγκαταστήσετε και να το ξεκινήσετε. Αυτή η επιλογή των δημιουργών έχει τα καλά της και τα κακά της. Τα καλά είναι τα achievements που μετρούν την πρόοδο και επιβραβεύουν τα κατορθώματά σας στο παιχνίδι. Αυτά μπορούν να αυξήσουν και την αντοχή του DNF στο χρόνο αφού κάποιοι παίκτες μπορεί να θελήσουν να ξαναπαίξουν το παιχνίδι προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν όσο πιο πολλά achievements μπορούν.

Το κακό είναι ότι η πλατφόρμα του Steam γενικά είναι δύσχρηστη. Εγώ πάντως έχοντας αγοράσει μία special, λίγο ακριβότερη έκδοση του DNF (Dukes Big Package edition) δυσκολεύτηκα πολύ να ενεργοποιήσω κάποια extras. Τελικά την λύση την βρήκα μέσω ίντερνετ στο επίσημο site της εκδότριας εταιρείας. Μιλώντας για extras πρέπει να σημειώσουμε ότι τερματίζοντας κανείς το DNF στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας ξεκλειδώνονται αυτόματα διάφορα πολύ όμορφα καλούδια όπως βίντεο και ήχοι. Αν τερματίσετε το παιχνίδι από το normal επίπεδο και πάνω ξεκλειδώνετε και πολλά cheats μαζί με άλλα ωραία καλούδια!

Γενικά το DNF είναι ένα παιχνίδι που έχει πάρα πολλή δουλειά επάνω του και αυτό φαίνεται από πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η μεγάλη διάρκεια του Single Player. Θα χρειαστείτε 15 με 20 ώρες για να τερματίσετε το DNF. Αυτό σπάνια το συναντάμε σε ένα μοντέρνο παιχνίδι. Απλώς ρίξτε μια ματιά στη σειρά Call of Duty και θα καταλάβετε τη διαφορά.

Τα save του παιχνιδιού ακολουθούν το σύστημα των checkpoints. Αυτό συμβαίνει λόγω των παράλληλων εκδόσεων που έκανε το DNF για τις κονσόλες. Παρότι αυτό μπορεί να μην αρέσει αρχικά σε πολλούς PC gamers, δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα αφού τα checkpoints αυτά είναι αρκετά συχνά. Επίσης, το DNF χωρίζεται σε κεφάλαια τα οποία μπορεί ο παίκτης να ξαναπαίξει όποια στιγμή επιθυμεί μέσω του Chapter Select menu και σε όποιο επίπεδο δυσκολίας θέλει.

Γενικά το Single Player κομμάτι του DNF λειτουργεί άψογα χωρίς κανενός είδους bugs, glitches, crashes κ.ο.κ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Multiplayer, στο οποίο και εντοπίστηκε ένα μικρό αλλά σημαντικό bug. Έχουν αναφερθεί αρκετά μικρά bugs για το Multiplayer από πολλούς χρήστες αλλά και κριτικούς. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι διαφορετική η εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη του Single Player και διαφορετική αυτή που ανέπτυξε το multiplayer. Τα εύσημα για το άρτιο τεχνικά Single Player ανήκουν κυρίως στην Triptych games.

Το DNF είναι ένα παιχνίδι με πολλές επιρροές από άλλα shooters. Η κύρια όμως επιρροή του υπήρξε το Half-Life 2. Από το προηγούμενο πήραν κυρίως τους γρίφους. Μόνο που οι γρίφοι του DNF είναι σημαντικά δυσκολότεροι από αυτούς του Half-Life 2. Για αρκετούς από τους γρίφους του DNF χρειάστηκε να δω video walkthrough στο YouTube για να τους περάσω.

Συγκρίνοντας τα δύο αυτά παιχνίδια θεωρώ ότι το HL2 είναι ένα παιχνίδι που ποντάρει υπερβολικά στην χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στα γραφικά και τον ήχο του. Το άσχημο με το HL2 είναι ότι χάνει όλα τα υπόλοιπα όπως, το κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε παιχνίδι δράσης, gameplay. Το DNF από την άλλη πλευρά σίγουρα δεν εντυπωσιάζει κανέναν από άποψη τεχνολογίας αλλά έχει πολύ καλύτερο gameplay, καλύτερα όπλα, power ups κ.ο.κ. Γενικά βρήκα το DNF πολύ πιο διασκεδαστικό και ευέλικτο σαν παιχνίδι σε σχέση με το άδικα δαφνοστεφανωμένο HL2. Αφήστε που το HL2 έχει σοβαρά bugs στο single player του.

Προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου το HL2 για δύο βασικούς λόγους μεταξύ άλλων: Πρώτον διότι έχει πολύ βαρετό και επαναλαμβανόμενο gameplay. Δεύτερον γιατί για να καταλάβεις το σενάριο και να δεις επιτέλους έναν καθώς πρέπει τερματισμό έπρεπε να δώσεις ένα σωρό λεφτά για να αγοράσεις τα Episodes 1,2,3. Ο δεύτερος αυτός λόγος είναι κάτι το απαράδεκτο τουλάχιστον για την όχι και τόσο ακραία καταναλωτικά Ευρώπη σε σύγκριση πάντα με τις Η.Π.Α. Σαφώς και έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιστορία του HL2 στο πρώτο μέρος και ας δούλευαν πάνω σε κάποιο άλλο project παιχνιδιού οι άνθρωποι της Valve μετά. Έτσι κάνουν όλες οι εταιρείες παρακαλώ πολύ…

Η μεγάλη ευελιξία του DNF έγκειται στο ότι μπορείς να κάνεις πολλά διαφορετικά και διασκεδαστικά πράγματα παίζοντάς το. Δεν υπάρχει μόνο το ατελείωτο πιστολίδι και τα Boss fights. Υπάρχει η οδήγηση εντυπωσιακών οχημάτων, υπάρχουν τα Ego boosts, τα mini games κ.ο.κ. και είναι όλα όμορφα και καλοφτιαγμένα. Αυτή ακριβώς είναι και η καινοτομία του αν μπορούμε να την πούμε έτσι: Ότι είναι πολύ ευέλικτο και έχει πλάκα.

Ο συνδυασμός χιούμορ, δράσης, επιβράβευσης (μέσω ego boosts) και χαβαλέ είναι ένα μείγμα που θα ικανοποιήσει πολλούς παίκτες που αναζητούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα Call of Duty. Ας δούμε όμως και μερικές όμορφες λεπτομέρειες του τίτλου. Τα όπλα στο DNF δεν έχουν δευτερεύουσα λειτουργία και αυτό είναι καλό γιατί απλοποιείται έτσι το gameplay.

Άλλη λεπτομέρεια είναι ότι πολλές φορές, διάφορα αντικείμενα όπως διακόπτες ασανσέρ κ.α. τα οποία πρέπει να χειριστείτε για να προχωρήσει το παιχνίδι θα αναβοσβήνουν με χρυσό χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται εμφανή στον παίκτη ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να ψάχνει όλο τον τόπο για να βρει την έξοδο. Να μια πραγματικά έξυπνη ιδέα και με πολύ όμορφη αισθητικά εκτέλεση.

Άλλη μια εξαιρετική ιδέα είναι τα executions (εκτελέσεις) που μπορεί να κάνει ο παίκτης συχνά σε σχεδόν νεκρούς εχθρούς. Οι εχθροί αυτοί, όπως τα pigcops ή αλλιώς γουρουνάνθρωποι αφού δεχτούν αρκετά πυρά θα πάρουν μία γονατιστή στάση για πολλή ώρα. Αυτή η στάση είναι το σινιάλο που χρειάζεται ο παίκτης για να καταλάβει ότι μπορεί να εκτελέσει τον εχθρό. Η εκτέλεση γίνεται με μία δυνατή κλωτσιά ή γροθιά στο κεφάλι του εξουδετερωμένου εχθρού. Το καλό και πολύ έξυπνο εδώ είναι ότι με κάθε execution που κάνετε γεμίζει μέχρι τέρμα η ego bar σας όσο βαριά τραυματισμένος κι αν είστε. Άρα είναι και απολαυστικό οπτικοακουστικά και ωφέλιμο να κάνετε executions.

Όπως μας έχουν συνηθίσει τα FPS από την εποχή του πρώτου Call of Duty, για τις διάφορες ενέργειες αναγράφονται τα πλήκτρα που έχει ρυθμίσει ο κάθε χρήστης και όχι τα προεπιλεγμένα (defaults). Μάλιστα το οπτικό εφέ της αναγραφής αυτής είναι πολύ όμορφο. Άλλο καλό είναι ότι μπορείς να ζουμάρεις και να πυροβολείς ταυτόχρονα, κάτι που δεν ίσχυε στο Half-Life 2 ας πούμε.

(Προσοχή! ακολουθεί Spoiler). Υπάρχει μία σκηνή στο DNF που ανεβάζει κατακόρυφα τον ρεαλισμό του τίτλου. Έχει ως εξής: Μετά από μια πολύ δύσκολη Boss fight, ο Duke θα τραυματιστεί πολύ σοβαρά και θα χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια από τους συμπολεμιστές του. Αφού καταφέρει να επιβιώσει θα τον ξυπνήσει μία όμορφη γυμνή Stripper για να του προσφέρει «ερωτικές υπηρεσίες» σαν ανταμοιβή για τις σκληρές προσπάθειες του Duke προς την πατρίδα του και τον κόσμο ολόκληρο.

Τελειώνοντας με τα θετικά του τίτλου πρέπει να σημειώσουμε πως η πρόσβαση στο Multiplayer γίνεται από το κεντρικό μενού και όχι από διαφορετικό εκτελέσιμο αρχείο (.exe) όπως έχουμε δει σε πολλά άλλα παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό αφού με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τα πλήκτρα εντολών δύο φορές ( μία για το single player και μία για το Multiplayer). Έτσι, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να περάσετε στο διαδικτυακό παιχνίδι με μεγάλη άνεση.

Ας δούμε όμως και κάποια αρνητικά του single player. Όταν πίνεις μπύρα για να αυξήσεις την αντοχή σου στις επιθέσεις των εχθρών, περνάει πολύτιμος χρόνος μέχρι να πιει ο Duke την μπύρα και να ενεργοποιηθεί το power up. Έτσι είναι πιθανό μέχρι να πιει ο Duke την μπύρα να σκοτωθεί ο παίκτης.

Στο DNF θα πρέπει να συνηθίσετε να κινείστε και να σημαδεύετε – πυροβολείτε ταυτόχρονα, ειδικά στα Boss fights. Αυτός είναι ο βασικότερος κανόνας που θα σας κρατήσει ζωντανούς. Ισχύει φυσικά ο ίδιος κανόνας για όλα τα FPS. Τελειώνοντας με το single player, μην ξεχάσετε να κατεβάσετε το πλήρες manual (σε μορφή .pdf) του DNF μέσω του Steam (δεξί κλικ στο εικονίδιο του παιχνιδιού>view player manual). To manual αυτό είναι μεγάλο και θα σας λύσει κάθε απορία.

Στο DNF θα πολεμήσετε μία αρκετά μεγάλη ποικιλία εχθρών όπως pigcops και μεγαλόσωμους εξωγήινους καθώς και ιπτάμενα χταπόδια με τεράστια κεφάλια, τα λεγόμενα Octabrains. Ο πιο μεγάλος μπελάς είναι οι εξωγήινοι που φέρουν jetpacks και πετούν πάνω από το κεφάλι σας. Ακόμα χειρότερο είναι ότι όταν τους πυροβολείτε εξαφανίζονται και εμφανίζονται πάλι αλλού στην πίστα πυροβολώντας σας ταυτόχρονα. Πραγματικά πολύ δύσκολος αντίπαλος. Εσείς θα πρέπει να τους ρίχνετε μέχρι να επανεμφανιστούν στο έδαφος όπου και θα μπορέσετε επιτέλους να τους εξοντώσετε. Πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους είναι και τα Bosses. Σε προχωρημένες πίστες θα αντιμετωπίσετε και εξωγήινους με ξύλινες μεγάλες ασπίδες καθώς και τους πολύ ανθεκτικούς χοντρούς εξωγήινους που πετάνε.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη των εχθρών είναι αρκετά καλή και οι εχθροί κάνουν πολλά πράγματα για να αποφύγουν τις βολές και τα εκρηκτικά σας. Επίσης κινούνται στον χώρο προσπαθώντας να σας αιφνιδιάσουν. Πολύ εντυπωσιακά είναι τα τεράστια άλματα των pigcops. Παρόλα αυτά δεν λειτουργούν ομαδικά. Πάντως αν η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν ήταν καλή δεν θα ήταν τόσο δύσκολο το παιχνίδι.

Το DNF είναι γενικά ένα lone wolf στυλ παιχνίδι αλλά αρκετές φορές θα πρέπει να σώσετε διάφορους αθώους πολίτες ή να βοηθήσετε συμμαχητές σας. Σε κάθε περίπτωση όλη τη σκληρή δουλειά θα την κάνετε εσείς. Μην περιμένετε και πολλή βοήθεια.

Αυτά με το single player gameplay του DNF. Ας δούμε και το πολύ πλούσιο multiplayer. Καταρχάς υπάρχουν τέσσερα game modes: Duke Match, Team Duke Match, Capture the Babe και Hail to the King. Το Duke Match δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο στους gamers Deathmatch. Ο νικητής καθορίζεται από το ποιος θα φτάσει πρώτος σε ένα προκαθορισμένο όριο kills ή το ποιος θα έχει τα περισσότερα kills όταν συμπληρωθεί ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο των 10, 15 ή 20 λεπτών. Σε περίπτωση ισοπαλίας ενεργοποιείται αυτόματα χρόνος καθυστερήσεων του ενός λεπτού.

Το Team Duke Match είναι το πασίγνωστο Team Deathmatch. Η μόνη διαφορά με το προηγούμενο mode είναι ότι εδώ οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες έως τέσσερις παίκτες η κάθε μία. Γενικά σε όλα τα multiplayer game modes ο μέγιστος αριθμός παικτών είναι οκτώ παίκτες.

Το Capture the Babe είναι το επίσης πολύ γνωστό Capture the Flag. Σκοπός του παίκτη είναι να διεισδύσει στην βάση του αντιπάλου και να κλέψει το «μωρό» της αντίπαλης ομάδας. Ο νικητής καθορίζεται με βάση το ποιος θα φτάσει πρώτος ένα προκαθορισμένο όριο πόντων (5-15 πόντοι) ή βάσει του ποιος θα έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους μέσα στο όριο των 10, 15 ή 20 λεπτών.

Το αστείο εδώ είναι ότι πολλές φορές η κοπέλα που κουβαλάτε στους ώμους σας προσπαθώντας να την πάτε στη βάση σας ενθουσιάζεται και σας μπλοκάρει το οπτικό σας πεδίο βάζοντας μπροστά στα μάτια σας το χέρι της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να την ηρεμήσετε δίνοντάς της ένα φιλικό χαστουκάκι στα πισινά ώστε να σταματήσει να σας ενοχλεί.

Τέλος, στο Hail to the King η δράση χωρίζεται και πάλι σε δύο ομάδες έως τεσσάρων παικτών. Ο στόχος της κάθε ομάδας είναι να πάρει υπό την κατοχή της μία θέση ελέγχου (control point) στον χάρτη. Αυτό γίνεται εξοντώνοντας όλους τους αντιπάλους στην γύρω περιοχή της θέσης ελέγχου. Η ομάδα παίρνει έναν πόντο για κάθε δευτερόλεπτο στο οποίο κρατείται η βάση. Μόνο ένα control point είναι ενεργό κάθε φορά αλλά η θέση στον χάρτη αυτού του σημείου θα αλλάζει συχνά. Όταν το control point είναι έτοιμο να αλλάξει θέση μία ένδειξη εμφανίζεται στον χάρτη.

Ένα εικονίδιο κατεύθυνσης θα σας δείξει το δρόμο προς το νέο control point. Η νίκη καθορίζεται από το ποια ομάδα θα φτάσει στο όριο των 50 έως 250 πόντων πρώτη ή από το ποια ομάδα θα έχει το υψηλότερο σκορ όταν λήξει το χρονικό όριο των 10, 15 ή 20 λεπτών. Στο multiplayer του DNF υπάρχουν όπως και στο single player κάποια power ups, ή Pickups όπως ονομάζονται. Αυτά είναι τα εξής: Jetpack, Whiskey, Duke Statue και Steroids.

Το Jetpack επιστρέφει κατευθείαν από το Duke Nukem 3D και σας επιτρέπει να πετάτε πάνω από τα κεφάλια των αντιπάλων σας μέχρι φυσικά να σας τελειώσουν τα καύσιμα. Αυτό δίνει στον παίκτη που θα ανακαλύψει το pickup ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα που θα του χαρίσει πολλούς πόντους. Το Whiskey είναι όπως λέει το όνομά του ένα μπουκάλι ουίσκι, το οποίο θα σας κάνει εντελώς άτρωτους για περιορισμένο χρονικό διάστημα φυσικά.

Σε όλα τα pickups θα αναγράφεται στην οθόνη σας το πόσο διαρκεί η δράση τους. Το Duke Statue διπλασιάζει την δύναμη πυρός σας για κάθε όπλο που μπορεί να κουβαλάτε. Και πάλι για περιορισμένο πάντα χρονικό διάστημα. Τα steroids έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό στο single player (βλ. παραπάνω).

Ο όλος σκοπός του Multiplayer είναι να αποσπάσετε πολύτιμους πόντους (XP points) ώστε να ανέβετε σε επίπεδο. Ανεβαίνοντας σε επίπεδα (levels) αποκτάτε πρόσβαση σε ένα σωρό καλούδια στο My Digs. Το My Digs είναι στην ουσία μία τεράστια βίλα του Duke στην οποία περπατώντας και εξερευνώντας θα βλέπετε διάφορα δωράκια που θα ξεκλειδώνονται αυτόματα κάθε φορά που πετυχαίνετε κάτι στο multiplayer. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε ακόμα και πανέμορφα σέξι κορίτσια – θαυμάστριες του Duke με τις οποίες μπορείτε να αλληλεπιδράτε ανταλλάσσοντας αστείες ατάκες σεξουαλικού κυρίως περιεχομένου.

Εκτός του My Digs υπάρχει και το Change Room. Σε αυτό θα μπορείτε να αλλάζετε τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράει ο Duke ανάλογα με το πόσα XP points έχετε συγκεντρώσει. Και στα δύο αυτά ξεχωριστά μενού υπάρχουν άπειρα πράγματα προς ξεκλείδωμα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή θα βρείτε πολύ λίγους servers διαθέσιμους για παιχνίδι και έτσι δεν θα μπορέσετε να δείτε όλους τους τύπους παιχνιδιών του multiplayer.

Ας δούμε κάποια αρνητικά που εντοπίστηκαν στο διαδικτυακό κομμάτι του DNF. Καταρχάς αν κάποιος παίκτης βγει από ένα διαδικτυακό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη χάνει όλους τους κερδισμένους XP points του. Αυτό είναι εκνευριστικό αλλά τουλάχιστον υπάρχει σχετική προειδοποίηση για αυτό από το ίδιο το παιχνίδι.

Κάτι άλλο που με ενόχλησε είναι ότι για να σηκώσεις κάποιο όπλο από κάτω χρειάζεται να σταθείς ακριβώς από πάνω του και να κρατήσεις πατημένο για λίγο το σχετικό πλήκτρο όπως ακριβώς γίνεται και στο single player. Αυτό όμως μπορεί να σου στοιχίσει πολύτιμο χρόνο στα πολύ πιο στενά χρονικά περιθώρια που σου δίνουν τα διαδικτυακά παιχνίδια. Θα έπρεπε να σου επιτρέπει το παιχνίδι να σηκώνεις τα όπλα αμέσως με το που πατάει ο χρήστης το σχετικό κουμπί και όχι με χρονοκαθυστέρηση.

Τελειώνοντας με τα αρνητικά, εντοπίστηκε και ένα μικρό bug με τον δείκτη του ποντικιού. Το bug αυτό εμφανίστηκε μόνο σε μία περίπτωση ευτυχώς. Ο δείκτης είτε εξαφανιζόταν στα μενού του multiplayer είτε φαινόταν πάνω στην οθόνη του online παιχνιδιού εμποδίζοντας την δράση. 

Ο λόγος που το multiplayer κομμάτι του DNF εγκαταλείφθηκε από το 2011 μέχρι σήμερα είναι ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν έδωσαν ποτέ στους χρήστες moding tools ώστε να αναπτυχθεί moding κοινότητα η οποία θα έδινε περισσότερα χρόνια ζωής σε ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον multiplayer. Οι εκδόσεις του τίτλου για τις κονσόλες έχουν διάφορα προβλήματα όπως θέματα με τα καρέ ανά δευτερόλεπτο (Frames Per Second), χαμηλής ποιότητας textures καθώς και άβολο χειρισμό. Οπότε προτιμήστε την ανώτερη ποιοτικά έκδοση του DNF για το PC.

Συμπερασματικά το gameplay του DNF είναι το δυνατότερο χαρτί όλου του παιχνιδιού και είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μην κουράζει τον χρήστη. Η έμφαση φαίνεται ότι δόθηκε στο single player, το οποίο είναι πολύ λειτουργικό και ενδιαφέρον αλλά και το multiplayer είναι αρκετά καλό.  Όλοι ξέρουμε ότι η ψυχή κάθε καλού shooter είναι το gameplay όπως η ψυχή κάθε καλού adventure είναι το σενάριο και η πλοκή του.


Συμπεράσματα


Τελικά είναι καλό παιχνίδι το Duke Nukem Forever? Είναι γεγονός ότι έχει δεχτεί τρομερό θάψιμο από τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών κριτικών και άδικα. Το DNF είναι ένα δυνατό παιχνίδι, καλοφτιαγμένο και με πολλές όμορφες πινελιές. Είναι γεγονός ότι οι δημιουργοί δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να παραγάγουν αυτό το παιχνίδι. Αυτό φαίνεται σε πολλά σημεία του, από τα γεμάτα όμορφες λεπτομέρειες γραφικά μέχρι την μεγάλη διάρκεια του single player μέχρι το πλούσιο multiplayer κ.ο.κ.

Το DNF είναι ένα παιχνίδι στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε όλα όσα θα λάτρευαν οι περισσότεροι άντρες – αγόρια. Είναι ένα ευέλικτο, διασκεδαστικό και πολύ πλούσιο παιχνίδι και η ομορφιά του έγκειται στην απλότητά του. Το DNF δεν απευθύνεται σε γυναίκες. Υπάρχουν σκηνές που θα ενοχλούσαν και θα εκνεύριζαν τις περισσότερες γυναίκες και ασφαλώς τις πιο φεμινίστριες.

Αν δεν προλάβατε το cult παιχνίδι Duke Nukem 3D, τότε με αυτό τον τίτλο θα απολαύσετε μία κατά ένα τρόπο παρόμοια εμπειρία αφού το Forever θεωρείται συνέχεια του 3D. Πολλά πράγματα όπως κάποια όπλα τα έχει πάρει από εκείνο τον τίτλο. Παρά τις ομοιότητες των δύο, το DNF προσφέρει μία μοναδική εμπειρία που δεν θα τη βρείτε σε κανένα άλλο σύγχρονο shooter.

Το Duke Nukem Forever δεν είναι ένα παιχνίδι για όλα τα γούστα. Απευθύνεται μάλλον σε τριαντάρηδες και σαραντάρηδες νοσταλγούς της χρυσής εποχής του Duke Nukem, παρά σε μικρότερες ηλικίες. Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιος νέος ή έφηβος που παίζει τα σημερινά FPS θα έχει πολύ μικρό έως καθόλου ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τίτλο, ειδικά αν δεν γνωρίζει τον ήρωα Duke Nukem.

Βλέπετε παλιά είχαμε ήρωες σαν τον Duke Nukem και τον John Mullins του Soldier of Fortune, οι οποίοι έκαναν το καλό και έσωζαν τον κόσμο από την καταστροφή και το κακό. Τώρα έχουμε ήρωες – αντιήρωες που σκοτώνουν μέχρι και άοπλους πολίτες αν το απαιτούν οι περιστάσεις (βλ. σειρά παιχνιδιών Call of Duty Modern Warfare). Σίγουρα οι εποχές αλλάζουν και το ίδιο και τα δεδομένα του gaming. Όμως δεν είναι και λίγο επικίνδυνο για τη νεολαία να της δίνουμε πρότυπα κακών αντί για καλών και εγκληματιών αντί για ηρώων;

Τα αποτελέσματα αυτών των καινούργιας εσοδείας σεναρίων και παιχνιδιών τα είδαμε με τον ψυχοπαθή Νορβηγό δολοφόνο Breivik που εμπνεύστηκε το απεχθές έργο του από μία αποστολή που είδε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Βέβαια παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί και στις Η.Π.Α. με αφορμή το Duke Nukem 3D. Άρα μάλλον δεν φταίνε τα video games για μερικούς τρελούς δολοφόνους, απλά αυτά αποτελούν την αφορμή και όχι την αιτία για να ξεκινήσει το κακό…

Αν σας αρέσει το σώμα του Duke και θέλετε να του μοιάσετε θα χρειαστείτε εντατική και μακρόχρονη άσκηση με βάρη σε γυμναστήριο, ειδική διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά και αναβολικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία όσο και παράνομες. Όμως μπορείτε να αποκτήσετε ένα πολύ δυνατό και μυώδες σώμα χωρίς υπερβολικό φούσκωμα με φυσικό τρόπο. Κάνοντας δηλαδή το άθλημα του Fitness ή Natural Bodybuilding χωρίς χρήση ουσιών μόνο με εντατική άσκηση και ειδική διατροφή.

Προσέξετε ότι το DNF δεν υποστηρίζει τα Windows 8, τουλάχιστον όχι επίσημα από την εκδότρια εταιρεία 2K gamesΛειτουργεί ωστόσο κανονικά σε Windows 10, πράγμα που είναι και το πιο σημαντικό.

Αν είστε φανατικός οπαδός του Duke Nukem και τον ακολουθείτε πιστά σε κάθε του περιπέτεια μπορείτε να αγοράσετε την Balls of Steel special edition. Αυτή έρχεται σε ένα μεγάλο κουτί και περιέχει πάρα πολλά αγαθά όπως προτομή του ήρωα και κόμικς Duke Nukem με τα οποία θα ασχοληθείτε όσοι την αγοράσετε για πολύ καιρό.

Συστήνω ανεπιφύλακτα το Duke Nuke Forever σε όλους τους παλιούς φίλους του Duke Nukem και πιστεύω ότι θα τους ενθουσιάσει. Αν ανήκετε στους νεότερους που δεν πρόλαβαν τον εν λόγω ήρωα δοκιμάστε το για μία διαφορετική γεύση από FPS και για να δείτε πώς εξελίχθηκαν τα shooters μέσα στα χρόνια.


Θετικά


·         Όμορφα οπτικά εφέ με πολλές λεπτομέρειες
·         Βολικός και λειτουργικός χειρισμός
·         Η Ego bar
·         Οι ατάκες του Duke
·         Power ups (pickups)
·         Hints στα loading
·         Μεγάλη διάρκεια Single Player
·         Ευέλικτο gameplay
·         Τα executions και ο ρεαλισμός
·         Καλή Τεχνητή Νοημοσύνη
·         My Digs και Change Room


Αρνητικά


·         Κάποιες λεπτομέρειες στα ηχητικά εφέ
·         Αυξημένη δυσκολία (χρειάζεται walkthrough)
·         Μικρά bugs στο Multiplayer
·         Κάποιες λεπτομέρειες στο gameplay


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8,0/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου