Duke Nukem Forever: The Doctor Who Cloned Me

Ήρωας, μαχητής αλλά και ιππότης





Είδος: First Person Shooter (FPS)
Πλατφόρμα: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Ανάπτυξη: Triptych Games, Piranha Games, Gearbox Software
Εκδότης: 2K Games
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13/12/2011
Προτεινόμενες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows XP/Vista/7/10Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo @ 2,4 GHz ή AMD Athlon 64 X2 @ 2,6 GHz
Μνήμη: 1 GΒ
Σκληρός δίσκος: 10
GΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών:
NVidia GeForce 8800 GTS ή ATI Radeon HD3850
Μνήμη γραφικών: 512
MB
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι


Εισαγωγή – Σενάριο


Μετά την πυρηνική βόμβα που έριξε ο συγχωρεμένος πλέον πρόεδρος των Η.Π.Α. μαζί με τον στρατηγό Graves, ο Duke ξυπνάει έχοντας απαχθεί σε ένα κελί με οθόνες και χειρουργικά εργαλεία επάνω σε ένα τραπέζι. Εκεί, αφού καταφέρνει να γλυτώσει την εκτέλεση από έναν μεταλλικό σκελετό - cyborg τον καλωσορίζει ένας παλιός του γνώριμος (από το πρώτο παιχνίδι Duke Nukem 1). Ο παλιός αυτός εχθρός του Duke ακούει στο όνομα Doctor Proton (γιατρός Πρωτόνιος δηλαδή)!

Ο συγκεκριμένος γερογκρινιάρης γιατρός ζηλεύει θανάσιμα τον Duke και όλη τη δόξα που ο τελευταίος απολαμβάνει. Έτσι, αφού ενημερώνει τον Duke μέσω μίας οθόνης ότι είναι ακόμα ζωντανός (ο Duke τον είχε για νεκρό τόσα χρόνια βέβαια), βάζει σε άμεση εφαρμογή το παρανοϊκό όσο και αστείο σχέδιό του.

Να δημιουργήσει δηλαδή μεταξύ άλλων έναν στρατό από κλώνους τού Duke Nukem. Ο σκοπός αυτού του στρατού των αντιγράφων είναι αφενός να εξολοθρεύσει τον πραγματικό ήρωά μας και αφετέρου να αντιμετωπίσει την νέα εξωγήινη απειλή. Η νέα αυτή εισβολή των εξωγήινων γίνεται αυτή τη φορά με βάση το ίδιο το φεγγάρι! Αφού δηλαδή δεν πέτυχε η απευθείας επίθεση – εισβολή στη Γη, οι κακοί εξωγήινοι χρησιμοποιούν σαν βάση τον πολύτιμο αυτό όσο και μοναδικό δορυφόρο της Γης.

Σε αυτή τη νέα περιπέτεια θα πολεμήσετε μαζί με τον γνώριμο φίλο και συμπολεμιστή, Captain Dylan. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να συνεργαστείτε στενά και να πολεμήσετε πλάι στον ίδιο τον στρατηγό Graves! Αυτό είναι κάτι που θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους περισσότερους παίκτες.  Το σενάριο του TDWCM είναι πολύ καλύτερο και σίγουρα πιο ευφάνταστο από το πιο συμβατικό και προβλέψιμο του βασικού παιχνιδιού και βοηθάει πολύ στο να ρουφάει τον παίκτη από το πρώτο λεπτό.


Γραφικά – Ήχος


Τα γραφικά του TDWCM δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά του DNF. Η μόνη διαφορά είναι η προσθήκη καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα βροχής. Εξαιρετικό είναι το εφέ με σταγόνες νερού πάνω στην οθόνη όταν βρέχει. Θυμίζει έντονα παρμπρίζ αυτοκινήτου ή γυαλιά μυωπίας με τον ρεαλισμό του. Τα φυτά και εδώ κουνιούνται με μία προκαθορισμένη κίνηση.

Άλλη μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κάπου στην αρχή του game αναγράφεται στην κεντρική οθόνη με μεγάλα γράμματα ότι μπορείτε να κουβαλάτε τέσσερα αντί για δύο όπλα συνολικά. Αυτό βέβαια αν έχετε ενεργοποιήσει τη σχετική επιλογή μέσω των options. Μία τέτοια ειδοποίηση υπάρχει και στο DNF ως hint στις οθόνες loading, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί παίκτες δεν την πρόσεξαν αφού δεν είναι τόσο εμφανής εκεί.

Από βίντεο υπάρχει μόνο το τελικό και το οποίο είναι πολύ καλύτερο από αυτό του DNF και αφήνει πολύ πιο ωραίες αλλά και χιουμοριστικές εντυπώσεις. Είναι φτιαγμένο με την μηχανή γραφικών του τίτλου και δεν είναι pre-rendered.

Κάτι που εκπλήσσει στο TDWCM είναι ότι υπάρχουν πολλά ολοκαίνουργια μοντέλα NPCs. Ειδικά τα μοντέλα των γυναικών ενθουσιάζουν και θα ικανοποιήσουν με τα σωματικά αλλά και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους όλα τα αντρικά γούστα. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες που θα συναντήσετε θα είναι ντυμένες αυτή τη φορά και μάλιστα με πολύ όμορφα σέξι ρούχα.

Το μόνο αρνητικό που εντοπίστηκε στα γραφικά είναι ότι οι ουρανοί αυτή τη φορά είναι εντελώς ψεύτικοι και στατικοί. Συνολικά τα γραφικά του TDWCM κινούνται στα ίδια επίπεδα με του DNF όπως θα περίμενε κανείς άλλωστε. Σημαντικές προσθήκες δεν υπάρχουν πέρα από αυτή της βροχής.

Ας δούμε λίγο και τον ήχο του τίτλου. Οι διάλογοι των χαρακτήρων είναι πιο καλογραμμένοι και πιο κωμικοί αυτή τη φορά. Επίσης, ο Duke εμφανίζεται πολύ πιο ιπποτικός απέναντι στο ωραίο φύλο. Η στάση του στο θέμα γυναίκα στο DNF είναι μάλλον λίγο μισογυνίστικη. Αυτό είναι κάτι που κατακρίθηκε - σχολιάστηκε έντονα από πολλούς κριτικούς και σαφώς όχι άδικα. Είναι προφανές ότι οι δημιουργοί του TDWCM έλαβαν σοβαρά υπόψη τα σχόλια των κριτικών και των παικτών στο θέμα της συμπεριφοράς του Duke προς τις κοπέλες και κατάφεραν να διορθώσουν την κατάσταση. Έτσι έφτιαξαν ένα πιο δεμένο και άρτιο expansion pack (DLC).

Ενδεικτικό αυτής της στροφής στην ποιότητα που έκαναν οι κατασκευαστές του TDWCM, είναι ότι μέσα σε έναν οίκο ανοχής βλέπει ο Duke ένα coin-up (ουφάδικο όπως τα λέγαμε παλιά) στο οποίο χτυπάς γυναίκες και λέει «Α, αυτή την αηδία δεν την παίζω». Μόλις πει αυτή τη φράση ξεκλειδώνεται και αντίστοιχο achievement και το οποίο αναγράφει «Hedonist, not Misogynist». Δηλαδή ότι ο λεβέντης Duke είναι ηδονιστής και όχι μισογύνης!

Όσον αφορά τη μουσική υπάρχουν νέα κομμάτια που παίζουν και είναι αρκετά ατμοσφαιρικά. Προσοχή ακολουθεί Spoiler! Πολύ αστείο ήταν ένα περιστατικό με τον Captain Dylan όπου πήγε να κάνει έρωτα με μία κοπέλα και αυτή τον πέταξε έξω από το σπίτι με τις κλωτσιές γιατί ήταν άπλυτος βρίζοντάς τον. Επίσης πολύ γέλιο είχαν και κάποιοι διάλογοι με άλλες εκδιδόμενες γυναίκες όπου ο άντρας τους ζητούσε να παίξουν «περίεργα», αστεία παιχνίδια ως προκαταρκτικά. Το πιο αστείο σε αυτό το περιστατικό ήταν το αγανακτισμένο σχόλιο του κοριτσιού.

Εκπλήσσουν ιδιαίτερα οι ήχοι των διαφόρων οχημάτων που θα οδηγήσετε. Ειδικά αυτός του Moon Rover τα σπάει! Γενικά ο ήχος του TDWCM είναι εντυπωσιακός και πλούσιος και κυμαίνεται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με αυτόν του DNF.


Gameplay – Χειρισμός


Ο χειρισμός του TDWCM είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν του βασικού τίτλου. Μία μικρή διαφορά είναι ότι ο έλεγχος των διαφόρων πολύ εκπληκτικών οχημάτων έχει απλοποιηθεί. Θυμάμαι ότι ο χειρισμός του Monster Truck του DNF με είχε δυσκολέψει πολύ. Τελικά κατέληξα να μην χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου μία λειτουργία του φορτηγού αφού δυσκολευόμουν να πατάω όλα τα σχετικά πλήκτρα μαζί.

Το TDWCM προσθέτει δύο καινούργια όπλα, τα Expander και Impregnator. Από αυτά πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό είναι το Expander. Το τελευταίο βάλλει μία ενεργειακή βολίδα κόκκινου χρώματος η οποία διαλύει σε κομμάτια και χρωματίζει κόκκινο όποιον εχθρό πετύχει. Πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που έχει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι βολίδες αυτές κινούνται αρκετά αργά στο χώρο και έτσι αν ένας εχθρός που πυροβολείτε αλλάξει θέση ενώ τον σημαδεύετε θα αστοχήσετε.

Το TDWCM προσθέτει και τρεις νέους εχθρούς. Ο πρώτος είναι τα λεγόμενα Dukeinators. Πρόκειται για μεταλλικά ρομπότ που θυμίζουν έντονα τους εξολοθρευτές (terminators) από την γνωστή σειρά ταινιών του Χόλυγουντ με πρωταγωνιστές τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τον Κρίστιαν Μπέιλ. Αυτά τα ρομπότ είναι αρκετά ανθεκτικά στα πυρά σας λόγω της μεταλλικής τους κατασκευής αλλά πιο ευαίσθητο είναι το κεφάλι τους. Αυτό ισχύει βέβαια και για όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους σας.

Ο δεύτερος αντίπαλός σας είναι τα λεγόμενα Suicide Drones. Πρόκειται για ιπτάμενες ρομποτικές σφαίρες που λειτουργούν σαν βόμβες που σας κυνηγούν. Αν σας βρουν και δεν τις πυροβολήσετε στον αέρα εκρήγνυνται πάνω σας.

Τελευταίος πολέμιός σας είναι τα Duke Clones. Πρόκειται για κλώνους του Duke Nukem, τους οποίους έχει δημιουργήσει ο Doctor Proton φυσικά και σας επιτίθενται με διάφορα όπλα. Το αστείο με αυτούς είναι ότι ενώ σας κυνηγούν λένε και διάφορες από τις ατάκες του Duke. Επίσης αστείες ατάκες λένε και οι Dukeinators.

Στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετά Bosses τα οποία είναι πολύ εντυπωσιακά σε εμφάνιση και για να τα νικήσετε θα χρειαστείτε εκτός από επιδεξιότητα και το μυαλό σας. Ειδικά για να κερδίσετε την μάχη με τον Dr. Proton θα χρειαστεί να λύσετε ένα μικρό γρίφο μέσα στο χαμό της μάχης. 

Όπως και στο DNF, στο TDWCM καλό θα είναι να ψάχνετε προσεκτικά τις πίστες και ειδικά τα μεταλλικά ντουλάπια – θυρίδες για τυχόν πολύτιμα pickups (power ups). Η διάρκεια του τίτλου είναι αρκετά μεγάλη για ένα expansion packdownloadable content. Τελειώνοντας το game λοιπόν θα αισθανθείτε χορτάτοι από δράση αλλά και γέλιο.

Οι γρίφοι του TDWCM είναι μάλλον λίγο πιο βατοί από αυτούς του DNF από πλευράς δυσκολίας. Αλλά κάποιοι από αυτούς απαιτούν αρκετή σκέψη και πνευματικό κόπο. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο τίτλος προσθέτει αυτόματα με την αγορά του τέσσερις νέους χάρτες για το multiplayer. Πολύ καλύτερος και πιο εντυπωτικός είναι και ο τερματισμός του Single Player.

Μιλώντας για αγορά θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο και για το πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει το DLC (Downloadable Content) αυτό. Ο μόνος τρόπος είναι μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος Steam. Όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Το Steam είναι αρκετά ακριβό σαν κατάστημα αλλά υπάρχει ένα κολπάκι για να βρίσκετε τις προσφορές που βγάζει κατά καιρούς. Αν σας ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο PC game, όπως το TDWCM, μπορείτε να το προσθέσετε στη λίστα επιθυμιών (wishlist) και όταν θα μπει σε προσφορά θα ειδοποιηθείτε αυτόματα μέσω email ώστε να το αγοράσετε πολύ πιο φθηνά.

Η τιμή στην οποία αγόρασα το συγκεκριμένο DLC ήταν 2-3 € σε περίοδο προσφοράς. Απλά προσέξετε να μην δώσετε τον αριθμό της κάρτας σας αλλά προτιμήστε το PayPal για το συγκεκριμένο κατάστημα. Γενικά, όταν κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου μην δίνετε αριθμό και στοιχεία της κάρτας σας παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αντ’ αυτού φτιάξτε έναν λογαριασμό στο PayPal και διαχειρίζεστε τις συναλλαγές σας μέσω αυτού αφού είναι πολύ ασφαλέστερο και δοκιμασμένο έτσι.

Το TDWCM προσθέτει και 4 νέους χάρτες για το multiplayer που ακούν στα ονόματα, SKY HIGH, COMMAND, DROP ZONE και BIOHAZARD

Δυστυχώς στο TDWCM υπάρχει και ένα bug. Πιο συγκεκριμένα, μου έτυχε μία - δύο φορές να αναποδογυρίσει το όχημα Moon Rover σε μία δύσβατη περιοχή με λόφους και δεν μπορούσα να το γυρίσω (flip) και να το επαναφέρω ώστε να ξαναοδηγήσω. Αναγκάστηκα λοιπόν να φορτώσω προηγούμενο checkpoint.

Γενικά το Gameplay του TDWCM είναι το πιο ασθενές κομμάτι του λόγω κυρίως του μικρού αλλά ενοχλητικού bug με το Moon Rover. Παρόλα αυτά η δράση είναι διασκεδαστική και τα Boss Fights πιο ενδιαφέροντα σε σχέση με το DNF.


Συμπεράσματα


Τελικά πόσο καλό DLC (expansion pack) είναι το Duke Nukem Forever: The Doctor Who Cloned Me? Το TDWCM είναι ένα πολύ εθιστικό πακέτο και καταφέρνει να τραβήξει αμέσως το ενδιαφέρον του παίκτη από το πρώτο λεπτό. Διαθέτει πολύ καλά γραφικά, εξαιρετικό ήχο (καλύτερο από του DNF) και αρκετά καλό gameplay.

Το TDWCM είναι ένα παιχνίδι γεμάτο έξυπνους διαλόγους, έντονη δράση και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Τα Ego boosts είναι επίσης πιο διασκεδαστικά από αυτά του DNF. Γενικότερα το εν λόγω DLC είναι πιο έξυπνα σχεδιασμένο και πολύ πιο εθιστικό από το DNF. Πιο καλοδουλεμένος και ποιοτικά ανώτερος είναι και ο χαρακτήρας του Duke Nukem που αυτή τη φορά είναι ένας σωστός ιππότης προς το ασθενές φύλο.

Εξαιρετικά έξυπνη και υπέροχα εκτελεσμένη είναι η ιδέα της επιστροφής του Dr. Proton από το πρώτο Duke Nukem game του 1991 παρακαλώ. Είναι φανερό ότι δούλεψαν πολύ οι δημιουργοί για να φτιάξουν ένα DLC πακέτο που σε πολλά σημεία ξεπερνά τον προκάτοχό του. Το μόνο που το χαλάει είναι το bug με το Moon Rover όχημα. Αν σας άρεσε το DNF παίξτε οπωσδήποτε και το DLC αυτό καθώς είναι σίγουρο ότι θα σας απορροφήσει εντελώς μέχρι το τέλος του.


Θετικά


·         Πιο καλογραμμένοι διάλογοι και καλύτερος ήχος
·         Ιπποτικός Duke
·         Πιο ευφάνταστο σενάριο
·         Απλοποιημένος χειρισμός των οχημάτων
·         Καινούργια όπλα και εχθροί
·         Πιο έξυπνα σχεδιασμένα Boss fights
·         Πιο διασκεδαστικά Ego Boosts
·         Η επιστροφή του Dr. Proton


Αρνητικά


·         Ενοχλητικό bug με το Moon Rover

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8,5/10

No comments:

Post a Comment