Carnivores: Το πιο επικίνδυνο κυνήγι



Είδος: Εξομοιωτής Κυνηγιού   
Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Action Forms
Εκδότης: WizardWorks Software
Παίκτες: Single Player
Έτος κυκλοφορίας: 1998
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 95/98
Επεξεργαστής:
Pentium 150 - Pentium 200 MHz
Μνήμη: 16
MB
Σκληρός δίσκος: 85
MB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: Συμβατή με Direct X
Κάρτα ήχου: Συμβατή με Direct X
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
8
x CD-ROM Drive


Εισαγωγή - Υπόθεση


Βρισκόμαστε στο 2190 μ.Χ. Σε μία εξερευνητική αποστολή ρουτίνας, το επιστημονικό σκάφος FMM UV ανακαλύπτει έναν νέο πλανήτη με συνθήκες κατάλληλες για την ανθρώπινη ζωή. Σύντομα όμως οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως ο πλανήτης δεν είναι κατοικήσιμος λόγω… ύπαρξης δεινοσαύρων! Το νέο ανακοινώνεται στη γη και έτσι ο πλανήτης ξεχνιέται.

Όμως μια εταιρεία καταφέρνει να αγοράσει κάποιες περιοχές του πλανήτη και να ιδρύσει την DinoHunt corporation. Η νέα εταιρεία προσφέρει στους τολμηρούς πελάτες της μία μοναδική κυνηγετική εμπειρία δεινοσαύρων! Νιώθετε τυχερός λοιπόν; Ας αρχίσει το κυνήγι…


Gameplay - Χειρισμός


Μόλις τρέξετε το πρόγραμμα θα δείτε μπροστά σας μία οθόνη που σας ρωτάει αν δέχεστε να συμμετάσχετε στο κυνήγι αλλά με αποκλειστικά δική σας ευθύνη και απαλλάσσει την εταιρεία DinoHunt από κάθε ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου σας!

Για να μπείτε λοιπόν στο κυρίως μενού του παιχνιδιού πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους της εταιρείας και να δημιουργήσετε μια εγγραφή με το όνομά σας για να μπορεί ο υπολογιστής να κρατάει την πρόοδό σας. Το κυρίως μενού αποτελείται από τα εξής: Hunt, Trophy, Options, Credits, Quit.

Πατώντας Hunt μεταφέρεστε στο μενού επιλογής θηράματος και περιοχής κυνηγιού όπου μπορείτε να δείτε τα στατιστικά και την περιγραφή των ζώων και των διαθέσιμων περιοχών. Το κάθε ζώο, πέρα από τη φωτογραφία του, τις διαστάσεις και τους πόντους, έχει και την οξύτητα των αισθήσεων που καταγράφεται.

Οι αισθήσεις που σας ενδιαφέρουν είναι τρεις: Όραση, Όσφρηση, Ακοή. Αυτό σας επιτρέπει να σχεδιάσετε τον τρόπο κίνησής σας ανάλογα με το θήραμα. Επίσης το κάθε ζώο έχει και την λεγόμενη target zone. Αυτή είναι η περιοχή/ες του σώματός του που είναι ευάλωτο στις σφαίρες. Εάν πετύχετε το ζώο σε αυτήν την περιοχή θα το σκοτώσετε με μία σφαίρα ανεξαρτήτως όπλου ή θηράματος.

Εάν αστοχήσετε θα χρειαστείτε πολύ περισσότερες σφαίρες αλλά και θα βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο αν το ζώο που κυνηγάτε είναι σαρκοβόρο, γι’ αυτό σημαδέψτε καλά και μη σπαταλάτε τις σφαίρες σας! Όσον αφορά τα ζώα που μπορείτε να κυνηγήσετε δυστυχώς πρέπει να πω πως είναι πολύ λίγα και αυτό είναι ένα ισχυρό αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού.

Στο μενού αυτό θα βρείτε επίσης και ένα σύστημα μέτρησης των πόντων σας. Τώρα θα αναρωτηθείτε τι κάνουν οι πόντοι. Οι πόντοι πολύ απλά σας ανεβάζουν το επίπεδο εμπειρίας. Υπάρχουν τρία επίπεδα εμπειρίας: Beginner, advanced, expert. Ξεκινάτε ως beginner  φυσικά και αυτό επηρεάζει τις επιλογές σας σε περιοχές, όπλα και θηράματα. Για να ανέβετε κατηγορία πρέπει να ξεπεράσετε ένα προκαθορισμένο όριο πόντων και τότε θα ξεκλειδώσετε περισσότερες επιλογές.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό στοιχείο του Carnivores, με την έννοια ότι κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη υψηλό και αυξάνει την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο αν και πρέπει να πω ότι δεν θα αργήσετε πολύ να φτάσετε στο κορυφαίο επίπεδο.

Το επόμενο μενού είναι αυτό των όπλων και των αξεσουάρ. Στα όπλα έχετε τρεις επιλογές: X-bow, Shotgun και Sniper rifle. Το κάθε όπλο συνοδεύεται από τα στατιστικά του και μία πολύ βοηθητική περιγραφή και αξιολόγηση. Βεβαίως όπως είναι φανερό ο αριθμός των όπλων είναι απογοητευτικά μικρός όπως και των δεινοσαύρων.

Τα αξεσουάρ είναι: Καμουφλάζ, κάλυψη οσμής και ραντάρ χάρτη. Το καμουφλάζ μειώνει την ικανότητα των θηραμάτων να σας δουν. Η κάλυψη οσμής μειώνει την ικανότητα των θηραμάτων να σας μυρίσουν και το ραντάρ δείχνει στο χάρτη τις θέσεις που βρίσκονται οι επιλεγμένοι στόχοι. Βέβαια αυτές οι διευκολύνσεις έχουν και το τίμημά τους.

Η χρήση τους αφαιρεί ένα ποσοστό από τους συνολικούς πόντους που θα κερδίσετε στο κυνήγι. Βέβαια μη φανταστείτε ότι χωρίς τα αξεσουάρ αυτά είστε γυμνός. Το παιχνίδι προσφέρει και στάνταρ αξεσουάρ σε κάθε κυνήγι και είναι: Πυξίδα, ανεμόμετρο, ανεμοδείκτης, κράχτης, κιάλια. Πολύ χρήσιμα και δωρεάν αξεσουάρ για τα οποία αξίζει να ξοδέψετε χρόνο για να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά.

Στο ίδιο μενού βρίσκουμε και δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές: Τα tranquilizer και observer mode. Το πρώτο αφορά στη χρήση υπνωτικών σφαιρών αντί για κανονικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκοτώνετε τα ζώα αλλά απλώς τα κοιμίζετε. Με αυτήν την επιλογή μπορείτε να αυξήσετε το συνολικό ποσό των πόντων σας σε ένα κυνήγι αλλά δεν μεταφέρονται τα τρόπαιά σας στο trophy room.

Το observer mode σας επιτρέπει να κινηθείτε μέσα σε όποια περιοχή θέλετε χωρίς όπλα και χωρίς να κινδυνεύετε από τους δεινόσαυρους. Έτσι εξοικειώνεστε με το παιχνίδι πριν τα πράγματα σοβαρέψουν.

Η επιλογή Trophy σας μεταφέρει σε ένα 3D χώρο έκθεσης των θηραμάτων σας τα οποία μπορείτε να θαυμάστε αλλά και να δείτε τα στατιστικά του κυνηγιού τους, όπως απόσταση θανάσιμης βολής, μέγεθος ζώου, όπλο, ημερομηνία και ώρα βολής, παρμένη από το ρολόι του υπολογιστή σας και όχι υποθετική όπως έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια. Κάθε φορά που σκοτώνεται ένα ζώο, αυτό μεταφέρεται αυτόματα στο trophy room.

Μέσα από την επιλογή options του κυρίως μενού μπορείτε να τροποποιήσετε τόσο το gameplay όσο και να θέσετε τα δικά σας κουμπιά και να ρυθμίστε τον ήχο και τα γραφικά. Αυτό που τραβάει την προσοχή στο μενού αυτό είναι η δυνατότητα ρύθμισης της επιθετικότητας (aggressivity), της πυκνότητας (density) και της ευαισθησίας (sensitivity) των αισθήσεων των ζώων.

Η πυκνότητα αναφέρεται στο πόσα θηράματα θα τοποθετούνται στην περιοχή σε κάθε κυνήγι. Με αυτές τις ρυθμίσεις αυξάνεται ή μειώνεται η δυσκολία του παιχνιδιού και φυσικά αυξάνεται η αντοχή του στο χρόνο. Επίσης υπάρχει και η επιλογή του συστήματος μέτρησης (measurement) που αφορά στις ενδείξεις των κιαλιών. Έτσι, ικανοποιούνται και οι χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με το μετρικό σύστημα αλλά και με το αγγλοσαξονικό.

Εκτός όμως από τις βασικές επιλογές του κυρίως μενού υπάρχει και η επιλογή statistics που είναι λιγότερο εμφανής αλλά αποτελεί όμορφη προσθήκη. Μέσα από τα statistics μπορείτε να δείτε σημαντικές πληροφορίες για τον χρόνο, την απόσταση, τις βολές και τις επιτυχημένες βολές, που αφορούν το τελευταίο σας κυνήγι αλλά και το σύνολο των κυνηγιών σας. Οι υπόλοιπες δύο επιλογές του κυρίως μενού είναι γνωστές.

Καιρός να ασχοληθούμε λίγο με το πώς τρέχει το παιχνίδι. Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη νομίζω ότι είναι πολύ καλή και συχνά θα σας ξαφνιάσει. Το κάθε ζώο έχει τη δική του συμπεριφορά και το αν είναι χορτοφάγο ή σαρκοφάγο δεν αρκεί για να ξέρετε τι να περιμένετε. Εδώ θα αναφέρω τα στοιχεία τα οποία με εντυπωσίασαν αλλά και αυτά που με απογοήτευσαν.

Θετικά στοιχεία: Κάποια σαρκοφάγα είναι πιο επιθετικά ή προτιμούν να οργανωθούν πριν επιτεθούν ή ακόμα και να σας στήσουν καρτέρι. Αν κάνεις κατάχρηση του κράχτη, τα ζώα το καταλαβαίνουν και απομακρύνονται αντί να πλησιάζουν. Εάν ένα ζώο σας έχει εντοπίσει και χρησιμοποιήσετε τον κράχτη μπορεί να μην απαντήσει για να μην προδώσει τη θέση του!

Πέρα από τα ζώα που κυνηγάτε, μέσα στην περιοχή βρίσκονται και άλλα είδη, διάσπαρτα και τα οποία μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για σας αλλά δεν εντοπίζονται ούτε με το ραντάρ. Αυτό αυξάνει το ρεαλισμό του παιχνιδιού κατακόρυφα και είναι μια προσθήκη που μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι άπειρες οι φορές που έχω σκοτωθεί από είδη που δεν κυνηγούσα.

Εκτός από τα είδη αυτά υπάρχουν και τα ουδέτερα είδη δεινοσαύρων τα οποία κυκλοφορούν σε όλες τις περιοχές σε μεγάλους αριθμούς αλλά δεν προσφέρουν πόντους αν τα σκοτώσετε και σκοπός τους είναι να αυξήσουν το ρεαλισμό και ίσως να σας μπερδέψουν, κρατώντας την προσοχή σας τεταμένη. Τα είδη αυτά τρομάζουν και φεύγουν αν τα πλησιάσετε πολύ αλλά και αν χρησιμοποιήσετε τον κράχτη για σαρκοφάγους.

Ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε όλα τα όπλα, όταν σκοπεύετε, σταδιακά το όπλο αρχίζει να ταλαντεύεται όλο και περισσότερο στα χέρια σας κάνοντας συνεχώς δυσκολότερη τη σκόπευση. Αυτό είναι το εφέ που αποδίδει την φυσική κόπωση που έχει το κράτημα ενός όπλου για πολλή ώρα. Ένα πραγματικά πολύ ρεαλιστικό στοιχείο που θα σας εντυπωσιάσει.

Αρνητικά στοιχεία: Οι δεινόσαυροι που ανήκουν σε διαφορετικά είδη δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι σαρκοφάγοι κυνηγούν αποκλειστικά εσάς (!) και οι φυτοφάγοι δεν πτοούνται από την παρουσία των σαρκοφάγων, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά!

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι μπορείς να κυνηγήσεις ένα είδος κάθε φορά. Όμως το μεγαλύτερο ίσως αρνητικό του παιχνιδιού είναι η παντελής απουσία ιχνών. Είναι πολύ αντιρρεαλιστικό να σκέφτεσαι ότι αυτά τα βαρύτατα ζώα περπατούν χωρίς να αφήνουν ίχνη. Αυτό ίσως να έγινε εσκεμμένα (για να δυσκολέψουν το παιχνίδι) ή και όχι.

Τέλος θα αναφερθώ στο μοναδικό μεγάλο bug που υπάρχει στο παιχνίδι και το οποίο δεν διορθώνουν τα patches. Πολλές φορές οι δεινόσαυροι κολλούν σε ένα σημείο (συνήθως σε λόφο ή βουνό) και περπατούν εκεί χωρίς να κινούνται. Αυτό είναι ένα ενοχλητικό bug αν και μπορεί πολλές φορές να σας σώσει από βέβαιο θάνατο! Μιλώντας όμως πιο σοβαρά  αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα του παιχνιδιού και δυστυχώς συμβαίνει συχνά.

Το gameplay πιθανόν να είναι ο πιο δυνατός τομέας του παιχνιδιού αφού παρουσιάζει πληρότητα, ευκολία χρήσης και κάποιες έξυπνες προσθήκες που κάνουν το παιχνίδι προσαρμόσιμο στα μέτρα σας. Μόνες αδυναμίες του παιχνιδιού είναι η απουσία ιχνών και το bug. Σας προτείνω να διαβάσετε και το manual γιατί αλλιώς θα παιδευτείτε πολύ περισσότερο με την εκμάθηση.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ ικανοποιητικά και ανέλπιστα καλοσχεδιασμένα για την τιμή του παιχνιδιού. Πρόκειται για καθαρά και όμορφα γραφικά που καταφέρνουν να σας δώσουν την αίσθηση του φυσικού τοπίου πολύ καλά. Ο τομέας στον οποίο παίρνουν άριστα είναι τα ζώα. Το animation είναι εξαιρετικό και πραγματικά τα ζώα κινούνται σαν πραγματικοί δεινόσαυροι και σίγουρα δημιουργούν το απαραίτητο δέος στην όψη.

Πραγματικά το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί και θρίλερ, χωρίς να υπερβάλλω, αφού πολλές φορές θα τρομάξετε με ποικίλους τρόπους. Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση του τρόμου που είχα τις πρώτες φορές όταν κυνηγούσα σαρκοφάγους. Κάθε μερικά βήματα έλεγχα εξονυχιστικά όλη την περιοχή, φοβούμενος μήπως δεν εντοπίσω έγκαιρα το δεινόσαυρο.

Βέβαια σαν παιχνίδι του 1998 έχει τετραγωνισμένα γραφικά αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εμφανές. Εδώ θα αναφέρω τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που παρατήρησα:

1) Τα σύννεφα στον ουρανό κινούνται συνεχώς, κρύβοντας ή όχι τον ήλιο και αυτό μεταβάλλει συνεχώς το φωτισμό στο έδαφος. Πρόκειται για ένα υπέροχο εφέ.

2) Εάν κοιτάξετε τον ήλιο, τότε η φωτεινότητα αυξάνεται πολύ και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

3) Ωραία απόδοση έχει γίνει και στα εφέ ομίχλης και υγρασίας. Προσέξτε στην περιοχή “Jungles of Gravitsapa” την παρουσία έντονης υγρασίας στις χαμηλές ζούγκλες. Ίσως ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι τα φύλλα των φυτών παραμένουν ακίνητα και δεν επηρεάζονται από τον άνεμο, αλλά ίσως αυτό να είναι και υπερβολικό σαν απαίτηση από ένα παιχνίδι του 1998 γι’, αυτό και δεν το λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Συμπερασματικά, τα γραφικά θα σας ικανοποιήσουν με το παραπάνω και είναι πολύ ατμοσφαιρικά.


Ήχος


Αν το gameplay είναι ίσως το πιο δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού, τότε ο ήχος είναι αυτός που ίσως κλέψει την παράσταση. Ατμοσφαιρικότατος, ρεαλιστικός και συνεχής, καταφέρνει να σας βάλει στο παιχνίδι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα του παιχνιδιού.

Από τους ήχους φύσης, μέχρι τους ήχους των δεινοσαύρων, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι και δεν νομίζω να καταφέρετε να βρείτε εδώ κάποιο ψεγάδι. Οι ήχοι των δεινοσαύρων είναι πολύ καλά δοσμένοι και ταιριάζουν με αυτούς που έχουμε φανταστεί ή ακούσει σε ταινίες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ήχος αλλάζει ανάλογα με την περιοχή που κινείστε. Π.χ. αν περνάτε δίπλα από θάλασσα ή κάποια λίμνη θα ακούσετε τον ήχο του νερού, αν ανεβείτε σε βουνό θα ακούτε τον δυνατό άνεμο κ.ο.κ.


Συμπεράσματα – Εντυπώσεις


Το Carnivores: A Prehistoric Hunting Experience όπως είναι το πλήρες όνομά του είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος εξομοιωτής κυνηγιού που υπάρχει. Η ιδέα του παιχνιδιού είναι πολύ πρωτότυπη αλλά και η εκτέλεση πολύ καλή αν και με κάποιες ελλείψεις και προβλήματα.

Θα τονίσω τα πιο αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού: Έλλειψη ιχνών, bug στην κίνηση των θηραμάτων, περιορισμένη γκάμα δεινοσαύρων και όπλων, δυνατότητα κυνηγιού ενός είδους κάθε φορά, απουσία αλληλεπίδρασης μεταξύ των δεινοσαύρων.

Ας δούμε όμως και τι έχει να προσφέρει αυτό το πρωτότυπο παιχνίδι. Μεγάλη αντοχή στο χρόνο ακόμα και μετά την απόκτηση του τίτλου expert, μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής, ρεαλισμό, εύκολη και γρήγορη διασκέδαση ανά πάσα στιγμή.

Το Carnivores είναι ένα διαφορετικό και πρωτότυπο παιχνίδι που αξίζει να ανήκει στη συλλογή κάθε gamer. Είναι μια καλή ιδέα εφαρμοσμένη ικανοποιητικά, με περιθώρια βελτίωσης. Το δυνατότερο στοιχείο του είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί και σίγουρα αποτελεί την μέγιστη πρόκληση για τον κυνηγό που είναι ταυτόχρονα και θήραμα.

Πριν κλείσουμε θα δώσω μερικές συμβουλές στους επίδοξους κυνηγούς μας: Αν παίξετε αυτό το παιχνίδι με το στυλ ενός συνηθισμένου First Person Shooter θα αποτελέσετε εύκολο θήραμα για τους δεινόσαυρους. Προσπαθήστε να σκέφτεστε σαν κυνηγός, να έχετε υπομονή και μη χαλάτε τις σφαίρες σας.

Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε και ένας ξένος reviewer σε αυτό το παιχνίδι θα αισθάνεστε συχνά σαν εκείνο τον κυνηγό στο Jurassic Park που φαγώθηκε από τον κομψόγναθο. Κυνηγήστε ή κυνηγηθείτε λοιπόν σε μια προϊστορική κυνηγετική εμπειρία που θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό.


Θετικά

·         Πρωτότυπο σενάριο
·         Τα tranquilizer και observer mode
·         Το Trophy room
·         Αυξημένος ρεαλισμός
·         Πολύ καλό animation
·         Όμορφα γραφικά και εντυπωσιακός ήχος
·         Υποβλητική ατμόσφαιρα
·         Μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής του παιχνιδιού στα options


Αρνητικά

·         Πολύ λίγα θηράματα
·         Πολύ περιορισμένος αριθμός όπλων
·         Τα είδη των δεινοσαύρων δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους
·         Δυνατότητα κυνηγιού ενός μόνο είδους κάθε φορά
·         Απουσία ιχνών
·         Σοβαρό bug στην κίνηση των θηραμάτων

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,0/10

 

No comments:

Post a Comment