Carnivores Cityscape: Άνθρωποι εναντίον δεινοσαύρων. Ας αρχίσει το πάρτι!


Είδος: FPS/Action
Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Sunstorm Interactive
Εκδότης: Infogrames
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Έτος κυκλοφορίας: 2002
Προτεινόμενες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 98 SE/ME/2000/XP/Vista/7
Επεξεργαστής: AMD Athlon 600/Intel Pentium III 600
Μνήμη: 128 MΒ
Σκληρός δίσκος: 450 ΜΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 32 MB συμβατή με Open GL
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 8.1
56K Modem ή ανώτερο για διαδικτυακό παιχνίδι, TCP/IP σύνδεση για παιχνίδι μέσω τοπικού δικτύου (LAN)
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
8
X CD-ROM Drive


Εισαγωγή – Σενάριο


H Sunstorm Interactive, η οποία ιδρύθηκε το 1995 από τον Anthony Campiti, ήταν μία εταιρεία εξειδικευμένη σε εξομοιωτές κυνηγιού και FPS. Τα γραφεία της εν λόγω εταιρείας βρίσκονταν στην Indianapolis των Η.Π.Α. Η πλειοψηφία των τίτλων που ανέπτυξε η Sunstorm ήταν σύντομοι σε διάρκεια και χαμηλού κόστους. Η Sunstorm Interactive άρχισε να γίνεται γνωστή αναπτύσσοντας add-on τίτλους για επιτυχημένα παιχνίδια όπως: Duke Nukem 3D, Blood, Redneck Rampage κ.α.

Η εταιρεία έκανε τη διαφορά και έγινε ευρέως γνωστή με την ανάπτυξη του πρώτου εξομοιωτή κυνηγιού στην ιστορία, ονόματι Deer Hunter, το 1997. Το Deer Hunter γέννησε ένα ολότελα νέο είδος παιχνιδιού και γνώρισε πολλές συνέχειες της ίδιας εταιρείας. Επίσης τα Deer Hunter ήταν μία σειρά που είχε και πολλούς μιμητές. Ένας από αυτούς τους μιμητές ήταν και η Ουκρανική Action Forms με την πολύ καλή σειρά εξομοιωτών κυνηγιού δεινοσαύρων Carnivores. Η Sunstorm Interactive επίσης δημιούργησε μεταξύ πολλών άλλων και το επιτυχημένο Platform/Action Duke Nukem: Manhattan Project.

Η Sunstorm Interactive έκλεισε τελικά το 2003 λόγω οικονομικών δυσκολιών και προβλημάτων προσωπικού. Όμως, πρόσφατα η εταιρεία αναγεννήθηκε και τώρα εστιάζει στην ανάπτυξη τίτλων για τις πλατφόρμες iOS. Επίσης η Sunstorm Interactive δραστηριοποιείται και ως γενικός τεχνικός σύμβουλος. Το όνομα Cityscape, σημαίνει στα αγγλικά αστικό τοπίο και αυτή η ονομασία ταιριάζει γάντι στο παιχνίδι αφού σχεδόν ολόκληρο το τελευταίο εκτυλίσσεται σε πόλεις.

Το σενάριο του Carnivores: Cityscape έχει ως εξής: Η DinoCorp (γνωστή από τη σειρά Carnivores), τα κατάφερε αρκετά καλά μετά την ανακάλυψη ενός πλανήτη γεμάτου από ζωντανούς δεινοσαύρους εξαιρετικά παρόμοιους με αυτούς της προϊστορικής Γης. Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επιστημονικής έρευνας η DinoCorp, αποφάσισε ότι ο νέος πλανήτης ήταν το τέλειο μέρος για να διεξαχθεί το απόλυτο «μεγάλο κυνήγι». Για χρόνια, επέτρεπαν στους πλούσιους πελάτες τους να ταξιδεύουν στον πλανήτη και να κυνηγούν αυτό που διαφήμιζαν ως «το απόλυτο θήραμα για τον τέλειο κυνηγό». Με τους περισσότερους από τους ενδιαφερόμενους κυνηγούς να έχουν σκοτωθεί μετά από κάποια «ατυχή δυστυχήματα» η νέα επιχείρηση έχει μειωθεί δραματικά.

Έτσι αποφάσισαν να φέρουν το σόου στον δρόμο. Το project πήρε μήνες σχεδιασμού και το σχέδιο ήταν αρκετά εύκολο: Πάρτε ένα επιστημονικό μεταγωγικό αεροσκάφος και γεμίστε το με μία μεγάλη γκάμα ειδών δεινοσαύρων. Πηγαίνετέ το σε όλες τις αποικίες της Γης ως ένα ταξιδιωτικό σόου δρόμου με σκοπό να αυξήσουμε τα πολυπόθητα έσοδα ώστε να δοθεί νέα πνοή στην επιχείρηση κυνηγιού. Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο... ή σχεδόν.

Μετά από αρκετές επιτυχείς στάσεις, το μεταγωγικό σκάφος DinoCorp VII συνετρίβη στα προάστια της Crater City, μίας απομακρυσμένης γήινης αποικίας. Δεν υπήρξε επιτυχής επικοινωνία με το πλήρωμα του σκάφους. Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός βαριά οπλισμένου πράκτορα, ο οποίος έχει προσληφθεί από την προαναφερθείσα εταιρεία για να καταστρέψει την απειλή των δεινοσαύρων ή τουλάχιστον να το προσπαθήσει! Αν δεν σας αρέσει αυτός ο ρόλος υπάρχει και εναλλακτικός: Ο ρόλος ενός από τους δεινοσαύρους (σαρκοφάγους φυσικά) που κυνηγούν τους ανθρώπους και προασπίζουν την ελευθερία τους.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού σίγουρα θα αφήσουν ανικανοποίητους έως δυσαρεστημένους τους περισσότερους χρήστες. Οι χώροι/πίστες του παιχνιδιού είναι κυρίως εξωτερικοί και αρκετά μεγάλοι ώστε να δημιουργούν μία ευχάριστη αίσθηση άπλας σε σύγκριση με κλειστοφοβικές πίστες άλλων παιχνιδιών. Ο λόγος που το Cityscape μπορεί και έχει τόσο μεγάλες πίστες είναι το γεγονός ότι σχεδιάστηκε μόνο για PC.

Καλό είναι για το Cityscape να ορίσετε στα options κάποια υψηλή ανάλυση οθόνης, π.χ. 1280Χ1024 γιατί σε μεγάλες αναλύσεις τα γραφικά είναι αρκετά πιο φωτεινά και καθαρά χωρίς τα πιξελιάσματα των χαμηλότερων αναλύσεων. Αυτό, όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε, ισχύει φυσικά για όλα τα παιχνίδια και όχι μόνο για το συγκεκριμένο. To HUD βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης σας και σας παρέχει με μία πολύ απλή γραμμή πληροφοριών ένα πολύ εύχρηστο δείκτη ζωής, με τον οποίον θα μπορείτε με μία γρήγορη ματιά να δείτε πόσο πληγωμένος είναι ο χαρακτήρας σας. Στο κέντρο αυτής της γραμμής υπάρχουν τα όπλα και τα εναπομείναντα πυρομαχικά με έναν αριθμό. Δεξιά υπάρχει μία πυξίδα.

Τα μοντέλα των δεινοσαύρων είναι μάλλον χοντροκομμένα και κακοσχεδιασμένα, σίγουρα χειρότερα από αυτά ακόμα και του πρώτου Carnivores του 1998. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Το ίδιο ισχύει και για τα μοντέλα των ανθρώπων. Οι ουρανοί είναι μεν στατικοί αλλά σε αυτούς πετούν προϊστορικά πουλιά και υπάρχει ένα ωραίο εφέ σε ορισμένες πίστες σαν ομίχλη επάνω τους. Επίσης όμορφο εφέ είναι αυτό του ήλιου ο οποίος αν τον κοιτάξετε στην ευθεία σας τυφλώνει. Μία όμορφη λεπτομέρεια είναι ότι όταν παίζετε σαν δεινόσαυρος, στο κέντρο του HUD θα βλέπετε μόνιμα μία πιστή απεικόνιση του κρανίου του δεινοσαύρου τον οποίο ελέγχετε στη συγκεκριμένη πίστα.

Το animation είναι μετριότατο και η κίνηση των μοντέλων είναι σίγουρα πολύ κατώτερη από αυτήν της αυθεντικής σειράς Carnivores. Όπως θα περίμενε κανείς από έναν τίτλο χαμηλού κόστους δεν υπάρχουν καθόλου cutscenes στο παιχνίδι και απλά περνάτε από τη μία αποστολή στην επόμενη. Η απόδοση των εκρήξεων, της φωτιάς και του νερού είναι από τις χειρότερες που έχουμε δει σε games. Φαίνονται σαν να έχουν αποδοθεί σε δύο διαστάσεις!

Για τα συμβατικά πυροβόλα όπλα που διαθέτει το παιχνίδι δεν θα δείτε καθόλου κάλυκες να πέφτουν στο έδαφος. Πολλές φορές θα δείτε φαινόμενα clipping, δηλαδή θα δείτε πτώματα δεινοσαύρων να διαπερνούν διάφορες επιφάνειες όπως μεταλλικές μπάρες κ.ο.κ. Επίσης άσχημα φαίνεται και το ότι αρκετές φορές θα εξαφανίζονται πτώματα δεινοσαύρων μπροστά στα μάτια σας με ένα περίεργο glitch που τα πετάει προς τα πάνω!

Οι διαδρομές που έχετε να ακολουθήσετε, όπως απεικονίζονται στους χάρτες της κάθε πίστας, δεν είναι καθόλου σαφείς και εύκολα μπορεί κανείς να μπερδευτεί και να πάρει λάθος δρόμο. Επίσης τα Night και Dino Vision κουράζουν αρκετά τα μάτια, κάτι που αναφέρεται (ευτυχώς) στο manual του παιχνιδιού. Αξίζει να αναφερθεί αν και είναι λεπτομέρεια ότι δεν υπάρχει τρόπος να αυξομειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης. Πλην όμως έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει γίνει επίτηδες ώστε να χρησιμοποιεί ο παίκτης τα Night, Thermal και Dino Vision.

Τελειώνοντας με τα (ομολογουμένως) πολλά αρνητικά των γραφικών του Cityscape πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε ότι το frame rate πέφτει δραματικά σε ορισμένες περιπτώσεις άσχετα με το πόσο παλιό ή καινούργιο είναι το PC σας και άσχετα με την επιλεγμένη ανάλυση οθόνης. Ας δούμε όμως και τα θετικά των γραφικών. Πρώτο θετικό είναι ότι τα σημάδια από τις σφαίρες διαφέρουν ανάλογα με το όπλο και μένουν στην επιφάνεια για λίγη ώρα. Όμορφο είναι και το οπτικοακουστικό εφέ της εναλλαγής μεταξύ των διαφόρων μενού του παιχνιδιού. Τελειώνοντας με τα γραφικά πρέπει να πούμε ότι μοιάζουν ιδιαίτερα φτωχά για το 2002 (χρονιά κυκλοφορίας) και ότι είναι χειρότερα ακόμα και από το πολύ παλιό πρώτο Carnivores!


Ήχος


Με τον ήχο του παιχνιδιού μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε. Υπάρχει μουσική υπόκρουση αλλά όχι για όλες τις πίστες και η μουσική κυρίως μπαίνει σε στιγμές όπου αυξάνεται η αγωνία ή ο κίνδυνος. Το μουσικό χαλί του κεντρικού μενού είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια και πραγματικά ενδιαφέρον. Πρόκειται για κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής και στο τέλος του ακούγεται ένας μεγάλος δεινόσαυρος να βρυχάται. Υπάρχουν πλούσια ηχητικά εφέ περπατήματος για όλες τις επιφάνειες, και τα εφέ περπατήματος των δεινοσαύρων διαφέρουν ανάλογα με το βάρος/μέγεθος του είδους και εντυπωσιάζουν.

Ο ήχος του Cityscape καταφέρνει να δημιουργήσει ρεαλιστική ατμόσφαιρα τρόμου και πραγματικά σε αρκετές αποστολές θα τα χρειαστείτε! Οι ήχοι των δεινοσαύρων ακούγονται δυνατά (ειδικά των πιο μεγαλόσωμων) αλλά σε αντίθεση οι ήχοι των όπλων ακούγονται λίγο υπόκωφοι και δεν πείθουν και πολύ. Οι ήχοι φύσης/πόλης επίσης είναι εντυπωσιακοί. Μια ωραία λεπτομέρεια είναι οι ήχοι που ακούγονται από τους ασυρμάτους των ανθρώπων αν και το voice acting σε αυτούς είναι πολύ μέτριο.

Συνολικά ο ήχος του Cityscape είναι από τα μεγάλα ατού του παιχνιδιού και οι περισσότεροι από εσάς θα τρομοκρατηθείτε αρκετές φορές. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος κάθε παιχνιδιού που περιέχει δεινοσαύρους, νομίζω.


Gameplay – Χειρισμός


Ο χειρισμός του Cityscape συγκαταλέγεται στους ευκολότερους και απλούστερους που έχουμε δει σε FPS. Ειδικά όταν παίζετε ως δεινόσαυρος τα πλήκτρα που θα χρησιμοποιήσετε είναι ελάχιστα. Για να ανανεώσετε την ζωή σας ως Dino, απλά θα πρέπει να φάτε λίγο κρέας από ένα οποιοδήποτε πτώμα είτε ανθρώπου είτε δεινοσαύρου. Αν έχετε πληγωθεί πολύ τότε θα χρειαστείτε περισσότερες μπουκιές.

Ως agent τώρα θα πρέπει να αναζητήσετε τα health packs τα οποία ανανεώνουν τη ζωή σας με τη μία στο πλήρες, όσο βαριά τραυματισμένος κι αν είστε. Εκτός των health packs υπάρχουν και τα ammo packs, τα οποία όμως δεν ανανεώνουν πάντα στο πλήρες τα πυρομαχικά σας. Αυτό δεν πρέπει όμως να σας ανησυχήσει αφού θα βρείτε διασκορπισμένα πάρα πολλά ammo packs, σε αντίθεση με τα κατά πολύ σπανιότερα health packs.

Με το πλήκτρο tab, ή με όποιο αντίστοιχο ορίσετε εσείς, εμφανίζεται σε σύντομο κείμενο ο στόχος της κάθε αποστολής και ως Dino και ως Agent. Χάρτες υπάρχουν σε όλες τις αποστολές και αν υπάρχει στον χάρτη κάποιο τελικό σημείο στο οποίο πρέπει να πάτε (συνήθως στις agent αποστολές), αυτό θα εμφανίζεται ως πράσινο στοχάκι πάνω στον κάθε χάρτη. Κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι το παιχνίδι δεν διαθέτει επίπεδα δυσκολίας. Απλά όσο προχωράτε τις πίστες/αποστολές τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα. Υπάρχει δηλαδή κλιμακούμενη δυσκολία στο παιχνίδι. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα αρνητικό αφού φαίνεται να βοηθάει το gameplay.

Τα μενού του παιχνιδιού είναι καλά οργανωμένα και εύκολα γίνονται κατανοητές οι διάφορες επιλογές αλλά παρόλα αυτά υπάρχει ένα μικροπρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, είναι δύσκολο να ρυθμίσεις τα κουμπιά με βάση τις προτιμήσεις σου. Κι αυτό γιατί ο χρόνος που σου δίνει το σύστημα για να ορίσεις το κάθε πλήκτρο είναι πολύ μικρός. Παρά ταύτα με λίγη επιμονή δεν θα σας είναι υπερβολικά δύσκολο να ορίσετε τελικά τα επιθυμητά πλήκτρα εντολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν επιλέξετε να παίξετε ως agent, θα συναντήσετε μεγαλύτερη δυσκολία γενικά, κάτι που είναι λογικό να έχει σχεδιαστεί έτσι. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι οι δεινόσαυροι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τη φύση για μάχες σε σύγκριση με τους αργοκίνητους ανθρώπους… Ως Dino, οι αποστολές είναι κατά γενική ομολογία εύκολες, με εξαίρεση λίγες από τις τελευταίες. Μια έξυπνη λειτουργία του Cityscape είναι το chapter mode. Μέσω αυτού, σας δίνεται η δυνατότητα να ξαναπαίξετε τις αποστολές που έχετε ολοκληρώσει ξανά είτε ως Dino, είτε ως Agent. Επίσης μπορείτε να παίζετε παράλληλα το Cityscape ως Dino και Agent αφού το παιχνίδι κρατάει την πρόοδό σας και στα δύο αυτά modes.

Ένα στοιχείο όμως που δείχνει μια κάποια προχειρότητα και βιασύνη εκ μέρους των σχεδιαστών είναι το εξής: Οι πίστες ως Dino ή Agent είναι ακριβώς οι ίδιες και αυτό αφαιρεί από το παιχνίδι. Θα ήταν πολύ εντυπωσιακότερο να υπάρχουν διαφορετικές πίστες/αποστολές για κάθε είδος παιξίματος και θα έδινε άλλον αέρα στο παιχνίδι. Παίζοντας ως δεινόσαυρος, από όσο μεγάλο ύψος και αν πέσετε δεν τραυματίζεστε καθόλου κάτι που δεν ισχύει όταν παίζετε σαν πράκτορας. Αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα ρεαλιστικό, αλλά μπορούμε να το καταχωρήσουμε ως θετικό στοιχείο, αφού βοηθάει το gameplay κάνοντάς το ευκολότερο.

Στο manual του παιχνιδιού εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα οι επιστημονικά έγκυρες πληροφορίες που παρέχονται για το κάθε, υπαρκτό στην πραγματικότητα, είδος δεινοσαύρου που θα συναντήσετε. Γενικά οι δημιουργοί επέλεξαν να μας δείξουν ψαγμένα και πιο σύγχρονα ανακαλυφθέντα είδη δεινοσαύρων αντί των κλασικών. Αυτό ίσως να απογοητεύσει κάποιους αλλά πολλοί παίκτες είμαι σίγουρος ότι θα το βρουν ενδιαφέρον. Κάθε δεινόσαυρος κινείται με διαφορετικό τρόπο και ταχύτητα με τα πιο επικίνδυνα να είναι τα μεσαίου μεγέθους είδη.

Εδώ πρέπει να μιλήσουμε λίγο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτή είναι μάλλον μέτρια αφού οι δεινόσαυροι σας επιτίθενται όλοι κατά μέτωπο μόλις σας αντιληφθούν και δεν λειτουργούν σαν ομάδα ούτε κάνουν ελιγμούς για να σας αιφνιδιάσουν. Οι άνθρωποι είναι λίγο εξυπνότεροι αφού όταν είναι πολλοί μαζεμένοι σας επιτίθενται με τα όπλα τους κρατώντας πάντα μία απόσταση από τα νύχια σας. Όταν είναι μόνοι τους αμύνονται υποχωρώντας και ρίχνουν πολύ λιγότερες βολές εναντίον σας. Νομίζω ότι γενικότερα η νοημοσύνη των agents μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική αλλά αυτή των Dinos σίγουρα απογοητεύει.

Επίσης όταν σκοτώνεις ή πυροβολείς κάποιον δεινόσαυρο και κοντά υπάρχει κάποιος δεύτερος αυτός δεν θορυβείται καθόλου από τον ήχο του όπλου. Να σημειωθεί εδώ ότι όλα τα όπλα είναι θορυβώδη και το παιχνίδι δεν διαθέτει καθόλου στοιχεία stealth. Επιπλέον, αν ρίξετε σε κάποιον δεινόσαυρο και η βολή σας πέσει πολύ κοντά του αλλά δεν τον βρει, τότε αυτός παραμένει απαθής και δεν σας κυνηγάει. Αν τώρα εκραγεί κάποια grenade δίπλα σε agent (παίζοντας ως Dino) τότε ο agent δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την έκρηξη, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο!

Τα gadgets που έχετε στη διάθεσή σας ως άνθρωπος είναι δύο: Η νυχτερινή όραση, που δεν έχει μπαταρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς άγχος χρόνου και η ακόμα χρησιμότερη θερμική όραση. Η θερμική όραση σε αντίθεση με την νυχτερινή λειτουργεί με μπαταρία η οποία φορτίζει σχετικά γρήγορα όταν είναι απενεργοποιημένη. Το gadget για τους Dinos είναι ένα: Η λεγόμενη Dino Vision. Αυτή η έξυπνα σχεδιασμένη λειτουργία λειτουργεί όπως είναι φυσικό χωρίς περιορισμό και προσομοιώνει τόσο την νυχτερινή όσο και την θερμική αντίστοιχη όραση του agent.

Το πλήκτρο Walk/Run λειτουργεί ως toggle αλλά το ίδιο δυστυχώς δεν ισχύει για το Down/Duck. Μια μικρή απροσεξία εδώ από την Sunstorm.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τα αρνητικά του Gameplay. Το πρώτο bug είναι ότι το use key συχνά δεν αποκρίνεται στις εντολές του χρήστη με την πρώτη και θα χρειαστεί να επιμείνετε για να πιάσει. Το παιχνίδι έχει επίσης χρονοβόρα loading αν και βέβαια το πρόβλημα αυτό σχεδόν δεν γίνεται αντιληπτό σε μοντέρνα PC. Ίσως το σοβαρότερο bug, που θα σας θυμίσει έντονα το Carnivores 1, είναι ότι οι δεινόσαυροι πολλές φορές κολλάνε σε ένα σημείο μέσα στην πίστα και ξεκολλάνε μόνο αν θορυβηθούν ή τους πυροβολήσετε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γεμιστήρες δεν υπάρχουν για τα όπλα και ότι αυτά ρίχνουν μέχρι να μηδενιστεί ο αριθμός των πυρομαχικών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν υπήρχαν γεμιστήρες, το παιχνίδι έτσι όπως είναι φτιαγμένο, θα ήταν υπερβολικά δύσκολο. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό το στοιχείο είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά σίγουρα αφαιρεί από τον ρεαλισμό του τίτλου. Άλλη αρκετά σοβαρή ιδιοτροπία του Cityscape είναι η απουσία save system. Είναι αδύνατον να σώσεις την πρόοδό σου μέσα σε μια αποστολή και το παιχνίδι σώζει αυτόματα μόνο κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία αποστολή. Αυτό είναι όντως παράξενο για ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για PC. Ίσως όμως και να έγινε σκόπιμα για να μην καταστεί το παιχνίδι υπερβολικά εύκολο. Πάντως σίγουρα είναι εκνευριστικό για τους περισσότερους χρήστες.

Οι εναλλαγές μεταξύ των δύο όπλων που σας επιτρέπεται να επιλέξετε πριν κάθε αποστολή είναι αρκετά αργές και αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ζωή σε μερικές περιπτώσεις. Μιλώντας για τα όπλα, οι δέκα σφαίρες του Sniper Rifle είναι πολύ λίγες για τα δεδομένα του gameplay, αλλά ευτυχώς τα ammo packs όπως προανέφερα υπόσχονται να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Τέλος, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων όπλων είναι αρκετά μικρός και έτσι πάντα θα αισθάνεστε ότι το οπλοστάσιό σας είναι φτωχό.

Κάτι που με ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό είναι ότι πολλές φορές παίζοντας ως Dino κυρίως, είσαι αναγκασμένος να χτενίζεις εξονυχιστικά τις πίστες για να σκοτώσεις τον τελευταίο agent. Άλλο ενοχλητικό είναι ότι δεν υπάρχουν τερματισμοί σε μορφή βίντεο. Ο τερματισμός είναι απλώς μία στατική, αλλά όμορφη εικόνα, με την συνοδεία μουσικής και των credits.

Καιρός όμως να ασχοληθούμε και με τα τεχνικά προβλήματα του Cityscape. Συγκεκριμένα, σας συμβουλεύω να μην πειράξετε καθόλου τις ρυθμίσεις των γραφικών, πέρα από την ανάλυση οθόνης γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορείτε να μπείτε καν στο παιχνίδι. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο η μόνη λύση είναι να απεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε εκ νέου όλο το παιχνίδι. Επίσης, αν τρέχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις συσκευές ήχου στο background των Windows, τότε ενδέχεται να χάσετε εντελώς τον ήχο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε restart όλο το παιχνίδι. Συνεπώς σας συνιστώ να παίζετε το παιχνίδι χωρίς άλλες εφαρμογές ανοιχτές στα Windows αν σας είναι εύκολο.

Το καλό είναι ότι όλα τα πιθανά τεχνικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το Cityscape αναφέρονται εκτενώς στο Readme αρχειάκι μαζί με τις ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές λύσεις τους. Τελειώνοντας με το gameplay πρέπει να αναφερθούμε και στο πολύ ενδιαφέρον multiplayer του Cityscape.

Το Cityscape μπορεί να παιχθεί σαν multiplayer με όλους τους δυνατούς τρόπους. Δηλαδή ελεύθερα ψάχνοντας για servers (εξυπηρετητές) online, μέσω Gamespy, μέσω TCP/IP πρωτοκόλλου ή μέσω τοπικού δικτύου LAN (π.χ. σε Internet Café). Τα game modes είναι τα εξής:

·         Cooperative Agents: Σε αυτό τον τύπο παιχνιδιού παίζουν ως agents συνεργατικά έως 8 παίκτες ταυτόχρονα και τις 20 αποστολές του Single Player, εναντίον των δεινοσαύρων που ελέγχει ο υπολογιστής.
·         Cooperative Dinosaurs: Έως 8 δεινόσαυροι παίζουν τις 20 αποστολές του Single Player συνεργατικά εναντίον των agents που ελέγχει ο υπολογιστής.
·         Deathmatch: Έως 16 παίκτες, άνθρωποι και δεινόσαυροι μάχονται ελεύθερα μεταξύ τους σε 10 συνολικά διαθέσιμες ειδικές πίστες.
·         Team Cooperative: Έως 16 παίκτες παίζουν ως agents ή dinos. Ο σκοπός (objective) της κάθε αποστολής για κάθε ομάδα αναγράφεται στην αρχή της πίστας. Κάθε ομάδα πρέπει να ολοκληρώσει το εκάστοτε objective για να κερδίσει.
Το multiplayer κομμάτι του Cityscape είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και υπόσχεται πολλές ώρες ξέφρενης διασκέδασης. Αποτελεί το μεγάλο, όπλο και ατού του τίτλου αφού είναι πρωτοποριακό. Το άσχημο είναι ότι τόσα χρόνια μετά το 2002, δεν θα βρείτε κανέναν διαθέσιμο server για να το απολαύσετε online, αλλά μπορεί ακόμα να παιχτεί σε τοπικό δίκτυο LAN. Στο Gamespy δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα παίκτες μιας και δεν έγινα ποτέ συνδρομητής.


Συμπεράσματα


Το Carnivores: Cityscape είναι ένα παιχνίδι μέτριο σε ποιότητα κυρίως λόγω των εντελώς ξεπερασμένων σε τεχνολογία και προβληματικών γραφικών του. Παρόλα αυτά έχει και αρκετά καλά στοιχεία όπως τον ήχο, τη μουσική και το πολύ ενδιαφέρον multiplayer του. Ο χειρισμός του είναι πολύ εύκολος και αυτό σίγουρα είναι θετικό για κάθε παιχνίδι. Το gameplay του όμως, με την μετριότατη Τ.Ν. και κάποιες αστοχίες, άφηνε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγός εταιρεία δεν έβγαλε ποτέ κάποιο patch για το παιχνίδι, το οποίο και θα μπορούσε να λύσει αρκετά υπαρκτά bugs και μικροπροβλήματα.

Ίσως ο λόγος που δεν έβγαλαν patch να ήταν οι χαμηλές πωλήσεις που ενδεχομένως να σημείωσε το Cityscape. Παρά όλες τις τεχνικές του αδυναμίες το Cityscape καταφέρνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τρόμου κυρίως μέσω του πολύ καλού ήχου. Αυτό αναμφισβήτητα συνιστά επιτυχία στον στόχο του. Για να τρέξετε το παιχνίδι σε Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία συμβατότητας με Windows XP. Αν το κάνετε αυτό θα απολαύσετε το Cityscape χωρίς σοβαρά προβλήματα. Απλά θυμηθείτε να μην πειράξετε καθόλου τα options των γραφικών για να μην σας μπλοκάρει το παιχνίδι. Αλλάξτε μόνο την ανάλυση οθόνης αν δεν σας βολεύει η προεπιλεγμένη. Αυτό ευτυχώς επιτρέπεται!

Συστήνω ανεπιφύλακτα το Carnivores: Cityscape σε όλους τους φίλους της παλιάς σειράς Carnivores και σε όλους τους λάτρεις της φυσικής ιστορίας. Απλά πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο εν λόγω τίτλος είναι αρκετά πιο πρόχειρα φτιαγμένος και χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με την προαναφερθείσα σειρά. Όσοι δεν γνωρίζουν την παλιά σειρά Carnivores και δεν δείχνουν γενικά ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους και την προϊστορία του πλανήτη μας, νομίζω ότι δεν θα έχουν ενδιαφέρον για το Cityscape. Η απόφαση δική σας…


Θετικά


·         Πολύ καλός ήχος και μουσική
·         Ατμόσφαιρα τρόμου
·         Ενδιαφέρον και πλούσιο multiplayer
·         Μεγάλες πίστες
·         Απλούστατος και ξεκούραστος χειρισμός
·         Καλά οργανωμένα και εύληπτα μενού
·         Παίζετε ως άνθρωπος ή δεινόσαυρος
·         Το Chapter Mode
·         Τα Vision Gadgets


Αρνητικά


·         Ξεπερασμένα και προβληματικά γραφικά
·         Σχετικά μικρή διάρκεια single player
·         Απουσία cutscenes
·         Κάποια bugs και μικροπροβλήματα
·         Ίδιες πίστες ως Dino και Agent
·         Μετριότατη Τεχνητή Νοημοσύνη


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7,4/10


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου