Pilotwings 64: Πετάξτε χωρίς φόβο και πάθος



Είδος: Εξομοιωτής πτήσης
Πλατφόρμα: Nintendo 64
Ανάπτυξη: Paradigm Entertainment
Εκδότης: Nintendo
Παίκτες: Single Player
Έτος κυκλοφορίας: 1996
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Nintendo 64, 1 χειριστήριο


Εισαγωγή – Σενάριο


H Paradigm Entertainment ήταν μια αμερικανική εταιρεία που είχε τα γραφεία της στο Addison, Texas. Δούλεψε με τη Nintendo για το Pilotwings 64 που ήταν και το πρώτο από τα τρία πρώτα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. Επίσης δημιούργησε επιτυχημένους τίτλους όπως F-1 World Gran Prix για τη Nintendo και Spy Hunter για τη Midway.

Αργότερα η εταιρεία πουλήθηκε στην Atari και από την Atari πουλήθηκε στην THQ. Η THQ προσπάθησε να παράγει ένα FPS (First Person Shooter) αλλά δεν μπόρεσε να το χρηματοδοτήσει είτε από μόνη της είτε με εξωτερικούς επενδυτές. Στις 3 Νοεμβρίου 2008 η Paradigm entertainment έκλεισε χωρίς προειδοποίηση.

Το Pilotwings 64 συνεχίζει την παράδοση του πρώτου Pilotwings που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 21 Ιανουαρίου 1993 για Super Nintendo. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι από τον προκάτοχό του σε πλήρες 3D.


Gameplay – Χειρισμός


Όταν ξεκινήσετε το παιχνίδι θα εμφανιστεί μπροστά σας ένα σύντομο βίντεο με κάποια αεροπλανάκια που πετάνε και μετά θα έχετε δύο επιλογές:
Start Game και Option. Αν πατήσετε την επιλογή option, θα μεταφερθείτε στο μενού με τις εξής επιλογές: Check Album, Sound και Return.

Με το Check Album, βλέπετε τυχόν φωτογραφίες που έχετε τραβήξει μέσα στις πίστες του παιχνιδιού. Με το Sound μεταφέρεστε σε νέο μενού όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τα κομμάτια μουσικής του παιχνιδιού αλλά και να αλλάξετε τον ήχο από μονοφωνικό σε στερεοφωνικό. Με το return, επιστρέφετε στο προηγούμενο μενού.

Με την επιλογή Start Game περνάτε σε νέο μενού που έχει τις εξής επιλογές: File 1, File 2, Erase file. Τα files είναι απλά οι περιοχές που σώζει το παιχνίδι και υπάρχουν δύο διαφορετικά files. Δηλαδή ξεκινάτε επιλέγοντας ένα file και παίζετε και αποθηκεύετε σε αυτό. Με το erase file, διαγράφετε κάποιο σωσμένο file. Μόλις επιλέξετε κάποιο file, θα μεταφερθείτε σε νέο μενού με το όνομα select vehicle & class.

Τα οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε αρχικά θα είναι τρία: Hang glider (ανεμόπτερο), Rocket belt (μία συσκευή προώθησης με πυραύλους) και Gyrocopter (ένα είδος αεροπλάνου με την έλικα πίσω και πάνω). Στο ίδιο μενού στα αριστερά φαίνονται τα τρία επίπεδα δυσκολίας: Beginner class, class A, class B και Pilot class. Σε κάθε παιχνίδι με οποιοδήποτε από τα τρία οχήματα θα υπάρχει ένα σκορ. Το σκορ αυτό χωρίζεται σε χρώματα μεταλλίων: Χάλκινο, Ασημένιο και Χρυσό, ανάλογα με το πόσο καλοί είστε στις επιδόσεις σας.

Κάθε φορά που θα παίρνετε χάλκινο μετάλλιο σε ένα όχημα θα ξεκλειδώνετε το επόμενο επίπεδο δυσκολίας για το συγκεκριμένο όχημα. Εάν για παράδειγμα παίξετε το gyrocopter στο επίπεδο beginner class και πάρετε χάλκινο μετάλλιο τότε αυτόματα θα μπορείτε να παίξετε και το class A.

Αν πάρετε ασημένιο μετάλλιο και στα τρία οχήματα τότε θα ξεκλειδώσετε και την επόμενη οθόνη που αφορά τα extra games. Το κάθε επίπεδο δυσκολίας έχει και τα δικά του διαφορετικά extra games. Και στα extra games υπάρχει το ίδιο σύστημα βαθμολόγησης με τα χρώματα μεταλλίων. Ας περάσουμε όμως στο αυτό καθεαυτό παιχνίδι. Μόλις επιλέξετε κάποιο όχημα θα μεταφερθείτε στο μενού επιλογής παίκτη.

Εδώ υπάρχουν 6 διαφορετικοί παίκτες. Ο καθένας από αυτούς τους παίκτες αντιδρά διαφορετικά στο χειρισμό του από εσάς. Βασικά το καλύτερο είναι να τους δοκιμάσετε όλους από μία φορά και να δείτε ποιος ταιριάζει στο παιχνίδι που θέλετε να κάνετε. Άλλοι είναι πιο βαρείς και δυσκίνητοι, άλλοι πιο ελαφριοί, άλλοι πιο ευέλικτοι.

Το επόμενο μενού σας λέει το επιλεγμένο όχημα και το επίπεδο δυσκολίας, το πόσα διαφορετικά παιχνίδια θα παίξετε και το πόσους βαθμούς χρειάζεστε για να κατακτήσετε το επόμενο χρώμα μεταλλίου. Αν ξεκινάτε το παιχνίδι για πρώτη φορά θα σας αναφέρει τους πόντους για το χάλκινο χρώμα. Αφού πατήσετε start, θα μεταφερθείτε στο επόμενο μενού.

Σε αυτό το μενού παρουσιάζονται τα παιχνίδια που έχετε να παίξετε. Μετακινήστε μεταξύ των παιχνιδιών (εάν είναι περισσότερα από ένα) με τα δύο κίτρινα κουμπιά δεξί και αριστερό. Υπάρχουν οι εξής επιλογές πριν μπείτε στο παιχνίδι: Start, View map, Hint, Scoring, Control. Με το start όπως είναι κατανοητό ξεκινάτε το παιχνίδι. Με το view map, βλέπετε ένα χάρτη της πίστας. Με το hint λαμβάνετε μία μικρή βοήθεια σχετικά με το παιχνίδι.

Στο μενού hint εμφανίζονται αρχικά μόνο δύο επιλογές: view demo και return. Το view demo σας δείχνει ένα βίντεο δοκιμαστικής πτήσης για να καταλάβετε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε. Με το scoring σας επεξηγείται το πώς ακριβώς κερδίζονται οι πόντοι και πως βγαίνει το σύνολο. Με το control σας επεξηγείται ο χειρισμός του παιχνιδιού με το χειριστήριο του Nintendo 64.

Ας περάσουμε στο παιχνίδι αυτό καθεαυτό. Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και θα εξοικειωθείτε γρήγορα με αυτόν. Ο χειρισμός γίνεται μόνο με το αναλογικό χειριστήριο και όχι με τον σταυρό κίνησης, κάτι που όπως ξέρετε ισχύει για τα περισσότερα παιχνίδια του Ν64. Το παιχνίδι γενικά είναι εύκολο αν δεν σας ενδιαφέρουν οι υψηλές βαθμολογίες, αλλιώς είναι από τα πιο δύσκολα για να τελειοποιηθείς σε αυτό.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει μέσα στο παιχνίδι είναι αυτό με το ραντάρ στην πάνω δεξιά γωνία. Συγκεκριμένα, εμφανίζει τους επόμενους στόχους ως πράσινα και κόκκινα τετραγωνάκια ανάλογα με το αν βρίσκονται πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από το όχημά σας. Αυτή η επιλογή απεικόνισης μπερδεύει πάρα πολύ το χρήστη. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο απλό σύστημα απεικόνισης τον επόμενων στόχων, ή να κάνουν το ραντάρ μεγαλύτερο σε μέγεθος, αν αυτό ήταν εφικτό.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι πολύ καθαρά. Φαίνονται πρόχειρα στο μάτι. Σίγουρα υστερούν σε σχέση με τίτλους όπως Super Mario 64. Το ραντάρ πάνω δεξιά στην οθόνη δεν είναι και το καλύτερο στο σχεδιασμό και φαίνεται κάπως πιξελιασμένο.



Ήχος


Ο ήχος του παιχνιδιού είναι σίγουρα καλύτερος από τα γραφικά, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Η μουσική είναι αρκετά καλή με κάποια πολύ καλά κομμάτια διάσπαρτα. Τα ηχητικά εφέ είναι μέτρια και δεν ακούγονται πολύ τρισδιάστατα. Βέβαια τα κραυγαλέα εφέ όπως όταν πλησιάζεις το νερό ακούγονται αλλά γενικά είναι προχειροφτιαγμένα. 


Επίλογος

Το Pilotwings 64 δίνει την αίσθηση ενός λιγότερο καλοδουλεμένου παιχνιδιού από τον προκάτοχό του αλλά μας αποζημιώνει με την αυξημένη αντοχή στο χρόνο και φυσικά το τρισδιάστατο περιβάλλον. Είναι ένα σίγουρα αξιόλογο παιχνίδι αν και όχι κάτι το εξαιρετικό. Προτιμήστε το πρώτο Pilotwings για Super Nintendo, είτε παίζοντάς το στο αυθεντικό Super Nintendo είτε σε κάποιον emulator.



Θετικά
·         Εύκολος χειρισμός        
·         Εθιστικό gameplay
·         Αυξημένη αντοχή στο χρόνο
·         Καλή μουσική
·         Έξι διαφορετικοί χαρακτήρες



Αρνητικά
·         Πιξελιασμένα και θολά γραφικά
·         Μέτριος ήχος


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7.8/10

No comments:

Post a Comment