Gore Ultimate Soldier: Γρήγορη δράση σε έναν εικονικό κόσμο



Είδος: First Person Shooter
Πλατφόρμα: Microsoft Windows PC
Ανάπτυξη: 4D Rulers
Εκδότης: Dreamcatcher games
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Έτος κυκλοφορίας: 2002
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 95/98/Me/2000/XP/Vista/7
Επεξεργαστής: Pentium 2 350 MHz
Μνήμη: 64 MB
Σκληρός δίσκος: 700 MB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: Συμβατή με OpenGL
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
4x CD-ROM Drive

Εισαγωγή – Σενάριο


Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στον 21ο αιώνα όπου υπάρχει μία παγκόσμια κυβέρνηση. Αυτή η παγκόσμια κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία νέα απειλή, μία εγκληματική οργάνωση με το όνομα ΜΟΒ, που φαίνεται να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Το αντίπαλο δέος της ΜΟΒ είναι μία στρατιωτική οργάνωση της παγκόσμιας κυβέρνησης ονόματι UMC.

Το παιχνίδι δεν μας εξηγεί σε κανένα σημείο τι σημαίνουν τα αρχικά των δύο αυτών οργανώσεων. Το τελευταίο όπλο της UMC είναι η λεγόμενη Meat Machine (μηχανή κρέατος), όπως την αποκαλούν οι στρατιώτες. Η Meat Machine είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων στρατιωτών σε συνθήκες δράσης έτσι ώστε να γίνονται βετεράνοι στις μάχες πριν ακόμα αντιμετωπίσουν τον αληθινό εχθρό. Είναι κάτι σαν εικονική πραγματικότητα δηλαδή.

Το χαρακτηριστικό αυτής της Meat Machine είναι ότι είναι ακατόρθωτο να την ξεχωρίσεις από την πραγματικότητα. Ο ρόλος που αναλαμβάνεις στο παιχνίδι είναι αυτός του εκπαιδευόμενου στη Meat Machine. Το παιχνίδι αυτό αποτελεί την καλύτερη απόπειρα της δημιουργού εταιρείας 4D Rulers.

Η εκδότρια εταιρεία είναι η Dreamcatcher. Το παιχνίδι πρωτοβγήκε στην αγορά τον Ιούνιο του 2002. Σήμερα, για λόγους προώθησης και διαφήμισης των καινούργιων προϊόντων της, η 4D Rulers δίνει την τελευταία έκδοση του παιχνιδιού δωρεάν από τον ιστότοπο http://www.4drulers.com/gore/index.php. Αυτά με την εισαγωγή, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού χρησιμοποιούν δική τους μηχανή γραφικών η οποία εστιάζει και χρησιμοποιεί κυρίως εσωτερικούς χώρους. Βίντεο στην ουσία δεν υπάρχουν καθόλου στο παιχνίδι αφού ότι γίνεται και αφορά την υπόθεση θα σας παρουσιάζεται με τη μορφή κειμένου στην οθόνη.

Το καλό είναι ότι αν δεν είστε συνηθισμένοι στο να διαβάζετε γρήγορα Αγγλικά δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί το παιχνίδι αφήνει αρκετή ώρα την κάθε παράγραφο στην οθόνη ούτως ώστε να έχετε το χρόνο να τη διαβάσετε. Δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει και πολλά παιχνίδια που να μην έχουν καθόλου βίντεο αλλά σίγουρα αυτό που συνάντησα στο Gore δεν μου άρεσε και δείχνει μία προχειρότητα στην όλη παρουσίαση του παιχνιδιού.

Γενικά υπάρχουν πολλές ατέλειες στα γραφικά και δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά στο σύνολό τους. Παραδείγματος χάριν όταν πυροβολείτε ένα γυάλινο αντικείμενο αυτό βγάζει κομμάτια αλλά η εμφάνισή του παραμένει άθικτη. Ακόμα πολλές φορές οι σφαίρες σας που καρφώνονται στα διάφορα αντικείμενα δεν αφήνουν κανένα σημάδι, και αν κοιτάξετε τον εαυτό σας σε καθρέφτη δεν θα εμφανιστεί τίποτα.

Τα γραφικά φαίνονται πολύ χοντροκομμένα, τα όπλα και οι χαρακτήρες είναι όλα τεράστια. Παρόλα αυτά είναι καθαρά γραφικά απλά δεν εντυπωσιάζουν ούτε στο ελάχιστο. Το μόνο καλό που εντόπισα στα γραφικά είναι ο τρόπος που πετάγεται το αίμα όταν π.χ. πυροβολείτε κάποιον στο κεφάλι και σκοτώνεται. Επίσης το γεγονός ότι υπάρχει μία υποτυπώδης απεικόνιση των τραυμάτων στα σώματα των αντιπάλων.

Αυτή δεν εξαρτάται από το είδος του όπλου που χρησιμοποιείτε είναι πολύ γενική και συνίσταται μόνο από κάποιες μικρές τρύπες στο σώμα των εχθρών. Ακόμα και το αίμα που πετάγεται μοιάζει περισσότερο με κύβους ντομάτας ψιλοκομμένους παρά με υγρό! Πραγματικά πολύ πρόχειρη δουλειά.

Επίσης, τα προαναφερθέντα τραύματα στα σώματα των αντιπάλων εξαφανίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό αφαιρεί πολύ από το ρεαλισμό του παιχνιδιού. Όπως και οι κάλυκες από τις σφαίρες εξαφανίζονται με το που πέσουν στο έδαφος. Μία καλή λεπτομέρεια που εντόπισα στα γραφικά είναι το ότι τα πτώματα των εχθρών αφήνουν μία λίμνη αίματος από κάτω τους και αυτή η λίμνη αίματος συνεχίζει να κουνιέται για πάντα δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι είναι υγρή.

Από τα λίγα θετικά στοιχεία που βρήκα. Κατά τα άλλα, τα πρόσωπα των εχθρών και των συμπολεμιστών σας είναι εντελώς ανέκφραστα και τα μάτια τους δεν ανοιγοκλείνουν καν. Ακόμα και στο Soldier of Fortune, που ήταν παιχνίδι του 2000 έχουμε δει καλύτερη απεικόνιση του προσώπου των χαρακτήρων.

Ακόμα, η απεικόνιση των εκρήξεων είναι μέτρια έως κακή. Σκιές δεν υπάρχουν καθόλου στο παιχνίδι και ο φωτισμός είναι μέτριος. Π.χ. παρατηρείστε το φωτισμό τη στιγμή που στέλνετε μία ρουκέτα στον αντίπαλο. Σίγουρα δεν θα εντυπωσιαστείτε και πολύ. Γενικά τα γραφικά του παιχνιδιού μαζί με το υποτυπώδες, για να μην πω αχαρακτήριστο, σενάριο είναι τα σημεία στα οποία το παιχνίδι χωλαίνει.


Ήχος


Εδώ μπορούμε να ανασάνουμε λίγο. Ας αρχίσουμε με τη μουσική. Σε κάθε πίστα υπάρχει μουσική υπόκρουση η οποία παίζει σε χαμηλότερη ένταση από τα ηχητικά εφέ φυσικά. Γενικά τα μουσικά χαλιά που ακούγονται στις πίστες είναι πολύ μικρά, επαναλαμβανόμενα αν και όχι ακριβώς κουραστικά.

Το μόνο μουσικό χαλί που μου έκανε καλύτερη εντύπωση ήταν σε μία πίστα σε στυλ άγριας δύσης. Κατά τα άλλα, είναι προτιμότερο από το να μην υπάρχει τίποτα σαν μουσικό χαλί. Όσον αφορά τώρα τα ηχητικά εφέ, εδώ μπορούμε επιτέλους να χαμογελάσουμε.

Το παιχνίδι είναι αρκετά ατμοσφαιρικό συνδυάζοντας τα ηχητικά εφέ με τη μουσική και σε κάποιες τρομακτικές πίστες σίγουρα θα τα χρειαστείτε, ειδικά με τους αντιπάλους σκελετούς με τα αλυσοπρίονα. Οι ήχοι των όπλων είναι αρκετά πειστικοί έως πολύ καλοί. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα όπλα. Περισσότερο μου άρεσαν ο ρουκετοεκτοξευτής και το πιστόλι. Οι ήχοι των δύο πολυβόλων, του κλασικού πολυβόλου και του minigun (ειδικά αυτού του τελευταίου) ήταν απογοητευτικοί.

Οι ήχοι βηματισμών είναι μονότονοι αλλά ευτυχώς αλλάζουν ανάλογα την επιφάνεια πάνω στην οποία περπατάς. Ένα θετικό στοιχείο του ήχου είναι ότι πολλές φορές αυτά που θα ακούτε στον ασύρματο θα έχουν και μία δόση χιούμορ αφού για παράδειγμα κάποια στιγμή μόλις αρχίζει μία πίστα θα ακούσετε: «Βλέπουμε στο ραντάρ ένα τρελό κύμα εχθρών, αλλά μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά… νομίζω!» Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γενικά θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια αλλά το χιούμορ είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ακόμα και λίγο από αυτό.


Gameplay – Χειρισμός


Εδώ έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Ο χειρισμός του είναι πραγματικά από τους πιο απλούς και εύκολους που έχουμε δει σε καθαρόαιμα FPS. Υπάρχουν τα κλασικά jump και crouch keys και από εκεί και πέρα τα όπλα αλλάζουν με τα νούμερα στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου. Δεν νομίζω να δυσκολευτείτε με τον χειρισμό άπαξ και ρυθμίσετε τα κουμπιά.

Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ο σχεδιασμός των μενού του παιχνιδιού. Τα βρήκα αρκετά άκομψα και άβολα. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι για να κάνεις load ένα παιχνίδι πρέπει να το επιλέξεις και να πατήσεις σε ένα ειδικό κουμπί που γράφει load. Δηλαδή δεν αρκεί να κάνεις διπλό κλικ στο σωσμένο παιχνίδι.

Δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα των δημιουργών να τοποθετήσουν τις επιλογές του μενού με πολύ μικρά κουμπιά στο πάνω μέρος της οθόνης. Αντί αυτού θα προτιμούσα να υπάρχουν οι επιλογές σε όλο το μήκος και πλάτος της οθόνης όπως μας έχουν συνηθίσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Ας περάσουμε τώρα στο gameplay.

Η δράση του παιχνιδιού είναι πολύ γρήγορη και ακόμα και αν παίξετε το παιχνίδι στο δύσκολο (εγώ το έπαιξα στο really hard) θα περνάτε τις πίστες αέρα πατέρα! Υπάρχουν δύο κυρίως λόγοι που η δράση είναι τόσο γρήγορη: Ο πρώτος λόγος είναι ότι όταν κινείστε, κινείστε πολύ γρήγορα και ο δεύτερος λόγος είναι ότι όλα τα όπλα έχουν τεράστιους γεμιστήρες.

Ενδεικτικά αναφέρω το κλασικό πολυβόλο, το οποίο έχει γεμιστήρες των 50 σφαιρών! Από εχθρούς θα αντιμετωπίσετε μία μεγάλη γκάμα από στρατιώτες με πολυβόλα, διπλά πολυβόλα (ingrams), εχθρούς με πλήρη ή επιλεκτική θωράκιση, σκελετούς με πολυβόλα ή αλυσοπρίονα, ελεύθερους σκοπευτές, σωματώδεις τύπους με καραμπίνες επαναληπτικές και τέλος ρομπότ με minigun και ρουκετοεκτοξευτές.

Κάθε εχθρός θέλει και διαφορετικό αριθμό πυρομαχικών για να εξοντωθεί ανάλογα με την σωματική του διάπλαση, το αν φοράει θωράκιση και το αν είναι ρομπότ ή όχι. Οι δυσκολότεροι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε είναι χωρίς αμφιβολία τα ρομπότ με τους ρουκετοεκτοξευτές και τα miniguns.

Το παιχνίδι σας δίνει και εσάς τη δυνατότητα να θωρακιστείτε με γιλέκο, επικνημίδες και κράνος, και τα medkits και οι θωρακίσεις που θα βρίσκετε στο παιχνίδι είναι αρκετά ώστε να μην πεθαίνετε συχνά (με εξαίρεση τις τελευταίες πίστες). Πάντως γενικά το παιχνίδι μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί εύκολο, αφού ακόμα και στο really hard που το έπαιξα μου πήρε λίγες μόνο ώρες για να το τερματίσω.

Από εκεί και πέρα οι πίστες είναι αρκετά περιορισμένες σε έκταση, για αυτό και θα τις ξεπετάτε στα γρήγορα. Εκτός του ότι οι πίστες είναι περιορισμένες σε έκταση και το ίδιο το παιχνίδι είναι πολύ μικρό σε διάρκεια. Το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι το multiplayer. Εκεί έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και έχουμε 6 διαφορετικά είδη παιχνιδιού. Ένα πολύ θετικό στοιχείο του multiplayer είναι τα power ups. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε το manual.

Πάντως σίγουρα με τόσες ατέλειες στο single player mode, δεν θα σας κάνει και πολύ κέφι να παίξετε το multiplayer. Εγώ έπαιξα πολύ λίγο το multiplayer και δεν ενθουσιάστηκα καθόλου. Προτιμώ με χίλια το multiplayer του Soldier of Fortune. Επίσης οι χαρακτήρες που θα μπορείτε να επιλέξετε στο multiplayer είναι τραγικά λίγοι. Περίεργο πάντως πώς, αφού έφτιαξαν τόσα είδη multiplayer, δεν κάθισαν να φτιάξουν και περισσότερους χαρακτήρες για το multiplayer.


Επίλογος


Το Gore: Ultimate Soldier είναι ένα πολύ μέτριο παιχνίδι που δεν θα σας τραβήξει την προσοχή για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, άντε μερικούς μήνες με το multiplayer. Πραγματικά το μόνο στοιχείο του Gore με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς είναι το multiplayer. Αλλά και εκεί υπάρχει μεν μεγάλη ποικιλία από τύπους παιχνιδιών αλλά η ποικιλία των χαρακτήρων είναι πολύ περιορισμένη.

Πάντως τώρα πια που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο αξίζει τον κόπο να το προσθέσετε στη συλλογή σας. Αν είναι να το αγοράσετε δεν αξίζει ούτε για 10 €! Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι έπαιξα το παιχνίδι στην έκδοση 1.48 και δεν συνάντησα κανένα bug. Τέλος πρέπει να τονίσω ότι το παιχνίδι είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των windows.


Θετικά


·         Πολλοί τύποι παιχνιδιών στο multiplayer
·         Power ups στο multiplayer
·         Διατίθεται δωρεάν
·         Πλήρης συμβατότητα με όλες τις εκδόσεις των windows
·         Ενδιαφέροντα και ποικίλα όπλα
·         Χειρισμός
·         Ατμόσφαιρα


Αρνητικά


·         Μικρή διάρκεια του single player
·         Μικρές σε έκταση πίστες
·         Υπερβολική ευκολία του single player
·         Υποτυπώδες σενάριο
·         Παντελής έλλειψη βίντεο και cutscenes
·         Δύσχρηστα μενού
·         Μέτρια γραφικά με πολλές ατέλειες


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 6,3/10

No comments:

Post a Comment