Top Spin

Το τένις στα καλύτερά του


  



Είδος: Εξομοιωτής Αθλήματος
Πλατφόρμα: PC, Xbox, PS2
Εκδότης: Atari
Ανάπτυξη: PAM (Power And Magic) Development
Παίκτες: Single Player, Multiplayer (μόνο μέσω Gamespy)
Έτος κυκλοφορίας: 2003
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 98/Me/2000/XP/Vista/7/10
Επεξεργαστής: Intel/AMD 1 GHz
Μνήμη: 256 MB
Σκληρός δίσκος: 1,7 GB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: Nvidia GeForce 3 (64 MB)/ATI Radeon 8500 (64 MB)
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 9
DirectX: 9.0
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
4x CD-ROM Drive


Εισαγωγή


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ασχολείστε ή έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το τένις μιας και θεωρώ δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αθλήματα. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι δεν θα έχετε ιδέα, ή θα θυμάστε μόνο την πανέμορφη Anna Kournikova ή ακόμα χειρότερα θα το έχετε στα μαύρα κατάστιχα του αθλητισμού λόγω της υπαρκτής προκατάληψης ότι το τένις είναι άθλημα των πλουσίων και όχι του λαού.

Ως υπέρμαχος του εν λόγω σπορ θα σας αποδείξω στο τέλος του παρόντος review, το γιατί αυτή η παλιά προκατάληψη που επιβιώνει μέχρι και σήμερα, δεν ισχύει. Κατ’ αρχάς και πριν προχωρήσω στην ανάλυσή μου δηλώνω ότι εξασκούμαι καιρό τώρα στο τένις και ότι είμαι γνώστης του αντικειμένου οπότε και θα μπορέσω να κρίνω και καλύτερα το παιχνίδι.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι τα πιο εντυπωσιακά που έχετε δει σε παιχνίδι τένις. Είναι προσεγμένα, λεπτομερή αν και όχι τέλεια παντού. Το animation των χαρακτήρων είναι απλά εξαιρετικό και πολύ καλοδουλεμένο. Οι κινήσεις των παικτών είναι λες και είναι παρμένες από επαγγελματίες τενίστες και πραγματικά με εντυπωσίασαν πάρα πολύ. Μία εκπληκτική λεπτομέρεια στα γραφικά είναι ότι πάνω στο πλέγμα της κάθε ρακέτας θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε το λογότυπο/σήμα με το οποίο βάφονται (με ειδικά χρώματα και διαδικασία βαφής) οι ρακέτες από τις εταιρίες.

Παραδείγματος χάριν, αν η ρακέτα είναι της Wilson, τότε θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε το χαρακτηριστικό “W”. Ακριβώς όπως στην πραγματικότητα δηλαδή! Επίσης κάτι που με εντυπωσίασε πάρα πολύ είναι ότι για τα μεγάλα ονόματα του τένις, όπως ο Ελληνοαμερικανός 2ος καλύτερος παίκτης όλων των εποχών (μετά τον Roger Federer), Pete Sampras, οι δημιουργοί έχουν αντιγράψει το στυλ παιξίματος και της ιδιαίτερες κινήσεις τους με αξιοθαύμαστη προσοχή στη λεπτομέρεια. Πραγματικά είναι σαν να βλέπετε τα μεγάλα αστέρια του Τένις να παίζουν στην οθόνη του υπολογιστή σας!

Τα διαθέσιμα γήπεδα στο παιχνίδι είναι πραγματικά πάρα πολλά. Είναι όλα πανέμορφα με πλούσια χρώματα και γεμάτα όμορφες λεπτομέρειες όπως καθίσματα για το κοινό ή τον διαιτητή και πεσμένα χρησιμοποιημένα μπαλάκια. Το μόνο αρνητικό που εντόπισα είναι οι θεατές, οι οποίοι φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί πρόχειρα αν και η κίνησή τους είναι πολύ αληθοφανής. Π.χ. όταν τελειώνει ένας πόντος σηκώνονται πάνω και χειροκροτούν. Σαν σύνολο τα γραφικά είναι πολύ όμορφα και σίγουρα αποτελούν ένα ατού του παιχνιδιού, ίσως και το μεγαλύτερο.


Ήχος


Ο ήχος του παιχνιδιού κινείται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα γραφικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός. Τα ηχητικά εφέ είναι εντυπωσιακά αφού τα χτυπήματα των ρακετών ακούγονται πολύ αληθοφανή όπως και το τρίξιμο των παπουτσιών. Αυτό που εντυπωσιάζει πολύ είναι ο τρόπος που ακούγονται τα χτυπήματα της ρακέτας και ο οποίος αλλάζει ανάλογα με το γήπεδο. Επίσης εντυπωσιακές είναι και οι φωνές των θεατών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με το πώς παίχτηκε ο κάθε πόντος και δίνουν μία πολύ ρεαλιστική και όμορφη νότα στο παιχνίδι.

Ο λόγος για τον οποίο ο ήχος δεν παίρνει άριστα είναι το ότι δεν ακούγονται καθόλου οι φωνές των παικτών όταν μιλούν. Αυτό σημαίνει ότι θα βλέπετε τους παίκτες να μιλούν ή να φωνάζουν αλλά δεν θα ακούτε απολύτως τίποτα, κάτι που μου φάνηκε πολύ πρόχειρο.

Επίσης δεν ακούγονται καθόλου οι φωνές των παικτών όταν χτυπούν το μπαλάκι. Όσοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει έναν αγώνα τένις θα ξέρετε ότι μετά από κάποια ώρα οι παίκτες λόγω κούρασης φωνάζουν σε κάθε χτύπημα. Στο Top Spin δεν θα ακούτε τίποτα. Γενικά ο ήχος είναι ικανοποιητικός με εξαίρεση τις προαναφερθείσες λεπτομέρειες που σίγουρα ενοχλούν.


Gameplay – Χειρισμός


Πριν αρχίσετε το παιχνίδι, θα δείτε μία καρτέλα, από την οποία ρυθμίζετε τα χειριστήρια για το παιχνίδι, τις επιλογές των γραφικών και τη γλώσσα των μενού. Στην καρτέλα των χειριστηρίων μπορείτε να ρυθμίσετε μέχρι και 4 παίκτες στην περίπτωση που θέλετε να παίξετε διπλό. Εγώ δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα με το απλό gamepad που έχω και δεν πρέπει ούτε εσείς να έχετε πρόβλημα.

Η καρτέλα των γραφικών σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάλυσης και την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κάποιων εφέ, όπως σκιές και anti-aliasing. Σας προτείνω να ρυθμίσετε την ανάλυση οθόνης στην 1280Χ1024 ή μεγαλύτερη ώστε να απολαύσετε τα γραφικά στην μέγιστη ευκρίνεια.

Μετά από αυτή την εισαγωγική καρτέλα και αφού πατήσετε play μπαίνετε στο εισαγωγικό βίντεο του παιχνιδιού κατόπιν φυσικά της προβολής των σχετικών εταιρειών. Το εισαγωγικό βίντεο, που είναι μάλλον μεγάλο σε διάρκεια δείχνει κάποιες αναμετρήσεις με μουσικό φόντο hard rock. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό και ελκυστικό βίντεο που σας κάνει να θέλετε να παίξετε το παιχνίδι ακόμα και αν δεν είστε σχετικός/η με το άθλημα.

Μετά το βίντεο περνάτε στο κυρίως μενού του παιχνιδιού όπου οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.
Πρώτη επιλογή είναι το exhibition ή αλλιώς ένα γρήγορο ματς ανδρών ή γυναικών που θα παιχτεί σε όποιο γήπεδο επιλέξετε, για όσα σετ και game επιλέξετε και φυσικά μονό ή διπλό.

Δεύτερη επιλογή είναι το career από όπου αφού φτιάξετε το δικό σας παίκτη/ρια θα προσπαθήσετε να γίνετε το νούμερο ένα στον κόσμο του τένις. Εδώ θα πρέπει να σταθώ στο σύστημα διαμόρφωσης του παίκτη σας το οποίο είναι πολύ καλοδουλεμένο και εντυπωσιακό.

Ξεκινάτε επιλέγοντας το φύλο και συνεχίζετε με το DNA, δηλαδή την φυλή ή το χρώμα, από λευκούς μέχρι μαύρους και ασιάτες. Για κάθε διαφορετικό DNA θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους προσώπου τους οποίους και θα παραμετροποιήσετε στη συνέχεια.

Αφού επιλέξετε το DNA και το αρχικό πρόσωπο, θα σας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξετε τον παίκτη όπως τον θέλετε, διαμορφώνοντας με μεγάλη ακρίβεια το πρόσωπο και το σώμα του καθώς και προσθέτοντας σκουλαρίκια και άλλα αξεσουάρ. Αφού τελειώσετε με τον παίκτη σας, θα μεταφερθείτε στο τελικό μενού πριν την αρχή της καριέρας. Εκεί θα αποφασίσετε αν θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, το στυλ του σερβίς καθώς και την ειδικότητα του παίκτη. Οι διαθέσιμες ειδικότητες είναι, άμυνα, δύναμη και τεχνική.

Κατόπιν περνάτε στον χάρτη (world map). Από εκεί και πέρα έχετε τις εξής επιλογές: Coaches houses, sponsors, tournaments, sport shops, salons και airports.

Στα coaches houses θα έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τις δυνάμεις σας σε συγκεκριμένα χτυπήματα (όποια εσείς επιλέξετε). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας περιορισμός στο πόσες κινήσεις μπορείτε να τελειοποιήσετε. Ο περιορισμός αυτός ονομάζεται stars.

Τα stars είναι δεκατέσσερα σύνολο. Εσείς θα επιλέξετε που θα τα ξοδέψετε ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που σας αρέσει. Με αυτόν τον περιορισμό αποφεύγεται η δυνατότητα δημιουργίας του τέλειου παίκτη, κάτι που φυσικά ισχύει και στην πραγματικότητα αφού όλοι οι τενίστες έχουν τις αδυναμίες τους.

Η επιλογή sponsors σας παρέχει τη δυνατότητα επιλέγοντας έναν από τους πολλούς σπόνσορες να κερδίσετε επιπλέον χρήματα και ρουχισμό. Οι σπόνσορες σας βάζουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να ολοκληρώσετε για να σας τροφοδοτήσουν με χρήμα και εξοπλισμό.

Η επιλογή tournaments είναι όπως λέει και η λέξη η συμμετοχή σε διάφορα τουρνουά αρχίζοντας από τα μικρότερα και φτάνοντας στα περιβόητα grand slam.

Όσον αφορά τις επιλογές tournaments και coaches η πρόσβαση του παίκτη είναι σταδιακή ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.
Η επόμενη επιλογή είναι τα sport shops. Εκεί θα βρείτε εξοπλισμό, ρουχισμό και ρακέτες όλων των τιμών.

Περνώντας στην επιλογή salons, θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε το κούρεμά σας, το ξύρισμά σας καθώς και το χρώμα των ματιών!
Τα airports είναι φυσικά αεροδρόμια που σας επιτρέπουν να μεταφέρεστε μεταξύ των ηπείρων, όπου θα βρείτε διαφορετικά coaches houses, tournaments κ.τ.λ.

Εκτός από το χάρτη υπάρχει και το μενού Nexus. Το nexus, σας δίνει τις επιλογές: scrapbook, rankings, player sheet, sport bag, player stats, world map, options, quit.

To scrapbook έχει τις επιλογές trophy room και status checklist. Μέσα από το trophy room θα δείτε όλα τα αξεσουάρ που έχετε κερδίσει μέχρι τώρα. Στο status θα βρείτε όλα τα κατορθώματά σας καθώς και αυτά που πρέπει να κάνετε για να αυξηθεί η θέση σας στην παγκόσμια κατάταξη.

Το Rankings σας λέει σε ποια θέση από τις 100 στην παγκόσμια κατάταξη είστε.
Το player sheet σας δείχνει το ύψος σας, το βάρος σας, τα ταλέντα σας και τις ειδικότητές σας. Επίσης σας λέει πόσα χρήματα έχετε στη διάθεσή σας.
Στο sport bag θα βρείτε όλων των εξοπλισμό που έχετε κερδίσει από τους χορηγούς ή έχετε αγοράσει από τα sport shops.

Στο player stats θα δείτε ένα σύνολο των αγώνων που έχετε κερδίσει, παρατηρώντας σε ποιους τομείς επιδέχεστε βελτίωση. Με το world map επιστρέφετε στο χάρτη. Με το options ρυθμίζετε τις επιλογές ήχου. Με το quit φεύγετε από το career mode και επιστρέφετε στο εισαγωγικό μενού του παιχνιδιού.

Τρίτη επιλογή είναι το custom tournaments όπου και μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας τουρνουά, σε όποιο γήπεδο θέλετε, με όσους παίκτες και γύρους θέλετε και μονό ή διπλό παιχνίδι. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι και στα custom tournaments αλλά και στο career, δεν υπάρχει δυνατότητα save στη μέση ενός τουρνουά.

Αυτό είναι πολύ αρνητικό γιατί σας αναγκάζει να παίζετε μέχρι να τελειώσει το κάθε τουρνουά και μπορεί να μην έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να παίξετε για τόση πολλή ώρα. Προφανώς το σφάλμα αυτό οφείλεται στο ότι το παιχνίδι είχε αρχικά σχεδιαστεί για τις κονσόλες και όχι για τον υπολογιστή. Όφειλε όμως η εταιρεία παραγωγής να το προσέξει αφού αποφάσισε να μεταφέρει το παιχνίδι στους υπολογιστές.

Τέταρτη επιλογή είναι το multiplayer από όπου θα συνδεθείτε στο internet για να παίξετε με τους διαδικτυακούς σας φίλους.

Πέμπτη επιλογή είναι το options όπου θα ρυθμίσετε τον ήχο και τη μουσική καθώς και το αν η ταχύτητα του σερβίς θα μετριέται σε χιλιόμετρα ή μίλια ανά ώρα. Επίσης στα options θα βρείτε και τα κλασικά credits.

Αυτά είναι όλα τα μενού του παιχνιδιού και όπως καταλάβατε πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο και περίπλοκο μενού.

Τελειώνοντας με τα μενού περνάμε στον χειρισμό μέσα στο γήπεδο. Ο χειρισμός αποτελείται από έξι βασικά κουμπιά που αντιστοιχούν στα έξι βασικά χτυπήματα στο τένις.

Το πρώτο κουμπί είναι το safe shot που είναι ένα μέτριας δύναμης και απόλυτα ελεγχόμενο χτύπημα. Εάν πατήσετε αυτό το κουμπί θα είστε σίγουροι πως δεν θα στείλετε τη μπάλα στο φιλέ ή εκτός των ορίων του γηπέδου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να κερδίσετε πόντο με αυτό το χτύπημα καθώς για όση περισσότερη ώρα το κρατάτε πατημένο πριν το χτύπημα, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η μπαλιά σας.
Το δεύτερο κουμπί είναι το slice shot όπου σας επιτρέπει να κάνετε ένα απόλυτα ελεγχόμενο slice.

Τρίτο κουμπί είναι το risk shot όπου θα πραγματοποιήσετε ένα πολύ δυνατό αλλά και πολύ ριψοκίνδυνο χτύπημα. Το γιατί είναι ριψοκίνδυνο θα το καταλάβετε όταν δείτε τη μπάρα ακρίβειας που θα εμφανιστεί μόλις πατήσετε το κουμπί αυτό. Για να είναι επιτυχημένο το χτύπημα αυτό πρέπει να καταφέρετε να αφήσετε το κουμπί όταν η μπάρα δείχνει το κέντρο. Αλλιώς η μπαλιά σας θα καταλήξει εκτός ορίων ή στο φιλέ.

Το risk shot σχετίζεται και με μία άλλη μπάρα δεξιά και αριστερά της οθόνης του γηπέδου. Αυτή η μπάρα είναι το ITZ. Το ΙΤΖ ανεβαίνει όταν πετυχαίνετε winner ή άσσο. Όταν τι ΙΤΖ αρχίζει να αναβοσβήνει τότε το risk shot γίνεται αρκετά ευκολότερο να επιτευχθεί. ITZ έχετε εσείς αλλά και ο αντίπαλός σας. Κατά κανόνα το ΙΤΖ ανεβαίνει όταν κερδίζετε πόντους και κατεβαίνει όταν χάνετε.

Τέταρτο κουμπί είναι το lob. Όπως λέει και η λέξη με το lob κάνετε μία λόμπα, την οποία όμως πρέπει να προσέξετε να μη βγάλετε εκτός ορίων γηπέδου.

Πέμπτο κουμπί είναι το Top Spin όπου θα κάνετε ένα χτύπημα Top Spin απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές. Έκτο και τελευταίο είναι το κουμπί drop shot όπου έχει όπως και το risk shot μπάρα ακριβείας και είναι εξίσου ριψοκίνδυνο.

Εκτός από αυτά τα έξι κουμπιά υπάρχουν και τα κουμπιά συμπεριφοράς. Αυτά είναι δύο κουμπιά που σας επιτρέπουν να κάνετε τον παίκτη σας να αντιδράσει θετικά ή αρνητικά μετά από έναν παιγμένο πόντο. Αυτό δεν έχει καμία σημασία για την εξέλιξη του παιχνιδιού αλλά έχει προστεθεί ως στοιχείο αληθοφάνειας.

Όλα τα προαναφερθέντα κουμπιά πλην της λόμπας και του drop shot χρησιμοποιούνται και στο σερβίς.

Συμπερασματικά, ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά περίπλοκος και πρέπει να πω ότι θα σας πάρει λίγο καιρό μέχρι να τον συνηθίσετε και να αρχίσετε να απολαμβάνετε το παιχνίδι.

Όλα αυτά όμως τα κουμπιά προσθέτουν τελικά πολύ στην αληθοφάνεια και το ρεαλισμό του παιχνιδιού και είναι απαραίτητα για ένα τόσο πλούσιο άθλημα όπως το τένις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν και με παίδεψε αρκετά ο χειρισμός είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτόν και πιστεύω ότι κάνει το παιχνίδι πιο απολαυστικό.


Συμπεράσματα


Το Top Spin είναι ένα αρτιότατο και πολύ απολαυστικό παιχνίδι που θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης. Αυτό που λείπει από το Top Spin είναι το πάθος. Κατά τα άλλα είναι πολύ καλοδουλεμένο. Είναι σίγουρα καλύτερο από το Virtua Tennis. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι είναι συμβατό με τα windows 10 64-bit χωρίς να χρειάζεται να το τρέξετε σε λειτουργία συμβατότητας (compatibility mode). Εάν έχετε ασχοληθεί με το εν λόγω άθλημα αγοράστε το οπωσδήποτε. Θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα.

 

Λίγα λόγια για το Τένις


Η ιστορία του τένις δείχνει ότι ξεκίνησε ως άθλημα των πλουσίων και μάλιστα συγκεκριμένα των βασιλιάδων της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το τένις όμως έχει αλλάξει πολύ στη διάρκεια της ιστορίας του. Σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί άθλημα της μεσαίας τάξης.

Το κόστος του εξοπλισμού είναι σχετικά χαμηλό, αφού μπορείτε να βρείτε μία καλή, επώνυμη ρακέτα σε τιμές που σήμερα ξεκινούν από τα 50 περίπου ευρώ. Μία φτηνή ρακέτα κάνει 20 περίπου ευρώ. Τα μπαλάκια είναι φυσικά αρκετά φτηνά. Επίσης το γήπεδο του τένις δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό σχετικά γήπεδο με ένα φιλέ στη μέση.

Τα φτηνά γήπεδα είναι φτιαγμένα από απλή άσφαλτο με συνθετική επικάλυψη και ένα ειδικό χρώμα σαν τελευταία στρώση. Φυσικά υπάρχουν και ακριβά γήπεδα όπως αυτά από κόκκινο πηλό, τα λεγόμενα clay courts καθώς και τα ακόμη ακριβότερα και δύσκολα στη συντήρηση γήπεδα χορταριού. Είναι υπερβολικό και άδικο να λέμε ότι το τένις είναι άθλημα των πλουσίων αφού στους περισσότερους συλλόγους η χρέωση είναι ανάλογη ενός καλού ιδιωτικού γυμναστηρίου.

Το τένις είναι ένα άθλημα υψηλής τεχνικής, περίπλοκο και πολύ ενδιαφέρον και προκλητικό αν αποφασίστε να ασχοληθείτε με αυτό. Στο τένις θα συνεχίσετε να βελτιώνεστε συνεχώς και πάντα θα έχετε καινούργια πράγματα να μάθετε και αυτό ακριβώς είναι το ωραίο. Σίγουρα υπάρχουν ευκολότερα και πιο φτηνά αθλήματα αλλά για μένα είναι το κορυφαίο λόγω περιπλοκότητας και πρόκλησης.


Θετικά

·         Υψηλό επίπεδο ρεαλισμού
·         Εξαιρετικό animation και γραφικά
·         Πολύ καλός ήχος
·         To player creation σύστημα
·         Γυναικείο και ανδρικό τένις
·         Μεγάλη ποικιλία κινήσεων


Αρνητικά

·         Δεν μπορείς να κάνεις save κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά
·         Multiplayer μόνο μέσω Gamespy
·         Δύσκολα και περίπλοκα μενού
·         Κάποιες παραλήψεις στα ηχητικά εφέ

 

Βαθμολογία: 9.0/10




No comments:

Post a Comment