Soldier of Fortune

Αιματοβαμμένη δράση








Είδος: First Person Shooter
Πλατφόρμα: Microsoft Windows PC, Linux, PlayStation 2, Dreamcast
Ανάπτυξη: Raven Software
Εκδότης: Activision
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Έτος κυκλοφορίας: 2000
SoFplus mod free download address
Ελάχιστες ΑπαιτήσειςΛειτουργικό Σύστημα: Windows 7/8/10 (για την έκδοση του www.gog.com)
Επεξεργαστής: Pentium 2 350 MHz
Μνήμη: 64 MB
Σκληρός δίσκος: 700 MB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 3D Hardware accelerated
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 7.0
DirectX: 7.0
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
4x CD-ROM Drive


Εισαγωγή


Καλωσήλθατε στο The Shop. Μία μυστική αντιτρομοκρατική οργάνωση με στρατιωτική δομή και πρακτική. Είστε ο John Mullins, ο καλύτερος μισθοφόρος της οργάνωσης. Μαζί σας θα είναι ο συνεργάτης και φίλος σας Hawk Parsons και ο Sam Gladstone. Όπως μπορεί να μαντέψατε πρόκειται για ένα First Person Shooter. Και μάλιστα ένα καθαρόαιμο First Person Shooter.

Το SOF αναπτύχθηκε από την Αμερικανική Raven Software. Η Raven Software έχει τα γραφεία της στο Madison, Wisconsin των Η.Π.Α. Η εν λόγω εταιρεία έχει βγάλει πολλούς τίτλους εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι σειρές Hexen και Heretic. Η Raven ιδρύθηκε το 1990 από τους αδερφούς Raffel (Steve και Brian). Το 1997 η εταιρεία έκανε ένα συμβόλαιο αποκλειστικής έκδοσης με την Activision. Επίσης η Raven έχει συνεργαστεί με την Id Software. Στα παιχνίδια της η Raven χρησιμοποιεί μηχανές γραφικών της id.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά εντυπωσιακά και δουλεμένα στη λεπτομέρεια. Η απεικόνιση των χτυπημάτων από τα όπλα πάνω στα σώματα των εχθρών είναι εκπληκτική. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το είδος του όπλου που χρησιμοποιείτε, αλλάζει και ο τραυματισμός. Π.χ. ενώ με το 9 mm πιστόλι αν ρίξετε στο κεφάλι θα δείτε μια μικρή τρύπα, με το .44 πιστόλι θα ανατιναχτεί όλο το κεφάλι ή τουλάχιστον το μισό.

Παρόλη τη λεπτομερή δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά, είναι ωστόσο αρκετά τετραγωνισμένα. Κατά τα άλλα υπάρχουν κάποια μικροbugs όπως ότι αν κοιτάξετε τα γυαλιά κάποιου χαρακτήρα από κοντά θα διαπιστώσετε ότι κουνιούνται πάνω στη μύτη του! Πέρα από αυτή τη μικρή λεπτομέρεια δεν εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα στα γραφικά, τα οποία και ικανοποιούν χωρίς όμως να συναρπάζουν.


Ήχος


Ο ήχος του παιχνιδιού είναι επίσης πολύ προσεγμένος και θα έλεγα ότι κινείται σε ανώτερα επίπεδα από αυτά των γραφικών. Οι φωνές των χαρακτήρων, οι ήχοι των όπλων, όλα είναι άψογα. Το μόνο στοιχείο που λείπει είναι ένα theme για το βασικό μενού. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στον ήχο είναι οι διάλογοι στα videos και όχι μόνο. Φαίνεται ότι έχουν γίνει από επαγγελματίες ηθοποιούς. Δεύτερο εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι οι ήχοι των όπλων που είναι πολύ αληθοφανείς. Ο ήχος ίσως είναι το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού.


Gameplay – Χειρισμός


Η δράση στο SOF εξελίσσεται με βάση αποστολές. Κάθε φορά θα σας ζητείται να ολοκληρώσετε μια αποστολή, η οποία σταδιακά θα εξελίσσει την υπόθεση του παιχνιδιού. Η πλοκή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και το σενάριο καλοδουλεμένο αν και όχι ριζοσπαστικό. Στο παιχνίδι θα αντιμετωπίσετε από γυναίκες που φυσικά έχουν πολύ μικρή αντοχή στα χτυπήματά σας μέχρι φουσκωτούς και άντρες με πλήρη αλεξίσφαιρη περιβολή.

Στην πρώτη πίστα θα βρεθείτε αντιμέτωπος με μία βίαιη συμμορία στη Νέα Υόρκη που κρατάει και εκτελεί ομήρους. Στην δεύτερη πίστα θα βρεθείτε σε ένα τραίνο που μεταφέρει παράνομα μια κλεμμένη πυρηνική κεφαλή. Σε αυτή την αποστολή θα είστε μόνος σας χωρίς τον φίλο σας Hawk.

Αυτή τη φορά θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε από τους αντιπάλους σας το τουφέκι ακριβείας του παιχνιδιού. Όχι ότι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στην αρχή αλλά τουλάχιστον θα έχετε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε. Γενικά τα όπλα με εξαίρεση το .44 πιστόλι δεν εντυπωσιάζουν και δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτά όπλα κι αυτό είναι σίγουρα ένα αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού.

Τα όπλα που θα έχετε στη διάθεσή σας στο ξεκίνημα θα είναι μια ημιαυτόματη καραμπίνα και ένα μικρό πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Οι αντίπαλοι στην πρώτη πίστα θα χρησιμοποιούν τα ίδια όπλα με εσάς.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς θα προχωράτε γιατί οι αντίπαλοι πολλές φορές πετάγονται απ’ το πουθενά. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι τόσο θα δυσκολεύουν οι αντίπαλοι και τόσο πιο δυνατά όπλα θα χρησιμοποιούν. Αν παίξετε το παιχνίδι στο normal ή challenging επίπεδο δυσκολίας θα πρέπει να κάνετε σωστή διαχείριση των όπλων που σας δίνονται.

Επίσης όπως στα περισσότερα FPS μπορείτε να παίρνετε τα όπλα των αντιπάλων σας αλλά θα πρέπει να έχετε χώρο να τα βάλετε. Πολλές φορές θα χρειαστεί να ξεφορτωθείτε κάποιο όπλο για να πάρετε ένα άλλο. Οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιούν τα ίδια κυρίως όπλα με εσάς.

Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων δεν αποτελεί κάτι το ξεχωριστό και είναι αρκετά εύκολοι να τους αντιμετωπίσετε. Δεν λειτουργούν ομαδικά και δεν κάνουν και πολλά για να αποφύγουν τις σφαίρες σας.
Ένα στοιχείο stealth που είναι πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο είναι το PADD (Personal Audio Detection Device). Σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στο tutorial.

Αυτό που κάνει το PADD είναι να μετράει τον ήχο που προκαλείτε με τις κινήσεις σας. Δηλαδή όσο περισσότερο θορυβώδεις είστε, τόσο πιο εύκολα σας εντοπίζουν οι εχθροί. Το PADD απεικονίζεται με μία οριζόντια μπάρα που έχει τρία χρώματα. Όταν η μπάρα αυτή έχει πράσινο χρώμα, τότε κάνετε λίγο θόρυβο και άρα είστε αρκετά “stealthy”. Όταν έχει πορτοκαλί χρώμα, τότε πρέπει να μειώσετε άμεσα τον θόρυβο που κάνετε. Αν φτάσει στο κόκκινο, τότε η πίστα θα γεμίσει με εχθρούς που θα τρέχουν προς το μέρος σας.

Επίσης, όταν το PADD είναι στο κόκκινο κάνει και έναν ηλεκτρονικό ήχο που σας ειδοποιεί ότι βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον ρεαλισμό του παιχνιδιού.

Αφού δείτε τα βιντεάκια των παραγωγών εταιρειών θα μεταφερθείτε στο κυρίως μενού. Εκεί θα έχετε τις εξής επιλογές: Game, Multiplayer, Options, Game statistics, Violence lock, Exit Game. Στο Game, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι στα εξής επίπεδα δυσκολίας: easy, medium, challenging, unfair και custom. Στο custom θα μπορέσετε να παραμετροποιήσετε όλους τους δείκτες δυσκολίας, οι οποίοι είναι: διαθέσιμος αριθμός saves, παραγωγή εχθρών, σκληρότητα των εχθρών και αριθμός όπλων που μπορείτε να κουβαλήσετε.

Στο multiplayer θα μπορέσετε να παίξετε είτε μέσω LAN είτε μέσω διαδικτύου. Στα options μπορείτε να παραμετροποιήσετε πλήρως το παιχνίδι σε γραφικά, ήχο, χειρισμό, και άλλα. Ενδεικτικό είναι ότι το παιχνίδι σας αφήνει να επιλέξετε το στοχάκι που θα βλέπετε.
 Στο game statistics θα δείτε την απόδοσή σας στις ολοκληρωμένες αποστολές. Στο violence lock θα μπορέσετε να κλειδώσετε τις σκηνές βίας στο παιχνίδι ώστε να προστατέψετε τα παιδιά από αυτές. Στο exit game φεύγετε από το SOF (Soldier of Fortune).

Ο χειρισμός του παιχνιδιού εν γένει είναι αρκετά περίπλοκος για shootemup. Η κύρια αιτία για αυτό είναι τα αντικείμενα και το inventory τους. Ενώ για να χρησιμοποιήσετε κάποιο όπλο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά 1-9 ή τα previous weapon και next weapon, για να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικείμενο (π.χ. χειροβομβίδα) θα πρέπει να πατήσετε άλλα next item και previous item κουμπιά και βέβαια άλλο κουμπί για να τα ενεργοποιήσετε.

Αυτό ήταν ένα ενοχλητικό στοιχείο, που εξαλείφθηκε στο SOF 2. Θα σας πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ρυθμίσετε και να συνηθίσετε τον χειρισμό αλλά άπαξ και το συνηθίσετε δεν θα σας προβληματίσει άλλο. Πάντως σίγουρα θα περιμέναμε απλούστερο χειρισμό από ένα καθαρόαιμο First Person Shooter.

Το παιχνίδι τελειώνει με μια μονομαχία μεταξύ του John (εσάς) και του κακού που κυνηγάτε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πάντως το σενάριο είναι πολύ καλύτερο από αυτό του quake ή άλλων first person shooters.

Ας δούμε όμως και το multiplayer, το οποίο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Τα modes του multiplayer είναι πολλά και είναι τα εξής: Deathmatch, Assassin, Arsenal, Capture The Flag, Realistic, Control και Conquer the Bunker.

Το Deathmatch είναι γνωστό και δεν χρειάζεται επεξήγηση.
Στο Assassin, πρέπει να σκοτώσετε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο και ταυτόχρονα να αμυνθείτε απέναντι στους αντιπάλους που θέλουν να σας σκοτώσουν. Τους παίκτες που έχουν σημάδι κόκκινο ή πορτοκαλί πρέπει να τους σκοτώνετε, ενώ αυτούς που έχουν σημάδι πράσινο, πρέπει να τους αφήνετε. Αν σκοτώσετε κάποιον πράσινο παίκτη θα αφαιρεθούν πόντοι από το σκορ σας.

Στο Arsenal, πρέπει να σκοτώσετε τους εχθρούς με τυχαία όπλα που σας δίνει ο υπολογιστής. Για να κερδίσετε μεγάλο μπόνους πρέπει να σκοτώσετε εχθρούς με κάθε ένα από τα διαθέσιμα όπλα που σας χορηγεί ο υπολογιστής.

Το Capture The Flag είναι πασίγνωστο και δεν χρήζει επεξήγησης.
Στο Realistic, τα όπλα κάνουν ρεαλιστική ζημιά στο ανθρώπινο σώμα και το γέμισμα του όπλου γίνεται χειροκίνητα. Αν πέσετε από κάποιο ύψος, θα τραυματιστείτε. Το PADD χρησιμοποιείται εδώ σαν μετρητής αντοχής.

Τα medkits εδώ δεν αναπληρώνουν την υγεία σας, απλώς αποκαθιστούν τη ζημιά στα πόδια σας ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική ταχύτητα κίνησης. Επίσης, τα medkits γιατρεύουν τα χέρια σας ώστε να βελτιωθεί η σκοπευτική σας ικανότητα.

Το Control είναι ένα νέο ομαδικό Deathmatch για τα Soldier Of Fortune Gold και Platinum. Το Control μοιάζει πολύ με το Capture The Flag. Η διαφορά είναι ότι τώρα πρέπει να αγγίζετε μία σημαία για να της δώσετε το χρώμα της ομάδας σας. Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να κλέβει τις σημαίες σας με το να τις ακουμπάει.

Το Conquer The Bunker είναι παρόμοιο με το king of the hill. Μπορεί να παιχτεί με ομάδες ή ατομικά. Σε αυτό το mode, υπάρχει μία ζώνη σκοραρίσματος στον χάρτη η οποία σου δίνει πόντους για όση ώρα στέκεσαι σε αυτή τη ζώνη. Η ζώνη αυτή είναι μαρκαρισμένη με ένα ειδικό Soldier Of Fortune texture για την εύκολη αναγνώρισή της.

Το multiplayer του Soldier Of Fortune είναι πολύ πλούσιο και άκρως εθιστικό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα πάμπολλα modes και η τεράστια γκάμα μοντέλων χαρακτήρων που μπορείτε να επιλέξετε πριν αρχίσετε το παιχνίδι. Όλα τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι παρμένα από το single player του SOF.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι δεν χρειάζεται να έχετε λογαριασμό στο gamespy ή κάπου αλλού για να παίξετε ένα multiplayer παιχνίδι διαδικτυακά. Αυτό είναι μέσα στην σωστή λογική της Activision που υπάρχει σε όλα της τα παιχνίδια.


Συμπεράσματα


Αν θέλετε να απολαύσετε το Soldier of Fortune με πιο σύγχρονα γραφικά και υποστήριξη για διαφόρων ειδών μοντέρνες οθόνες, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ το SoFplus mod. Εγώ έχω αυτή την στιγμή, 7 Φεβρουαρίου 2020, μία σχετικά καινούργια FullHD (1920Χ1080) οθόνη της AOC και δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα ξαναπαίζοντας για πολλοστή φορά το πολυαγαπημένο μου, Soldier of Fortune.

Στο SOF υπάρχουν και στοιχεία από Half-Life, και εννοώ ότι σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού ο φίλος και συνεργάτης σας θα πάθει κάτι αναπάντεχο και εκεί θα νιώσετε τα συναισθήματα του John στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει. Το Soldier of Fortune είναι ένα άκρως απολαυστικό, ρεαλιστικό και πολύ βίαιο First Person Shooter. Αν είστε οπαδός του είδους αυτού πάρτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.


Θετικά

·         Εξαιρετική απεικόνιση των τραυμάτων
·         Πολύ καλό voice acting
·         Ρεαλιστικοί ήχοι των όπλων
·         Ενδιαφέρον σενάριο και πλοκή
·         Υψηλό επίπεδο ρεαλισμού


Αρνητικά

·        Τετραγωνισμένα γραφικά
·        Όπλα που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά
·        Περίπλοκος χειρισμός



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8,5/10


No comments:

Post a Comment